Thema Cultuur

Superhelden-held Stan Lee overleden

NIEUWS - Zojuist is bekend geworden dat Stan Lee, de grote man achter Marvel Comics, is overleden.

Hij werd 95 jaar en laat een gigantisch oeuvre achter. Hij bedacht vele superhelden zoals Spider-Man, Hulk, X-men en nou ja die lijst is dus nogal lang. Zijn personages waren vooral ook menselijk, hadden irritante trekjes, humor, lastige liefdeslevens en allerhande onhebbelijkheden, wat ze blijkbaar des te aantrekkelijker maakte.

Na de strips volgden de nog altijd zeer populaire films en series. Voor de fans was het een sport om zijn cameo’s te spotten; altijd bijzonder bevredigend om de man even kort voorbij te zien komen. Dat zullen we nu helaas moeten missen. Hieronder een overzicht.

Elke rechtgeaarde nerd, waar ik mijzelf ook onder schaar, pinkt vanavond een traantje weg.

 

Closing Time | 16 Horsepower

Het is een oude muzikantenwijsheid: een band is nooit beter dan zijn drummer. Met een slechte drummer wordt het nooit wat, zelfs als bestaat de rest van de band uit briljante muzikanten. En een clubje matige muzikanten met een goede drummer kan best een goede band zijn.

Nu wil ik niet zeggen dat de andere bandleden van 16 Horsepower matige muzikanten zijn. Maar de intensiteit van 16 Horsepower heeft David Eugene Edwards in zijn latere projecten nooit meer gehaald. En dat zou toch wel eens te maken kunnen hebben met de ritmesectie: de geweldige drummer Jean-Yves Tola, met functionele ondersteuning van bassist Pascal Humbert.

Kunst op Zondag | Monumentaal herdenken

Door heel Europa worden vandaag bij talloze monumenten de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Vaak bij obligate monumenten. Een obelisk, een muurtje, een plaquette.
Soms zijn er monumenten die meer indruk maken. Een kleine bloemlezing. U kunt het aanvullen met monumenten die op u grote indruk hebben gemaakt.

Honderd jaar geleden bleven ontelbaar veel dode soldaten achter op het slagveld. Verworden tot geesten, nu in graniet gehouwen door Paul Landowski (u kent hem ook van de immense Jezus in Rio de Janeiro).  ‘Les Fantômes’ in vogeldronevlucht.

Ook 100 jaar geleden vonden in en rond Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, de zgn. ‘Maart Dagen’ plaats.

Closing Time | Johnny Dowd

Johnny Dowd is 70 jaar oud en al zijn hele leven verhuizer, met zijn eigen bedrijfje in Ithaca, New York: Zolar Moving Company. Hij speelde daar ook zijn hele leven in lokale bandjes, tot hij op zijn 49e “Wrong Side of Mephis” uitbracht. Die plaat leverde hem aanhang op tot ver buiten Ithaca. Als hij in Europa is trekt hij vaak op met Nederlandse muzikanten, zoals Rotterdammer Mark Lotterman, of Melle de Boer van de Haagse helden Smutfish.

In de film “Searching for the Wrong-Eyed Jesus” komt Johnny even voorbij en vertelt hij, met op de achtergrond zijn eigen “First there was a Funeral” het verhaal achter dit van schuldgevoel doordrenkte nummer. Het is een vriend van hem in werkelijkheid gebeurd.

Closing Time | Lera Lynn

Lera Lynn is dankt haar bekendheid, voor zover daar al sprake van is, aan haar rol in de HBO-serie True Detective. Ze speelt daar een zangeres. Ik ben verslingerd aan de live-uitvoeringen van haar liedjes, waarvan er gelukkig een hele hoop te vinden zijn op Youtube. Op haar eigen kanaal zijn de nodige filmpjes te vinden waarin ze nummers van haar laatste plaat speelt in haar eigen studio. Solo, of met band, in de simpele bezetting: bas, drums, twee gitaren en zang. Waarom ik er niet op uitgeluisterd raak snap ik zelf niet zo goed. Behalve dan dat het gewoon ontzettend lekker klinkt.

Closing Time | The Low Anthem

Ter gelegenheid van de verse samenwerking tussen ons klimaatblog en Sargasso mag ik een weekje Closing Time doen. Ik heb geen moment na hoeven denken over waar ik de week mee zou openen. In mijn muzikale universum is Charlie Darwin van The Low Anthem het mooiste liedje van de eenentwintigste eeuw tot nu toe.

Voor een klimaatblogger had het misschien voor de hand gelegen om te kiezen voor de officiële video, een aandoenlijk stop-motionfilmpje. Maar de versie die ze live speelden in het BBC-programma van Jools Holland vind ik nog net iets bijzonderder.

Closing Time | Tim Tim

Tim Tim is een Oostenrijkse reggaeband. Dat is een beetje raar, maar daar gaat het nu niet om. Ze hebben namelijk ook een innovatieve versie opgenomen van Rum dan Coca-Cola, dat gisteren even aan de orde kwam. Deels remix van de Andrews Sisters, maar met extra tekst en een ritme dat heen en weer beweegt tussen calypso en reggaeton.