“Klimaatexpert” Lord Monckton is van mening veranderd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Christopher Walter Monckton, 3rd Viscount Monckton of Brenchley, is geen onbekende in de debatten over klimaatverandering. Hij staat met name de laatste jaren bekend om zijn beruchte ongenuanceerde uitlatingen als het gaat om antropogene klimaatverandering. Nu bestaat scepsis omtrent deze complexe materie in diverse gradaties. Zo zijn er, al zijn ze in de minderheid, serieuze wetenschappers te vinden die (terecht overigens) kritisch de ontwikkelingen volgen, zelf resultaten evalueren en tot andere conclusies komen dan het merendeel van de deskundige collegae op dit vakgebied. En aan de andere kant van het spectrum vinden we de min of meer ignorante boeroepers. Slecht geïnformeerde individuen die ronduit ontkennen dat er enige klimaatverandering is als het een keer sneeuwt, die temperatuurstijgingen weigeren te zien of die er paranoïde waanbeelden op nahouden en denken in complotten.

Tot die laatste categorie behoort Lord Monckton. Hij zag eerder een groots communistisch complot in het doel van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Enig verdrag dat hier getekend zou worden, zou leiden tot een mondiale communistische wereldregering. Volgens Monckton althans. Menig weldenkend mens zou iemand als Monckton inmiddels scharen onder andere geijkte complotdenkers. Roswell, Bilderberg, JFK, 9/11, New World Order, noem het maar op. Doch, als het gaat om klimaatverandering, dan wordt de opinie van dergelijke lieden uitgebreid belicht.

But lo and behold! Monckton is van mening veranderd!

Lord Monckton is op dit moment, as we speak, in Australië, het land waar momenteel klimaatwetenschappers met grote regelmaat doodsbedreigingen ontvangen (sargief 1, sargief 2). Monckton is uitgenodigd om te spreken op de Association of Mining and Exploration Companies (AMEC) conferentie in Perth, waar ook de Australische oppositieleider Tony Abbott zal spreken. Monckton verscheen recentelijk op een lezing in de VS voor de American Freedom Alliance (ook bekend van een islamofobisch en creationistisch wereldbeeld). Daar verweet hij professor Ross Garnaut, de klimaatadviseur van de Australische regering, een “fascist point of view” te hebben. “Heil Hitler, on we go,” voegde hij er smakelijk aan toe. En uiteraard, alle andere klimaatwetenschappers zijn “eco-fascisten”. Om zijn punt kracht bij te zetten, perste hij een Duits accent door zijn stembanden, presenteerde hij er groot hakenkruis bij en sleurde hij nagenoeg de hele internationale klimaatwetenschap en –politiek door de modder. (Video: Godwins vanaf 49:50)

Waar Monckton in klimaatwetenschap en de politiek eromheen eerst duidelijk een extreemlinks complot herkende, is zijn opinie nu dusdanig veranderd. Een draai van 180 graden. Klimaatwetenschappers en –politici zijn niet langer rode commies, maar meedogenloze nazi’s, extreemrechtse “Sieg Heil”- roepers. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat het historisch besef van Monckton inmiddels hetzelfde bedroevende niveau heeft bereikt als dat van onze landgenoot Martin Bosma.

De politiek in Australië spreekt er schande van en ook Abbott heeft zijn afkeer hiervan geuit. Hij is echter niet van plan om zijn lezing op de AMEC conference te annuleren. En AMEC zelf heeft laten weten dat zij ook Monckton’s uitspraken afkeurt, maar ziet geen noodzaak om Monckton te weren. Het lijkt erop dat hiermee ook Australië ten prooi is gevallen aan het “nieuwe politiek correcte” denken uit angst voor het Gesundes Volksempfinden. Er is blijkbaar niemand meer met ballen die opstaat en Monckton durft te vertellen dat hij zijn ranzige complottheorieën en idiote verdachtmakingen lekker thuis mag laten.

Monckton is al geen hoogvlieger als het om kennis inzake klimaatverandering gaat. De meeste klimaatexperts nemen sowieso het gebrek aan kennis dat Monckton ten toon spreidt al niet serieus. Doch het feit dat een man met een dergelijk pervers gedachtengoed nog met gretigheid een podium wordt aangeboden om zijn flagrante onzin te mogen verkondigen is op zijn minst een gotspe te noemen.

Reacties (24)

#1 qwerty

Doch het feit dat een man met een dergelijk pervers gedachtengoed nog met gretigheid een podium wordt aangeboden om zijn flagrante onzin te mogen verkondigen is op zijn minst een gotspe te noemen.

En wat doet dit verhaal dan op Sargasso?

 • Volgende discussie
#2 Prediker

Dit verhaal is er om aan te tonen dat figuren als Lord Monckton mafketels zijn die met groteske, oneigenlijke argumenten een wetenschappelijk en maatschappelijk debat proberen te frustreren.

En aangezien Lord Monckton zo’n beetje de kampioen is van de Republikeins en PVV-stemmende klimaatveranderingsontkenners, zegt dit verhaaltje veel over het intellectuele gehalte van salonfähig radicaal-rechts.

Ik zie inderdaad een parallel met Wilders en de islamofoben die de Koran proberen te identificeren met Mein Kampf, of doodleuk opperen dat de moslims eigenlijk achter de nazi-holocaust hebben gezeten (dat konden die nazi’s namelijk zelf niet bedenken, daar hadden ze Hajj Amin al Husseini voor nodig…)

O, en vergeet Glenn Beck niet. ‘Er is geen bewijs dat Obama de Amerikanen straks niet massaal laat ombrengen in FEMA-kampen.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Harm

“andere geijkte complotdenkers. Roswell, Bilderberg, JFK, 9/11, New World Order”

Dus JFK werd werkelijk gedood door 3 kogels uit de loop van het supermarktgeweer van Lee Harvey Oswald?

Ik weet niet wie er nou goedgeloviger zijn, de marsmannetjesclub of de redactie van Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Anton

Nazi vergelijkingen he gatsi. Daar bezondigen Nederlandse intellectuelen, en dan vooral de weldenkenden, zich gelukkig nooit aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zazpi

@2 Jeetje, je haat rechts echt hè?
Mockton is imho slechts een bijverschijnsel en helemaal geen figuur met een grote politiek gekleurde aanhang zoals Al Gore dat wel is/was.
Wellicht heeft 99% van rechts nog nooit van M gehoord, ze gaan gewoon af op nieuwe berichten in de media waaruit bleek dat het allemaal veel geld kost, er fraude is, meer twijfel dan eerder werd beweerd, ineffectief etc.
Eerder zijn mensen zoals Richard Lindzen leidend in de US, nauwelijks een leek te noemen en ws een wetenschapper met een groen hart.
In NL zijn bv wetenschappers als Bas van Geel http://www.youtube.com/watch?v=Zu-Cy2eeGkg (stemt PvdA) al jaren bekend vanwege hun sceptische visie.
Dat ook leken (zowel links als rechts) zich ermee bemoeien komt omdat het ook over veel geld gaat. Niemand houdt een Al Gore fan tegen om zelf niet te vliegen/autorijden/groene stroom te kopen etc, echter er wordt ook van niet overtuigden een offer en geld gevraagd (deels ook uit eigen belang) en niet iedereen wil dat zomaar afstaan. Wat dat met links/rechts te maken heeft ontgaat mij, sceptici/aanhangers zijn van elke politieke kleur. Dat de mening niet uniform is komt omdat het nog lang niet zeker is. Om scepsis via associatie met een willekeurig persoon verdacht te maken is een zwakke drogreden. Er zijn ook rare global warming alarmisten te vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 jules

Zazpi,

de figuur Monckton wordt om de haverklap geciteerd op internetforums en wordt ook op sites als De Dagelijkse Standaard of Climategate.nl veelvuldig aangehaald.

ik zou zijn bekendheid niet onderschatten.

Overigens is er wel degelijk een correlatie tussen pseudo-scepticisme en politieke voorkeur.

J.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HPax

De titel van de ‘posting’: ‘De “Klimaatexpert” Lord Monckton is van mening veranderd’
vind ik misleidend, om het maar niet cru-er uit te drukken.

Mockton’s visie op het Aardse Klimaat – óf het structureel aan het veranderen is en waardoor dan – is gebleven en bewijst zich iedere dag meer als de juiste, dit pari passu met het tempo van ontmaskering van de bende van Pachauri.

Ook heeft Monckton minstens al vóór april 2010 en waarschijnlijk nog veel eerder op de Hitleriaanse toonzetting van de klimaat-zeloten en hun boodschap gewezen. En dat hij vroeger er ook het communisme bij haalde, en misschien straks weer, is geen punt.

Zo langzamerhand begint het toch bij veel mensen te dagen dat communisme en nazisme 2 ‘lood om oud ijzer’ namen zijn van wat in hoofdzaak één gruwel-fenomeen is.

De intentie van de ‘posting’ lijkt te zijn gezichtsverlies – te lijden als gevolg van het gedwongen opgeven van hopeloze standpunten – te beperken door andermans gezicht zwart te maken. Of ook maak van de ander de idioot die je eigenlijk zelf bent.

Als annex voeg hier een stukje uit mijn ‘comment’ toe dat geloof ik in april 2010 op Sargasso werd gepubliceerd.

ANNEX
Op de video-clip in comment 15 aangeleverd, horen wij Lord Monckton tekeer gaan. Hij doet dat geduldig, ter zake, beschaafd. Soms ruw.
4. Jeugdbendes verweet M. met hun geschreeuw de Kopenhagen Klimaat Conferentie te hebben bedorven en noemde hij ze daarom ‘Hitlerjugend’.

Hij deed dat bij herhaling en benadrukte zelf dat hij dat openlijk deed en dat hij indien nodig dat weer zou doen.

Ging M. over de schreef? Of drukte hij een grove waarheid uit? Hij sprak zich uit op de manier van iemand die weet waarover hij het heeft; niet als iemand die stond te schelden.
En de waarheid is naakt en zal meestal niet als hoffelijk overkomen. Maar dat geeft dan niet, als het maar de waarheid is. Daar moeten we dus achteraan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Herman Vruggink

Het is toch fijn dat er vrijheid van meningsuiting is. Ik heb wel een zwak voor dit soort jokers die lak aan alles hun eigen lijn en manier van presenteren volgen. Inhoudelijk heb ik overigens niet al te veel op met deze schets figuur.

Maar over van mening veranderen gesproken: ander BREAKING NEWS !!!
Donald Pols van het WWF !!! Gaat het gezond verstand dan toch nog zegevieren?

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2456862/2011/06/24/WNF-wil-af-van-ingewikkeld-Kyoto-verdrag.dhtml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 zazpi

Wat HPax zegt, een draai van communisme ala USSR/DDR naar nationaal socialisme is geen 180 graden. Die 2 totalitaire systemen waarbij de kern absolute staatsmacht is liggen veel dichter blij elkaar.
Zelf de hier gepresenteerde video niet gezien, dus wellicht wordt er een verkeerd beeld geschetst van M. In z’n wiki lees ik dat hij adviseur van Thatcher was, op zich opvallend omdat zij van ouderwets kolen af wou richting atoom en de basis legde voor het co2 alarmisme. Maar dat zulke politiek achter wetenschap kan schuilen beseffen velen zich niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Prediker

@5; “Jeetje, je haat rechts echt hè?”

Het ene rechts is het andere niet. Ik heb wel een zekere bewondering voor chique rechts. Bolkestein, Rosenthal, Opstelten en zelfs Hans Wiegel. Daar zou ik best een goede sigaar mee kunnen roken en op een of andere herensocieteit een boompje me kunnen opsteken.

Maar waar ik inderdaad een grote afkeer van heb dat is domrechts, xenofoob rechts, rabiaat rechts. Ik kan types als Wilders, Verdonk en wat daar veelal aan krapuul achter schuil gaat niet uitstaan.

Mark Rutte is eigenlijk links-liberaal, maar blijkt helemaal niet voor zijn principes te staan en ging op de populistische toer omdat hij wist dat xenofoob, simplistisch rechts hem een redelijk onbezorgd premierschap zou bezorgen. Hij zet zijn liberale principes zelfs in de ijskast als hij de theocraten van de SGP nodig heeft. De man is aldus een opportunistische lege huls gebleken. Vind ik weinig interessant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 AntonB

Van nationaal socialisme naar links zou ik geen 180 graden draai noemen, eerder een knikje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 cor mol - Reactie op #11

Maar u herdenkt op 4 mei ook zeker de slachtoffers van het (nationaal)socialisme?

#12 zazpi

@10 *Sigaar opsteekt*
Oké je haat populisten die linkse (arbeiders) stemmers binnenhalen. De PVV is nml links, veel linkser dan VVD & CDA (en ws ook linkser dan D66 en PvdA, -subsidie-industrie ) Z’n programma was vergelijkbaar met de SP.
Z’n onderhandelingen met de SGP is democratie 101, er wordt een groot nummer van gemaakt, maar coalities horen bij NL en de SGP is economisch rechts, op links is een verbond kennelijk niet te halen. D66 had ook kunnen steunen was best logisch geweest, maar die Pechtold heeft een Wilders allergie (om dat dat aandacht en stemmen oplevert) , ergo intro SGP. Als de VVD jaren met de socialisten vd PvdA kon regeren dan is adhoc steun vd SGP ook normaal. Die kiezers wonen ook in NL en doen mee aan de democratie. Ook al wijken ze meer af dan gemiddeld.
Ook qua hervormen levert de VVD in aan de PVV, ze hebben nu eenmaal geen absolute macht.
Of Rutte echt links liberaal was waag ik te betwijfelen, wel een liberaal, maar daar is niks links aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Harry

@10
Heb een grote afkeer van dom links, xenofoob links, rabiaat links. Ik kan types als Rene Danen, Liesbeth van Tongeren en wat daar veelal aan crapuul achter schuil gaat, niet uitstaan.

Begrijp je nu waarom zazpi nog een sigaartje opsteekt en hem even lekker doorhaalt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Karl Kraut

Haha, ik schrok toen ik las dat Lord Monckton van ‘mening’ zou zijn veranderd. Maar met zulke koppen werkt De Telegraaf dus ook. Ik lach me dan ook door die krant heen, als ik hem toevallig tegenkom.

Als het dus echt zo erg is, als de meerderheid van de klimaatwetenschappers zeggen, dan geloof ik niet dat we er ook nog maar 1% aan kunnen veranderen—whatever er dan ook nog ondernomen gaat worden, is mijn niet echt ambitieuze mening in deze. Chinezen en Indiërs gaan gewoon geen honger meer lijden. Vergeet het.

Men heeft ook 200 jaar geprobeerd masturbatie tegen te gaan. Daar kreeg je namelijk alle maar denkbare ziektes van. Ook dàt geloofde de meerderheid der wetenschappers serieus. Angstzaaien heb je in alle soorten. En haatzaaien. En, zoals gezegd, zaadschieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Prediker

“Heb een grote afkeer van dom links, xenofoob links, rabiaat links.”

Terecht. Wat is je punt nu? En wat doet zazpi’s sigaar af van wat ik schrijf in #2?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Harry

@Prediker, het enige wat je doet is een stereotype creëren zonder inhoudelijke argumenten aan te dragen.

De sceptici zijn wellicht wat verder dan de alarmisten.

Neus eens wat rond op climategate.nl

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Prediker

Volgens mij creëert die Lord Monckton dat stereotype, en voor de rest zijn die klimaatsceptici hier al zo vaak afgeserveerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Dehnus

Maar begrijp het nou, Hitler was links. Net als: Stalin, Mao, Pol Pot, Pinochet, Argentijnse Junta’s, De Nederlandse Bezetting van Indonesie, De Nederlandse Terugtrekking uit Indonesie, Japan, Keizer Hirohito, De Klu Klux Klan, the Black Panthers, Napoleon, Julius Caesar, De Vikingen, De Tzaar van Rusland, Rasputin, Volkert van der Graaf, Nixon, De Vietnam Oorlog, Het einde van de Vietnam Oorlog, Bin Laden, Ijsberen, Wolven, Tijgers, De Builenpest, Cholera en al het andere wat de mensheid ooit maar ook op enige manier pijn heeft gedaan.

Alle goede dingen zijn rechts. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Dehnus

@12, De PVV is het school voorbeeld van Links lullen rechts vullen. Het is een figther brand die zo veel mogelijk met de VVD meestemt zonder te veel linkse stemmen te verliezen ;). That’s it, niks meer dan een hele slime politieke strategie van de VVD om de Leefbaar stemmen binnen te harken. :D

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Henrik

echt, wat heeft de PVV met LM te maken ?

is Sargasso dementerende of ben ik blond ?

monomane kutzooi (excusez, mijn vrijheidje van m.)
ik herhaal dat Sargasso met dit soort non-topics naar de klote gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Schuur

@20, topic ging niet over PVV, reaguurders leggen die link.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Henk Daalder Duurzame Brabanders

Er zijn belangrijker zaken dan anti klimaat propaganda

de rest van de wereld bouwt aan duurzame energie
En Nederlandse politici leveren onze samenleving uit aan fossiele energiebedrijven, bijvoorbeeld met het plan voor een leveranciersverplichting en het stoken van biomassa

http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2011/06/fouten-in-verhagens-energierapport-2011-leveranciersverplichting-jaagt-burgers-op-kosten/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Erik Weijs
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie