Was 2013 een ***-jaar?

OPINIE - Eind 2012 voorspelde ik dat 2013 een ***-jaar zou worden. Wat is er uitgekomen van deze voorspelling?

Zes voorspellingen die ik in 2013 deed hingen samen met de verkiezingsuitslag in Italië. Ik voorspelde dat er geen heldere verkiezingsuitslag zou zijn. Dat klopte. Maar de gevolgen die ik voorspelde, klopten niet. De uitslag leidde niet tot een economische crisis, tot het uitkomen van corrupte Italiaanse bankpraktijken of een radicale uitbreiding van de macht van de Europese Commissie die nieuwe Nederlandse bezuinigingen eiste.

De corrupte bankpraktijken kwamen voor in CyprusDe economische macht van de Europese Commissie blijft wel groeienNederland moest weer verder bezuinigen. Anders dan ik voorspelde profiteerden niet zo zeer de linkse anti-bezuinigingspartijen van de verdere bezuinigingen maar juist de rechtse partijen, zowel D66 (pro) en de PVV (anti). Maar de PvdA kreeg het wel lastig met het anti-illegalenbeleid van het kabinet, die leidde echter nog niet tot Razzia’s.

Daarnaast voorspelde ik dat non-nieuws de media zou domineren: over het Koningshuis (dat werd de abdicatie), een rel over Rusland en het milieu (dat werden de Arctic 30 die aandacht vroegen voor milieuvervuiling maar met name wezen op het sinistere karakter van de Russische regering) en aan het eind van het jaar Zwarte Piet (en niet The Hobbit).

Dat non-nieuws zou het echte nieuws verbloemen: klimaatverandering (nog steeds een probleem volgens de wetenschappers), een ingrijpende verandering van de financiering van de Amerikaanse wetenschap (die in werkelijkheid alleen politieke wetenschap betrof) en de Syrische burgeroorlog (waarbij Assad in elk geval een Amerikaanse inval wist te voorkomen).

In alle eerlijkheid is maar één voorspelling echt uitgekomen. Maar de voortslepende economische crisis, de dominantie van non-nieuws en een overwinning voor de Bad Guys in het Midden-Oosten klopten werden deels bewaarheidt, maar ja dat zijn niet echt kritische voorspellingen.

Voor 2014 sluit ik me aan bij John Green: 2014 wordt misschien wel het beste jaar ooit!

Reacties (5)

#1 Bismarck

“werden deels bewaarheidt”

Wat dacht je, ik zet er gewoon een d én een t achter, dan zit de goede letter er in ieder geval bij?

  • Volgende discussie
#2 qwerty

Als alle (flut)voorspellingen van andere bloggers hier ook voorbij gaan komen zijn we een heel jaar bezig. Hebben we zelf niet genoeg onzin geroepen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Kalief

Elk jaar is een ***-jaar. Dat heb je nou eenmaal met die wildcards, daar kun je alles voor in de plaats zetten. Met een ???-jaar zijn de mogelijkheden alweer een stuk beperkter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Het orakel van Malden

De waarde van een voorspelling is omgekeerd evenredig aan de kans dat die voorspelling uitkomt. Daarbij hoe concreter hoe beter.
“Geen heldere verkiezingsuitslag” is daarom een waardeloze voorspelling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 henkvdam

Het interessante van 2013 is dat het verzet tegen de EU eindelijk op gang is gekomen.
We zullen eens kijken of de 2014 EU verkiezingen het begin van het einde van het monster worden.

  • Vorige discussie