40ste verjaardag van internet

internet40Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat de volgende gebeurtenis plaats vond: “… the embryonic one node network (!) came to life when the first packet-switching computer was connected to the Sigma 7 computer at UCLA. Shortly thereafter began the interconnections of many main processors (referred to as HOSTs) at various university, industrial, and government research centers across the United States.

Het internet, toen nog Arpanet geheten, was geboren.

In die tijd is er veel veranderd. Een mooi moment ook om te speculeren over hoe de wereld er over veertig jaar uit zal zien. Mijn aanzet: Iedereen heeft mobiel een 1Tb verbinding ingebouwd in zijn/haar lichaam en kan via een interface op ogen, oren en mond direct alle informatie opvragen en versturen.

 1. 1

  Het staat me vagelijk bij dat er al een Frans internetachtig netwerk bestond voordat het Arpanet er was. Heb nu geen tijd om het op te zoeken…

 2. 6

  Over 40 jaar slaat Jan op de muil van Piet omdat ie zijn wijffie heeft afgepakt. Ze zat op Jan zijn kruiwagen, gevuld met hooi en wat groenten die ze te voet naar de lokale markt brachten. Haar klomp was kapot. En ze moesten nog veel hout zoeken voor komende winter.

 3. 8

  Als internet nog leeft, zal het alleen beschikbaar zijn voor de mensen die genoeg geld hebben om de toegang te betalen, als ze al door de screening komen om een abonnementje te mogen ontvangen.

  Mocht het veel positiever verlopen, dan zit het internet niet alleen in de mens ingebouwd, maar in elke lantaarnpaal, magetron en toiletpapierhouder. En snel dat ’t is!

 4. 12

  Doet me denken aan passages uit Mogelijkheid van een eiland van Michelle H. En vooral dan de scene uit de voettocht waar de mannelijke hoofdpersoon een vrouw ‘aangeboden’ krijgt.

 5. 14

  @12 Waar “aangeboden” tussen aanhalingstekens staat had het misschien beter “vrouw” kunnen zijn dat tussen aanhalingstekens stond, als ik me de betreffende scene voor de geest haal. Het aanbieden is namelijk vrij letterlijk. De vraag is of er nog wel van een menselijke vrouw gesproken kan worden.

  @13 Ik zou er tegen die tijd geen plaats in een cryogenische opslagtank om verwedden als ik jou was ;)

 6. 18

  Grappig idee Steeph, mensen direkt op internet aangesloten. De mens is dan volledig traceerbaar tot zijn medische status toe. Dat laatste lijkt me wat ongewenst.

 7. 20

  @esgigt: Opvattingen over privacy schuiven nu al heel snel. Waarom zou het niet zo ver gaan? Niet dat ik er een voorstander van ben, maar daarmee stopt iets niet.
  Verder zou je misschien technische voorzieningen en wetten kunnen bedenken die daar wat blokkades voor opwerpen.

 8. 21

  @ steeph; Dat mag, die staat al een paar jaar op mijn nog te lezen lijst. Momenteel zit ik midden in de verhalen van e.g. Poe; The Murders in the Rue Morgue. De overgang is dan wat groot naar Accelerando bovendien is de roman nog iets te jong om visionair te zijn. Iron Sunrise heb ik een paar jaar geleden gelezen, zijn schrijfstijl bevalt me dus het gaat er wel een keer van komen.

 9. 23

  Het idee van de mens als modem lijkt me een veel te voor de hand liggende extrapolatie van ontwikkelingen van vandaag. Waarom niet als andere technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld de trein, het vliegtuig, de telefoon. Een stormachtige ontwikkeling van pakweg enkele decennia en daarna kabbelende stapgewijze verbeteringen. Over 40 jaar zijn zijn er hele andere dingen aan de orde. Tegen die tijd is de olie op dus wie weet gaat de aandacht zich daar wat meer op richten.