De Russische bevolking heeft zaterdag voor het eerst op grootschalige manier haar ongenoegen over Poetin laten blijken. In het centrum van St Petersburg riepen 5000 leden uit verschillende oppositiestromingen anti-Poetin leuzen. Ze wisten zelfs door het politiekordon te breken en een drukke boulevard op te lopen. Volgens officiële bronnen zijn 50 mensen opgepakt, de demonstranten claimen echter dat er rond de 200 personen zijn meegenomen. Het grootste gedeelte van arrestanten is inmiddels weer op vrije voeten.
Toevallig heb ik vrijdag een bijeenkomst op de United Nations Correspondence Association over Rusland bijgewoond. Nina Khrusheva, Professor in politicologie op de New School Universiteit en achterkleindochter van Chroetsjov, sprak daar naar aanleiding van Poetin’s speech in Munchen over het risico op een nieuwe Koude Oorlog. Ik wist haar ook wat uitspraken over de persvrijheid in Rusland te ontfrutselen.
Laat ik u eerst even geruststellen, die Koude Oorlog komt er volgens Khrusheva niet. ?Rusland is ondanks haar enorme energievoorraad niet meer sterk genoeg om een serieuze opponent van de VS te zijn. Bovendien is de wereld waarin we leven te gefragmenteerd om twee blokken te vormen?, aldus de professor.
Met de persvrijheid is het in Rusland nog steeds slecht gesteld. ?De overheid heeft in alle mediabedrijven een groot belang, of is soms zelfs eigenaar?, vertelt Khruseva. ?Poetin verdedigt zijn beleid met een verwijt aan de pers dat ze zelf geen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dat is misschien wel waar, maar opkopen is niet de juiste oplossing?, voegt ze toe.
Volgens Khruseva vertellen de Russische media allemaal hetzelfde verhaal en verspreiden ze een positief imago over de Russische regering. ?Voor oppositie is geen ruimte en dat is een zeer slechte ontwikkeling?, vertelt ze.
Als ik haar vraag naar de toekomst antwoordt ze: ?Rusland is een onvoorspelbaar land. In 2008 moeten in principe verkiezingen worden gehouden, maar zelfs daar is nog geen duidelijkheid over. Ik heb dus ook geen idee wat komen gaat?.
De bijeenkomst vond echter plaats vóór de protesten op zaterdag. Dat de oppositie zich weet te verenigingen en zelfs St Petersburg op haar kop weet te zetten, is een spectaculaire en hoopgevende ontwikkeling. Hopelijk inspireert het andere Russen om ook hun stem te laten horen en kunnen ze de Russische regering dwingen een andere weg in te slaan. De strijd om een oprechte democratie is voorlopig nog niet ten einde.
Reacties (2)
De beelden op tv gisteren waren ontluisterend. Het enige positieve is dat het gefilmd mocht worden; dat was in de oude tijden wel anders. Nu stond de NOS correspondent voor de oproerpolitie zijn verhaaltje te doen.
Ik ben wel benieuwd naar de stand van zaken in de Russische blogosphere. Daar was een tijd geleden ook veel ophef over censuur en beperkingen. Is dat nog steeds aan de orde, vraag ik me af?