Waarom freelance journalistiek in Vlaanderen niet loont

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Kranten- en tijdschriftenuitgevers schotelen freelance schrijvers een standaardcontract voor met bizar lage tarieven.

Door de financiële vergoeding voor bewezen diensten te rubriceren als ‘auteursrechten’ wordt de belasting omzeild, en zo kunnen de tarieven laag worden gehouden.

Maar de Belgische belastingdienst denkt daar anders over en zadelt freelancers op met naheffingen en boetes van tienduizenden euro’s.

Open artikel

Reacties (5)

#1 frankw

Goh, ook in België zijn ze op weg naar een maatschappij van slaven. Zou me niets verbazen dat als auteurs naar het Europese Hof stappen ze hard kunnen maken dat het om uitbuiting gaat. Bizar ook dat de Belgische overheid de uitgevers niet heeeeeel hard pakt op dit soort uitbuitingspraktijken.

#2 Prediker

Met die zogenaamde freelanceconstructie hebben allerlei grote bedrijven een handige manier gevonden om de arbeidswetgeving te omzeilen.

Ik ken iemand die als installatiemonteur werkte voor UPC (modempjes installeren). Dat is in feite een arbeidsrelatie, want hij kreeg ’s ochtends gewoon een lijstje met klanten, er werd verwacht dat hij kleding met het bedrijfslogo aandeed en dat hij overwerkte; maar via de freelanceconstructie waren de ondernemingsrisico’s allemaal voor hen.

Vervolgens schroeven ze de tarieven eenzijdig omlaag, werden die monteurs andere bronnen van inkomsten zoals de directe verkoop van kabels ontnomen, en je hebt maar te slikken of je ligt eruit.

Bij TNT en andere post/pakketverzenders werkt het precies zo. Al die lui die je in bestelbusjes ziet rijden om de post rond te brengen zijn freelancers, zogenaamd ‘eigen baas’, maar in feite werken ze onder het minimumloon voor eigen risico.

En ik heb begrepen dat de belastingdienst daar gewoon afspraken over gemaakt met TNT. Die wordt gewoon afgekocht, want het is ondoenlijk om al die constructies door te lichten. Het zou me niets verbazen als er iets soortgelijks geldt voor het UWV, die dit soort praktijken natuurlijk keihard af zou moeten straffen, maar er niks aan doet.

#3 tigger

Ik zou wel eens serieuze onderzoek willen zien naar welk deel van de ZZP-ers onder het minimumloon werkt. In de discussies zie je altijd hoogopgeleide ZZP-ers regelgeving tegenhouden, maar het zou me niet verbazen als het gros van de ZZP-ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt zit.

#4 gronk

@3: IIRC zat 60% van de zpp’ers tegen bijstandsniveau. Nou is dat bij zzp’ers natuurlijk lastig te bepalen, want d’r zijn heel veel mogelijkheden om je winst boekhoudkundig te drukken. Maar ik wil best geloven dat het voor veel zzp’ers niet de vetpot is die de media er van maken.

#5 Co Stuifbergen

@2: Inderdaad faciliteert de belastingdienst het onderbetalen van werknemers, door ze als zzp’ers te beschouwen.
De werkgevers besparen daarmee veel geld (onder andere premies voor ziekte en werkloosheid).

En als de belastingdienst besluit dat het toch werknemers zijn, wordt dan de werkgever beboet?
Worden achterstallige premies alsnog opgeëist bij de werkgever?

Nee, dan krijgen de werknemers een naheffing: ze moeten de ondernemersaftrek terugbetalen
(dit gebeurde bij mensen in de zorg).

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:xpxVyB4lll0J:https://decorrespondent.nl/1256/Wat-zijn-schijnzelfstandigen-en-waarom-zit-de-Belastingdienst-achter-hen-aan-/93354712-bb3d2115+&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*