Kabinet: ook e-mails voortaan onder briefgeheim

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Goed nieuws:

Het kabinet heeft vandaag besloten een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen waarin dat wordt geregeld.

Het huidige brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het ‘brief- en telecommunicatiegeheim’ in artikel 13 van de Grondwet. Niet alleen e-mails, maar ook telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media vallen dan ook onder die bescherming.

Open artikel

Reacties (14)

#1 weerbarst

Geen goed nieuws als hiervoor de huidige telecom wet is opengebroken, de ervaring leert dat dit namelijk altijd een achteruitgang is in de rechten voor mensen, ook al wordt het gebracht als een vooruitgang. Technisch is normale email trouwens per definitie volledig leesbaar (er zit standaard geen pgp/gpg envelop omheen).

#2 bolke

vraag me af hoe je dat wilt handhaven als de email over buitenlandse servers gaat.

#3 Bismarck

@2: Tja, hoe handhaaf je het briefgeheim als dat via buitenlandse post gaat?

#4 Bismarck

@1: Het gaat om de grondwet. Het enige nadeel is dat het kabinet daar helemaal niets over te zeggen heeft en dat er twee Kamermeerderheden (in beide Kamers, één keer zelfs met 2/3e meerderheid) overheen moeten gaan en dat het dus zeer twijfelachtig is of dit er ooit komt en zo ja, het nog wel een paar jaar gaat duren.

#5 bolke

@3: buitenlandse post wordt over het algemeen verwerkt door bedrijven die door de overheid gecontroleerd worden EN manipulatie van fysieke post is door de ontvanger makkelijker te herkennen dan manipulatie (of meelezen) van email ergens onderweg.

#6 Inca

Met Opstelten en Teeven in het kabinet en de algehele minachting voor de rechten van de burger door het kabinet in het algemeen lijkt het me wel zaak om de kleine lettertjes heel kritisch te analyseren. En dan nog een keer.

#7 Henk van S tot S

Het principe is leuk, maar het is natuurlijk gewoon volksverlakkerij ;-)

#8 Bismarck

@5: Je kan tegenwoordig toch echt brieven lezen zonder de envelop te openen, een op die wijze meegelezen brief is op generlei wijze te onderscheiden van een ongelezen brief. Bovendien is post, eens over de grens, volledig onttrokken aan controle door de Nederlandse overheid. Overigens gold dit allemaal nog veel erger voor de telegraaf, die ook onder het grondwettelijke geheim valt en waar er desondanks geen enkele garantie was dat er niet iemand aan de lijn hing om mee te luisteren. Derhalve is je hele boehoe hoe handhaven we dat niet anders dan het al is voor alle andere communicatie.

#9 Derpjan

Nou het werd eens tijd zeg… Maar ik vindt het niet raar dat sommige mensen hier heel sceptisch zijn geworden door wat er de afgelopen 10 jaar allemaal is gebeurd. Het is een grondwetswijziging dus het zal nog jaren duren voor het in werking treedt.

#10 Bolke

@8: Dus het is gewoon symbool politiek.

#11 gbh

@10: Als jij zonder toestemming iemands mail leest ben jij met deze wet strafbaar. De overheid mag met deze wet alleen met toestemming van de rechter e-mails, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media lezen en als eventueel bewijs gebruiken.

Met jouw simpele logica is een slot op de deur ook maar symbool politiek als je door een ingetikt ruitje kan binnenkomen.

#12 Joost

Ten opzichte van het slakkepost is het risico van meekijken door een buitenlandse (of binnenlandse via het buitenland) overheid wel een stuk groter. Ansichtkaarten van Groningen naar Maastricht worden over het algemeen niet via de VS gestuurd. Dat ligt voor email toch echt wat anders.

#13 Olav

Ik veronderstel dat artikel 13 nu al de werking heeft dat e-mail e.d. er ook onder vallen. Er zal in de praktijk dus niet veel veranderen. Een oncontroversiële taalkundige aanpassing v.d. grondwet, verder niet.

#14 kevin

@13

Ik veronderstel dat artikel 13 nu al de werking heeft dat e-mail e.d. er ook onder vallen.

Nee, helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*