2006: Battle of the Blogs – Field Report 10

Wapenschild WEBoorLOG

Iets verlaat is hier dan toch weer een Field Report over de Battle of the Blogs 2006. De scouts waren vlot klaar met hun werk, maar de grootrapporteur had even niet zijn visier op het slagveld.

Thumbnail battlefield eind augustusDe dip na de zomer is duidelijk weer over. Waren er vorige maand nog 41 casualties of war, nu zijn dat er nog maar 40. Maar de totale blogfrequentie is wel afgenomen met ongeveer 5%.

Wellicht heeft alle belangstelling van de afgelopen weken voor het fenomeen weblogs de bloggers een extra impuls gegeven om toch vooral maar zichtbaar te blijven. Wie zal het zeggen?

Ondanks het feit dat er weer wat nieuwe, extra kritische, scouts meehielpen, zijn er weinig grote verschuivingen te zien op het gebied van kwaliteit. Twee kroontjes minder en wat een paar die van eigenaar gewisseld zijn. Maar dat is het dan ook wel.
Kennelijk stabiliseert het slagveld zich.

Thumbnail battlefield eind septemberMet nog maar twee field reports te gaan, is het maar de vraag of de oorspronkelijke voorspelling wel in zijn volle breedte uitkomt.
Maar, het is herfst. En in herfst vallen de bladeren. Een tijd waar veel zaken opgegeven worden. Dus wie weet zijn ook nu de laatste loodjes weer het zwaarst (en toen was ik door de cliché uitspraken heen).

Rechts zie je weer verkleinde versies staan van de laatste twee voorgaande field reports.

En aangezien de BOTB (onze afkorting voor Battle Of The Blogs) heel erg lijkt op de Bobs, hier nog even een reminder om toch vooral te stemmen voor de Beste Nederlandse Weblog.

Dan nog de inmiddels gebruikelijke slotopmerkingen. Voordat u commentaar gaat leveren op de layout en keuzes, kunt u het beste eerste even de eerdere edities er op naslaan. Lees vooral de commentaren. Hoeven we het niet nog een keer uit te leggen.
En hou er rekening mee dat het scouten voor een groot deel afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Daardoor zijn de laatste paar dagen niet meegenomen.

Volgorde van het veld is hetzelfde als vorige keer. Alfabetisch op URL van links naar rechts en van boven naar onderen. Sommige sites hebben inmiddels een nieuwe URL, maar die blijven op dezelfde plaats staan.

Legenda
Kleur individuele blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Veel gaten van een dag (minder dan 4 keer per week)
– Veel gaten van meerdere dagen (minder dan 2 keer per week)
– Heel veel grote gaten (minder dan 4 keer per maand)
– Op sterven na dood
– Casualty of war

Kleur collectieve blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Af en toe een gat van een dag
– Gaten van een dag of meerdere dagen
– Heel veel grote gaten
– Op sterven na dood
– Casualty of war

Symbool (kwaliteit):
– Gebrek aan inspiratie of inhoud
– Copycat of linkdump zonder toegevoegde waarde
– Identiteitscrisis

– Extra impuls (bv blogger erbij of nieuwe inspiratie)
– Gaat voor het geld, commercieel
– Sargasso Kwaliteits Keurmerk!

PS: Het kan zijn dat blogs zich voor dood hielden omdat ze even het strijdgewoel wilden ontvluchten. Indien we ze onterecht dood verklaard hebben, vernemen we dit graag. Dat verwerken we in de komende field reports.

 1. 2

  Hier klopt iets niet! Niet alleen heb ik deze maand maar liefst 5 bijzonder lachwekkende en interessante ‘frequenties’ geproduceerd (mijns inziens niet minder dan 4 keer per maand, lijkt me!), bovendien heb ik een bijzondere IMPULS geforceerd: met de aankoop van de naam http://www.kanonvannederland.nl positioneer ik me wel degelijk op een originele en commerciele manier als concurrent van het echte canon. Het gaat me overigens voorlalsnog te ver hier van een samenzwering van Sargasso te spreken. Laten we het voorlopig op een ‘fouwtje in het albumblad’ houden.

 2. 4

  Hee, wa’s dat nou? ‘Veel gaten van een dag’ lees ik bij mijn lichtgroene blokje – in vergelijking met augustus en september (groen, groen) ben ik juist iets meer gaan loggen… In het weekend heb ik idd wel iets beters te doen, maar doordeweeks tik ik stug vrijwel iedere dag een stukje. Deze maand beter dan maar ;-)

 3. 7

  De scouts kunnen nog steeds niet tellen. ‘Minder dan 4 keer per week’, riep men al menigmaal aangaande KolesQueeste – zo ook deze keer. Terwijl er deze maand 39 posts waren, da’s toch pak ‘m beet bijna 10 per week. En in voorgaande maanden waren er zelfs nóg meer. Maar wellicht bewegen de scouts zich in een andere tijdsdimensie. Ik strijd moedig verder in de Battle of the Blogs ;-)

 4. 9

  Toch vraag ik me af wat voor een identiteitscrisis ik heb.
  vage lui zijn jullie. ik hup van url en lay out 2 x per jaar, so what , ik ben geen pointwhore. nooit geweten dat het internet zo conservatief kon zijn. Burrrrp.

 5. 15

  Hmmm, de introductie van het kanaal ‘de moordkuil’ en daarbij enkele nieuwe schrijvers (dus eigen content en geen links) levert de classificatie ‘copycat’ op. Jammer.

 6. 18

  “Met nog maar twee field reports te gaan, is het maar de vraag of de oorspronkelijke voorspelling wel in zijn volle breedte uitkomt.”

  Wij laten ons niet opjutten! Oftewel, sommigen van ons hebben nog altijd geen normaal sociaal leven en zullen dat ook nooit hebben :-)

 7. 20

  Ik zou Doggy’s weblog willen nomineren. Als schaker volg ik deze blog zeer intensief, en vind hem up to date, en extreem gebruiksvriendelijk.

 8. 22

  @Doggy

  Dank je voor deze reactie. Mijn nominatie is overigens oprecht, ik beleef (gezien de grote afstand van Nederland) erg veel plezier van je blog.

 9. 23

  @Simon: Dat van die kanon valt niet echt op. En die vijfde kan misschien net na het bezoek van de scout zijn gebeurd. Volgende maand zullen we scherper opletten.

  @Gert Jan: Ondanks de instructies zijn ze bij jou dit keer weer jouw rechterkolom vergeten mee te tellen. Sorry. Volgende keer beter.

  @hemaworstje: Als eerste indruk van jouw weblog is het toch wel te begrijpen dat je dan aan een identiteitscrisis denkt? Toch?

  @slagers: Mmmm, geloof dat jullie een punt hebben. We maken een notitie.

  @matthijs: Tijdens het scouten kreeg men twee maal een 403 melding. En nu zien we ineens een nieuwe URL. Verklaar u nader.

  @doggy: Helaas, dit jaar geen nieuwe blogs erbij. Zie commentaren eerdere edities.

 10. 25

  Merkwaardig. Van een kroontje naar een prima groentje gedegradeerd. En dat terwijl we geen blogger erbij of nieuwe inspiratie hebben. De inspiratie was net zo groot als in de maand september. Of wordt dáámee de “extra impuls” bedoeld?

 11. 26

  ja lekker., als ik alles netjes in een hokje pleur
  zeggen jullie weer inspiratieloos.
  Zoals de groote meester Appel al eens zei , ik kladder maar wat an, beva(l)t je het niet ben je bekrompen in je hoofd.
  Ik ben goed gek , lijkt me dus dat ik mijn eigen identiteit wel ken.

  En sinds wanneer zijn de tarieven voor een kroontje hoger geworden? 50 euri per maand is geen kattepis weetje.

 12. 33

  @redactie #23:

  De 403: geen flauw idee wanneer jullie gescout hebben, maar er waren de afgelopen weken inderdaad wat bereikbaarheidsproblemen. Een graafmachine van de Nuon heeft die zojuist opgelost.

  De nieuwe URL: zelf zie ik dat meer als een verbeterde URL die duidelijker aangeeft wat de lezer kan verwachten. Onder de oude URL is de site echter nog steeds gewoon bereikbaar. Wel krijg je dan een 302 voor je kiezen, maar dat lijkt me niet meer dan normaal.