2006: Battle of the Blogs – Field Report 2

Wapenschild WEBoorLOGNet als eind vorige maand brengen we u nu ook weer op de hoogte van de status van de Battle of the Blogs 2006.
Er is echter wel wat veranderd. Allereerst hebben nog eens dertien blogs het strijdveld betreden, sommige zelfs vrijwillig. Omdat bij de vorige beoordeling bleek dat het volhouden van een zekere blogfrequentie voor een groepsblog anders is dan voor een individuele blog, hebben we de scouts een aangepaste set instructies meegegeven.

Dit heeft echter niet voorkomen dat het slagveld er nu toch weer ernstiger uit ziet dan de vorige keer.
Allereerst zijn er vijf casualties of war bijgekomen. Dat brengt het totaal op negen. Daarbij verkeren nog eens dertien weblogs is levensgevaar. Bovendien is de totale blogfrequentie, ondanks de aangepaste beoordeling, verslechterd van 2.08 naar 2.25 gemiddeld. Om nog maar niet te spreken van alle blogs die vervallen zijn tot de status van simpele linkpushers en copycats zonder toegevoegde waarde.Wapenschild WEBoorLOG

Ook nu hebben we weer de cryptische rapporten van onze scouts vertaald in een grafisch feestje.
Volgende maand gaat er wat wijzigen. Een aantal scouts kwam terug met zulke enthousiaste verhalen over sommige weblogs, dat we die willen gaan aanmoedigen met een speciaal Sargasso keurmerk. Een persoonlijk tintje zeg maar.

Hiernaast ziet u in het klein nog even het slagveld van vorige keer. En dan schakelen we nu over naar het slagveld van deze keer:

Update: Door een fout in de verwerking van de rapporten zijn de symbolen van 25 weblogs oorspronkelijk verkeerd weergegeven. Vanaf rij 8 kolom 9 tot en met rij 10 kolom 8 zijn ze nu correct neergezet. Duizend maal excuses.

Legenda
Kleur individuele blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Veel gaten van een dag (minder dan 4 keer per week)
– Veel gaten van meerdere dagen (minder dan 2 keer per week)
– Heel veel grote gaten (minder dan 4 keer per maand)
– Op sterven na dood
– Casualty of war

Kleur collectieve blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Af en toe een gat van een dag
– Gaten van een dag of meerdere dagen
– Heel veel grote gaten
– Op sterven na dood
– Casualty of war

Symbool (kwaliteit):
– Gebrek aan inspiratie of inhoud
– Copycat of linkdump zonder toegevoegde waarde
– Identiteitscrisis

– Extra impuls (bv blogger erbij of nieuwe inspiratie)
– Gaat voor het geld, commercieel

PS1: Wilt u ook het slagveld betreden? Geef het even door aan de redactie (rechterbalk – contact – Steeph).
PS2: Het kan zijn dat blogs zich voor dood hielden omdat ze even het strijdgewoel wilden ontvluchten. Indien we ze onterecht dood verklaard hebben, vernemen we dit graag. Dat verwerken we in de komende field reports.

 1. 1

  Yeah right. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat blogs die hetzelfde presteerden als in januari nu ineens slechter beoordeeld worden om Sargasso’s slachtveld-voorspellingen waar te maken.

  Voor mijn eigen blog gaat dit overigens niet op: wij hebben inderdaad minder gepost vanwege vakantie. Beterschap!

 2. 2

  Mooi overzicht Steeph! Een kleine opmerking,mijn weblog deed het enkele dagen niet goed en ik heb dit ook vermeld. Vandaar dat ik “Veel gaten van een dag (minder dan 4 keer per week)”niet begrijp. Verder dus mijn complimenten!

 3. 5

  “Alfabetische blokjes, kan dat ?”

  Zou wel handig zijn, maar nu even niet aub, anders moet ik mijn laatste post weer veranderen. En ja, ik ben lui.

  Trouwens, ik heb ’s zitten nadenken. Een zeldzame gebeurtenis, maar het heeft wel wat opgeleverd. Slechte publiciteit is goeie publiciteit, dacht ik zo.

  Want waarop wordt er het meest geklikt, op de stervenden of op de springlevenden? Als dit ook maar enigszins op de galgenhumor van reality tv lijkt, zullen juist zij die sneuvelende zijn meer bezoekers trekken.

  Of zie ik dit verkeerd en kan ik beter ophouden met nadenken?

 4. 6

  @BartB: Meer scouts dit keer. Vandaar de strengere blik.

  @noviomagus: je stond aanvankelijk zelfs op “casualty of war”! Gelukkig checkte ik nog even.

  @mescaline: Ga ik volgende keer proberen. Maar het kost al aardig wat werk (met scout uren erbij is dit ongeveer 15 uur). Slimste manier is om de source te bekijken en een find te gebruiken als je iets zoekt.

  @Guy: zo gaat dat in de reclame, als je maar aandacht krijgt. En ja, hoe meer ellende, hoe meer kliks.

 5. 7

  Ik heb zelf 2 lijstjes van Steeph gehad om te scouten en ik ben werkelijk niet één weblog tegengekomen waarvan ik dacht daar moet ik snel weer eens naartoe. Het was allemaal meer van hetzelfde. Ik heb een hoop “inspiratieloos” vermeldingen uitgedeeld. Na een stuk of 5 weblogs bezocht te hebben was het steeds déja fucking vue all over again.

 6. 14

  “Veel gaten van meerdere dagen (minder dan 2 keer per week)”

  Dat valt toch best mee? ‘k Zit al gauw op een pots per dag (met mijn Terzijde erbij). Af en toe een kleine pauze in ’t weekeinde, want anders hou ik geen tijd over voor bier drinken. In ieder geval meer dan 2 keer per week, mmmdus. Wel blij met mijn !. ^_^

 7. 17

  @mark: Ah, ik zie. Terzijde is altijd mijn core business geweest, vandaar dat uw “natuurlijk” voor mij niet zo natuurlijk was. Bij mijn volgende omkat de boel maar weer samenvoegen, zoals Ome Bob dat ook doet (*als* Ome Bob het doet, dat is).

 8. 18

  @Spinvis: het is ongelijk verdeeld in de wereld. Zo hebben sommigen vakantie, terwijl anderen in Nieuwegein moeten wonen. Sterker nog: in April en Mei zal ik ook tropische duikbestemmingen gaan bezoeken.
  Daar staat dan weer tegenover dat ik de hele zomervakantie hard zal moeten doorwerken – maar in elk geval ben ik dan thuis om te bloggen terwijl elders op het slagveld de vlakjes steeds donkerder kleuren.

 9. 21

  Haha, het maakt toch wat los, deze Battle, zo te lezen. Zelf ben ik van kleur verschoten, maar de vorige kleur was dan ook niet terecht. Ben wel benieuwd naar wie het straks felbegeerde Sargasso-keurmerk gaat krijgen.

 10. 24

  “Gebrek aan inspiratie of inhoud”?

  Doe eens toelichten? Ik werd gisteren toevallig zelfs benaderd door een tijdschrift die n.a.v. mijn schrijfselen vroegen of ik in hun volgende nummer een artikel wil publiceren.

  No hard feelings hoor maar ben gewoon benieuwd naar de redenering achter de kwalificering ;)

 11. 32

  Aha! Ik ben een kleurtje opgeschoven! Goed idee om de groepsloggers en de individuele loggers uit elkaar te halen, hoewel het verschil op het zeeslagbord niet tot uitdrukking komt. Ik ben benieuwd naar het slagveld van maart!

 12. 34

  Blij dat de neerwaartse pijl is opgelost in de kleur van niets aan de hand. Jammer dat ten koste moet gaan van de heldereheid van die kleur. In mijn optiek onterecht. Maar daarbij, dagen tellen is niet voor iedereen weggelegd. Nog jammerder is het feit dat alle inspanningen om in plaats van een uitroepteken een vraagteken te krijgen tevergeefs zijn geweest. Wat moet je doen om een vraagteken te verdienen?

 13. 36

  Dit jaar geen Dutch Bloggie (trouwens, vorig jaar en het jaar daarvoor ook niet) maar wel de onvolprezen “Coco chanel award” bij Sargasso. Heren, onze dank is groot.

 14. 37

  Wat mij opvalt: Alle logs zoals hersenscheet, skoften, useloos etc zijn copycats, en jaggle (of all) is het niet. Terwijl dat 1 van de grootste copiers is die je maar kan bedenken?! Waar ligt dat aan?

 15. 40

  Wat leuk dat ons blog er ook tussenstaat. En dan te bedenken dat onze main core culturele gebeurens, en concerten, organiseren is.
  Toch leuk dat het aansluit. Onze hits zijn sinds zondag jongstleden vervijfdubbeld…Iets met sargasso te maken?

 16. 42

  Cool, we brengen het er goed van af. Gelukkig maar, is het allemaal niet voor niets :)

  @iglo, je bent geen beste tekenaar maar je hebt wel lekker droge humor. Er zitten een paar pareltjes tussen.

  @Jan Klaassen. Ik ken de rest van je lijst niet zo goed maar naar mijn mening is Jaggle toch wel een van de origineelste linkloggers. Ze zijn ook altijd up-to-date en bieden veel variatie. Voor ieder wat wils dus.