“Mediagenieke asielzoekers mogen blijven”

,
[speld]

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) komt tegemoet aan de kritiek op zijn harde asielbeleid. Voortaan zullen mediagenieke illegalen sneller het Nederlanderschap kunnen verkrijgen. Hierbij werkt de Nederlandse overheid samen met Talpa Media.

Leers: “We hebben gezien dat er regelmatig een nette, goed Nederlands sprekende illegaal naar voren wordt geschoven, waarvan niemand wil dat hij of zij naar Angola of Afghanistan vertrekt. Deze gevallen ondergraven ons immigratiebeleid.” Met name Rita Verdonk had veel last van mediagenieke asielzoekers, vertelt Leers. “Zij gooide Salomon Kalou eigenhandig uit het Nederlands elftal en dankzij haar publiceert Ayaan Hirsi Ali haar bestsellers tegenwoordig in Amerika. Dat kun je niet uitleggen aan het Nederlandse volk.”

Leers wil daarom asielzoekers die illegaal maar wel zeer mediageniek zijn voortaan makkelijker toelaten. “Zo’n Iraans meisje dat keurig gymnasium doet, natuurlijk moeten we die erbij hebben, dat ziet een kind.” Leers wil hier in overleg met Talpa een televisieformat van maken. Het zou gaan om een nieuw onderdeel van de show ‘Ik hou van Holland’, genaamd ‘Heb jij de NL-factor?’. Een groepje geselecteerde illegalen zal zich daarbij kunnen bewijzen door bijvoorbeeld een steekhoudend betoog op te zetten. Presentatrice Linda de Mol ziet zoiets wel zitten: “Een licht exotisch accent doet het altijd goed bij onze kijkers, maar de kandidaten moeten zich natuurlijk wel houden aan de basisregels van de Nederlandse grammatica. En je moet ermee kunnen lachen natuurlijk.”

Leers schat in dat er per aflevering van Ik hou van Holland 3 à 4 asielzoekers kunnen worden genaturaliseerd zonder dat de immigratie-afspraken met gedoogpartner Geert Wilders in het gedrang komen. Over mediagenieke moslims waren de partijen nog in overleg.

Reacties zijn uitgeschakeld