1. 2

  niet om het recht te lullen, maar het is ook wel logisch dat als je op 1e kerstdag savonds zo’n bericht neerzet het waarschijnlijk door maar weinig mensen wordt gelezen, iedereen zit nog uit te buiken van het kerstdiner en schenkt de koffie in voor zijn schoonouders, dan kruip je niet achter je Facebook.

 2. 4

  Ten eerste: als je je 1000 vrienden op facebook hebt. Zijn dat geen vrienden maar ben je gewoon friend requests aan het spammen aan mensen die je niet kent.

  Ten tweede: als er nou eens minder dan tienduizend aandachtzoekende berichten per dag op facebook kwamen, kunnen we eens gaan overwegen om dit soort zaken serieus te nemen.

 3. 6

  @Carlos,Bismarck
  Some users of the site even taunted the 42-year-old over her final status update instead of trying to save her, calling her a “liar” and saying the fatal overdose was “her choice”.

  A total of 148 messages were exchanged between users in which they discussed the alleged breakdown of a relationship Miss Back had.

  Friends of Miss Back, who lived further away, responded angrily to the comments. One wrote: “Did you catch the part about Simone taking pills? the ‘bye bye’ part? Did anyone go by personally and check on Simone. or call 999? what’s wrong with you people? is the gossip really more important than her? ”

  Dus, er werd wel degelijk op gereageerd (…), maar dan slechts op de ‘koddige’ reaguurders ‘manier’. Overigens heeft Arjen wel een punt mijn zijn 1000+ vrienden, maar als je zelf zoiets ooit hebt meegemaakt kijk je er toch anders naar …
  /moest ik even kwijt, triest

 4. 7

  Het “her choice” noemen kan ik niet koddig noemen. Het zou ook iets kunnen zijn wat juist haar beste vriend(in) zegt. Immers.

 5. 8

  Daar heb je gelijk in Rene, maar dit paragraafje zette mij op een ander spoor:
  The same friend again dismissed the cry for help later that night, saying: “She’s not a kid anymore.” A comment from another user read: “She has a choice and taking pills over a relationship is not a good enough reason.”

 6. 9

  @6: Facebook is dan ook verworden tot iets als een reaguurdersforum, zeker voor de types met meer dan 1000 “friends” (alleen dat feit al maakt van aandachtsprostitutie de waarschijnlijkheidsdiagnose bij zo’n bericht). Het is niet alsof Geenstijlpubliek over de grens niet bestaat.

 7. 11

  @9, alle zelfmoordbriefjes zijn toch een cry-for-help, het hebben van 1K+ virtuele vrienden voegt daar weinig aan toe, het ligt zelfs in lijn met bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Dat ‘het’ publiek een mondiaal gegeven is vind ik niet zo relevant, tenzij je ermee wilt aangeven hoe emotioneel ontkoppeld dergelijk publiek is.

 8. 12

  Heb niet zo’n zin om recalcitrant te doen onder zo’n berichtje maar het (de ophef, niet de zelfmoord) komt op mij weer zo dubbel-denkerig over…

  Ik bedoel, iedereen weet toch dat “vrienden” op z’n best een deelverzameling vormen van (facebook) “friends”. Dat dit gebruik van “friends” for all intents and purposes in het Engels van het woord een homoniem maakt? De teneur onder zo’n berichtje is vrij expliciet “nu kun je eens zien wat voor vrienden dat zijn!” maar niemand verwarde al om te beginnen een lijst met 1048 namen op een computerscherm met een club vrienden. Ook zij niet.

  Begrijp me niet verkeerd: specifiek hier zou wellicht ook een link hebben gestaan naar een overleden zwerver op de straten van Amsterdam waar al een uurtje lang iedereen overheen stapte, maar die online-component van zo’n verhaal stoort me vanuit de onoprechtheid. Evident is het waarschijnlijker dat zoiets niet opgemerkt wordt op een platform waar je enkel een naam in een lijst bent en communicatie zo om nabij per ontwerp van genoemd platform kort en oppervlakkig is.

  Het enkele feit dat die lijst een lijst van “friends” genoemd wordt verandert niets aan zijn echte status als lijst van mensen die elkaar niet kennen. En dat die mensen elkaar niet kennen verandert op zijn beurt weer weinig aan de staat van de sociale betrokkenheid van “de wereld”.

  Maar ik zal verder m’n mond houden. Hopen maar in ieder geval dat dit is wat ze inderdaad echt wilde.

 9. 13

  of @siquo: Why not take the 2.0 suicide tour (zie vimeo- filmpje). Zoveel virtuele vrinden zorgen alleen maar voor verwarring.

  Second Life>>sms>>twitter facebook: veel mensen zoeken houvast, Aandacht & Liefde en denken het dan ook te krijgen/ hebben. Als ware het een soort dope…

  Zo heb ikzelf *snif* ook maar 4 facebookfriends. 4 of 1000+, ze geven ook al zie je ze w.s. nooit in de ogen toch die o zo broodnodige inspiratie door te gaan, onbetaalbaar op deze toch al woelige aarde. Begrijpen je innerlijk klagen nooit durf te zeggen dat ik De Mens nu ook beter begrijp. Uren, ja, dagen zou ik hierover kunnen praten bedankt allemaal hier zal ik het nu maar bij laten…

  een dikke virtuele knuff van YP

  Hoeder van het Internetloeder