“The key point is that while the advocates of austerity pose as hardheaded realists, doing what has to be done, they can’t and won’t justify their stance with actual numbers — because the numbers do not, in fact, support their position. Nor can they claim that markets are demanding austerity. On the contrary, the German government remains able to borrow at rock-bottom interest rates.”
(Paul Krugman in The New York Times)
En Nederland, dat maar een heel klein beetje meer hoeft te betalen voor staatsleningen dan Duitsland, zit ook in het kamp dat lekker verontwaardigd kan doen. Volgens Nobelprijswinnaar Krugman heeft de enorme bezuinigingsdrift van Duitsland (en Nederland) niets met fiscaal realisme van doen. Hij moet denken aan 1937 toen in zijn eigen land president Roosevelt te vroeg en te zwaar inzette met het wegwerken van het begrotingstekort, en zo de economie terugduwde richting recessie. Op deze manier zal Europawijd herstel alleen maar langer uitblijven. Voorlopig zijn het juist Duitsland en Nederland die, enigszins pervers, profiteren van een aantrekkende export als gevolg van de lage euro.
Reacties (3)
Een goede investering is het altijd waard om gemaakt te worden. Geld weggooien, of het nu hoogtij of laagtij is, is altijd een slecht idee. Daarom hebben afsluitdijken en deltaplannen de neiging om wel te werken, en ontwikkelingshulp niet.
Als er sprake is van een wereldwijde vraaguitval, dan ligt het voor de hand dat de overschotlanden – waaronder Nederland en Duitsland – het voortouw nemen in het stimuleren van de economie. Aan de andere kant: alleen maar omdat Spanje, de V.S., Frankrijk, etc het slechter doen betekent *niet* dat Nederland er zo florissant voorstaat. De lage rente op NLse staatsschuld geeft eerder de zwakte van andere landen dan de kracht van NL aan.
Denk dat ik het uiteindelijk toch met KJ eens ben: we moeten investeren, maar niet omwille van het buitenland.
Mwah, ligt eraan naar welke cijfers je kijkt. Duitsland (en NL ook) kan bovendien goedkoop lenen omdat in het land de blinden eenoog koning is. Enerzijds betekent dit dus niet dat als Duitsland bezuinigd de situatie in Griekenland verbeterd, anderzijds betekend het wel dat het voorkomt dat Duitsland van plaats gaat wisselen op die ladder.
Wat betreft de volgende zinsnede:
‘Op deze manier zal Europawijd herstel alleen maar langer uitblijven.’
Duitsland streeft dus een nationaal belang na op het moment, niet een Europees.
-edit- Ah, @2, eigenlijk zeggen wij dus het zelfde -edit-