Thema Cultuur

Closing Time | Dark Tranquillity

We hadden het hier over Zweedse Death metal. Entombed produceerde begin jaren negentig vooral de lompe, rauwe variant. Een paar jaar later verscheen een heel nieuwe substijl binnen de Zweedse death scene, de zogenaamde Gothenburg sound. Genoemd naar de stad waar een aantal van de grondleggers van het genre uit afkomstig waren. Het voornaamste verschil ten opzichte van de ‘old school’ is dat het veel melodieuzer is, wat prettig contrasteert met de lompheid van bijvoorbeeld de zang.

Zo ook Dark Tranquillity. De tragiek is dat ze nooit meer zo’n goede CD hebben gemaakt als The Gallery uit 1995. Het goede nieuws is dan weer dat die wel heel erg vet is. Zo ook de openingstrack,Punish My Heaven.

Closing Time | Kreidler

De vierkoppige band Kreidler maakt nogal uiteenlopende muziek, soms overwegend elektronisch, dan weer ambient of pop, of meer neigend naar krautrock of postrock. De video van ‘Alphabet’ vertelt het eerste deel van een liefdesverhaal (kijk ‘Destino’ voor deel 2 en ‘Ceramic’ voor deel 3). De iets langere versie van ‘Alphabet’ zonder video is muzikaal wat meer bevredigend. De nummers staan op ABC, hun elfde album.

Kunst op Zondag | Lowlands

Wat? U zit hier en niet op Lowlands? Dat vermoedde ik al dus ben ik speciaal voor u op de redactie gebleven om Lowlands naar u te brengen. Dat wil zeggen: alleen het kunstgedeelte.

U zegt alles op Lowlands is kunst? Jawel, en van alle kunst staat muziek het meest centraal in Biddinghuizen. Dat krijgt al aandacht genoeg. Het 25-jarige Lowlands programmeert ook theater, dans, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap en beeldende kunst.

Beeldende kunst. Dat begint bij Lowlands al bij de vormgeving van het terrein en al het pr-materiaal. Ruim 23 jaar was dat in handen van Peter te Bos en kornuit. De torens bij de ingang, mascotte Rapid Razor Bob en Llowdog herinneren nog aan de inbreng van Peter te Bos.

De organisatie is echter overgestapt naar een andere vormgever. Lowlands website is nu gemaakt door Hansje van Halem en daar moet ik u ernstig voor waarschuwen. Zo is het even zoeken naar tekst (‘fuck leesbaarheid, ik wil gewoon iets moois maken’, zou ze in De Volkskrant-paywall- hebben gezegd). Maar de website is toegankelijk zonder waarschuwing vooraf.

Closing Time | The Immortals

Mortal Kombat, wie is er niet groot mee geworden? We schrijven begin jaren 90, computer games worden steeds hipper en mooier. Ontwikkelaars bedenken dat er een markt is voor lompere en bloederige spelletjes, met, eh, beeldende graphics. Dat uit zich onder andere in Doom (een 3d-shooter met kettingzaag) en Mortal Kombat. Die laatste verschijnt in 1992. Nu waren er natuurlijk al lang vechtspelletjes waarbij het de bedoeling was om in een 1 op 1 gevecht iemand af te tuigen, grafisch weergegeven door middel van een zijaanzicht. Wat Mortal Kombat toevoegde, was de optie om iemand aan het eind van zo’n gevecht, als je had gewonnen, de tegenstander op een onsmakelijke manier om het leven te brengen.

Dat was zeer succesvol. Ook omdat het verder gewoon een erg goede game was. Het was zelfs zo succesvol dat er een film van werd gemaakt. Nu kan dat heel erg mis gaan: de film Mortal Kombat deel 2 was een draak die zijn weerga niet kent, en ook de verfilmingen van Street Fighter en Doom wonnen geen Oscars. De film van deel 1 was echter alleraardigst (zie de beelden bij de clip), mede vanwege de fantastische muziek. Heel gevarieerd ook, van metal tot techno.

Van The immortals verscheen Mortal Kombat (Techno-Syndrome 7″ Mix) op de soundtrack. Ze schreven eerder het deuntje voor de soundtrack van het spel, en daar hebben ze geluiden uit het spel doorheen gemixt. En dat klinkt prima!

Closing Time | Entombed

Entombed was één van de grondleggers van de Zweedse death metal, iets wat ooit bijna een volwaardig subgenre binnen de death metal werd. Bands als Entombed, Grave, Unleashed en Dismember waren bekende representanten, aan het begin van de jaren 90. Niet te verwarren met de iets latere, melodische Gothenburg death metal, natuurlijk.

Maar goed, Entombed dus. Left Hand Path was hun eerste cd. Persoonlijk durf ik de stelling wel aan dat hun tweede album, Clandestine, nog net ietsje beter is, over de hele cd bezien. Het titelnummer van hun debuut is echter onovertroffen. Geniet ervan!

 

Closing Time | Ederlezi

In 1988 maakte Goran Bregovic de filmmuziek bij Emir Kusturica’s magisch-realistische zigeunerepos Time of the Gypsies. Bregovic gebruikte daar onder andere het populaire zigeunerlied over het lentefeest Ederlezi (op de dag van Sint Joris) voor.

In 1997 zou hij het nogmaals gebruiken in een multimediaal concert, getiteld Silence of the Balkans, dat gehouden werd in Thessaloniki. Daar werd ook een plaat van uitgebracht.

Het was ongeveer dezelfde tijd waarin Enigma en Deep Forest wijsjes van Amazonestammen en Balkanbewoners uit de archieven van antropologen opduikelden en voorzagen van donkere dansbeats. Die invloed is in deze weergave duidelijk merkbaar.