Lena – te mooi voor al dat gesodemieter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ze is de mooiste vrouw in Moskou, zonder twijfel. En vanavond is ze mijn protégé. Wanneer een man te veel avances maakt, tik ik de bewuste schouder af. Wegwezen – ze hoort bij mij. Niet helemaal, want ik zet haar iedere avond aan de deur af. Achter die deur zit een rijke kerel van in de vijftig – hij staat garant voor de parels en juwelen die Lena oogverblindend maken.

Als we ’s nachts over het Poesjkinplein naar huis lopen staan de eerste afzettingen met oproerpolitie er al. ‘Dat gesodemieter’, zegt ze, terwijl ze een agent een sigaret ontfutselt.

‘s Ochtends zet ze rustig koffie terwijl een paar honderd meter verderop demonstraten in elkaar geslagen worden. En; we we gaan ons er absoluut niet mee bemoeien. “Ik ken alleen maar Westerse journalisten die naar zo’n demonstratie gaan”.

Ik probeer wat in de melk te brokkelen, we kunnen toch op z’n minst even kijken? Wanneer Lena bedenkt dat er toch sigaretten gekocht moeten worden gaan we de deur uit. De demonstratie is dan afgelopen, maar de oproerpolitie staat er nog. “Stuk voor stuk ‘bad lovers”, zegt ze. “Ze zien er wel stoer uit, maar die paar jaar in Tsjetsjenie is niet goed voor je liefdesleven”.

Ik zak verder weg in mijn democratische depressie. Er valt weinig optimisme te bespeuren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. ‘We hebben jullie democratie niet nodig, we redden het zelft wel’, zegt Lena. Wie mooi genoeg is heeft geen democratie nodig.

marsh-piter

(een aardig – maar gekleurd – overzicht van de afgelopen dagen leest men hier) En, Rusland geeft nu zelf ook toe dat het politiegeweld iets te buitensporig was…

Reacties (25)

#1 Rik

Net zoals dat China niet morgen een democratie moet worden moet in Rusland dit proces de tijd krijgen. We moeten hier in het westen eens ophouden met de boel zo eenzijdig te belichten, vanuit onze luie stoel is het zo gemakkelijk om te denken dat wij hier het eeuwige gelijk hebben, met onze journalisten voorop.

  • Volgende discussie
#2 Thopman

Volgens mij zeggen “we” vanuit het westen alleen dat hoe er met andersdenkenden(demonstranten) omgegaan wordt niet is zoals het er in een democratie aan toe moet gaan. Heeft niet zoveel met gelijk te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Meester

Ik sluit me aan bij Rik

die moralistische arrogantie van het westen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Als je rijk bent, kun je zoveel vrijheid kopen als je wilt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jimmy

Ik word niet zo vrolijk van Rusland nu. Ik gun de Russen een beter lot.

Heel jammer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 p

Rusland. Let goed op haar.

Richard Holbrooke heeft een scherp [url=]essay geschreven[/url] in de Washington Post over Ruslands ambities en de status van Kosovo. Twee citaten

Putin says Russia will not support anything that the Serbs oppose. If this means a Russian veto in the Security Council, or an effort to water down or delay Ahtisaari’s plan, the fragile peace in Kosovo will evaporate within days, and a new wave of violence — possibly even another war — will erupt.

en

Now Kosovo is shaping up as the biggest international test yet of Vladimir Putin. If Moscow vetoes or delays the Ahtisaari plan, the Kosovar Albanians will declare independence unilaterally. Some countries, including the United States and many Muslim states, would probably recognize them, but most of the European Union would not. A major European crisis would be assured. Bloodshed would return to the Balkans. NATO, which is pledged to keep peace in Kosovo, could find itself back in battle in Europe.

Stel je voor: Een onafhankelijk Kosovo gesteund door Iran en Saoedie Arabie terwijl Rusland mordicus tegen is. Misschien zelfs aanleiding voor Balkanoorlog nummer zoveel. Herinner je de oliecrisis zowel als de gaspijpleiding ellende vorige winter. Voor wie kiest Europa: Aramco of Gazprom?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Rik

Er zitten daar helemaal geen grote hoeveelheden grondstoffen in de grond, onzin dus. (IEA Energy outlook 2004) En een corridor voor pijpleidingen is het ook niet. (European energy policy)

De houding van Iran en Saoedie Arabie kan wel worden verklaart omdat veel Albanezen Islamiet zijn. De houding van Rusland omdat Servie net zoals Rusland Oosters-orthodox is..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 p

Er zitten daar helemaal geen grote hoeveelheden grondstoffen in de grond, onzin dus.

In Rusland niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 JSK

@Rik:

Net zoals dat China niet morgen een democratie moet worden moet in Rusland dit proces de tijd krijgen

China gaat vooruit, Rusland gaat achteruit. Ik denk dat je dat moet beseffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 p

Rusland gaat achteruit.

Vooralsnog heeft Rusland Europa goed bij de ballen middels afhankelijkheid van gas. Ze hebben al eens voorzichtig geknepen en de Europese regeringen hebben voorbeeldig gepiept. Rusland kan eisen stellen, want ze hebben een flinke troef in handen.

Ik zie Rusland steeds meer macht krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Rik

@P ik had het dus over Servië/Kosovo

@JSK, achteruit? Als je een kind in het diepe gooit zal het er zo snel mogelijk uit willen. Op papier ziet de Russische grondwet er mooi uit… hij is alleen nooit nageleefd. De gedachte van hap-snap democratie is natuurlijk van de zotte. Ook onze democratieën zijn niet van vandaag op morgen ontstaan.

En China voorruit? Is het niet te treurig voor woorden dat juist in de enige grote ‘volksrepubliek’ ter wereld een soort slavenmaatschappij is ontstaan? Zolang de Yuan niet hoger gevalueerd wordt zal dat zo blijven. En als het aan Chinezen die het voor het zeggen hebben ligt zal dit zo blijven. Is juist het ontbreken van onrust, onder fabrieksarbeiders die dagelijks dure auto’s in elkaar schroeven terwijl ze weten dat ze zelf nooit een auto kunnen permiteren, niet een ontzettend kwalijke zaak?

Rusland, je kan er van zeggen wat je wilt maar we zouden er juist goed aan doen onze banden aan te halen., China daarintegen… zou eigenlijk een keuze opgelegd moeten krijgen; Of de Yuan in waarde laten stijgen, of wereldwijde importheffingen. Ze zullen altijd kiezen voor het eerste want dan vloeit het geld China en niet onze kant op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 JSK

@Rik:

En China voorruit?

Het Congres van de Communistische Partij had laatst eigendomsrechten in de grondwet opgenomen, om maar iets te noemen.

Is juist het ontbreken van onrust, onder fabrieksarbeiders die dagelijks dure auto’s in elkaar schroeven terwijl ze weten dat ze zelf nooit een auto kunnen permiteren, niet een ontzettend kwalijke zaak?

Punt is dat zij het vooruitzicht hebben dat hun kinderen ooit zo’n auto kunnen permiteren, en met goede reden. De levensstandaard, niet alleen onder de elite, is de laatste decennia flink gegroeid. Maar eigenlijk had ik het meer over mensenrechten.

Of de Yuan in waarde laten stijgen, of wereldwijde importheffingen. Ze zullen altijd kiezen voor het eerste want dan vloeit het geld China en niet onze kant op.

Ja… de spullen vloeien nu onze kant op, ik kan er eigenlijk niet mee zitten. :P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 JSK

@p: Ja maar de infrastructuur valt uit elkaar en het verzet tegen Poetin neemt toe. En eigenlijk had ik met achteruitgang over de mensenrechtensituatie: terwijl de Chinezen langzaam maar zeker wat meer vrijheden krijgen, worden die in Rusland in toenemende mate beknot. En het is geen ‘westerse arrogantie’* om daar negatief over te zijn.

*niet tegen U zeg ik dat, overigens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Rik

Addicted to Oil, addicted to China? :-D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Chinaman

@Rik

En China voorruit? Is het niet te treurig voor woorden dat juist in de enige grote ‘volksrepubliek’ ter wereld een soort slavenmaatschappij is ontstaan?

Grapje zeker, het minimumloon in Guangzhou is dit jaar opgetrokken van 43 naar 75 cent per uur. Relatief natuurlijk nog laag, maar het gemuts over een kwart procent hier of daar doen ze niet moeilijk over. Arbeid in China is trouwens behoorlijk schaars aan het worden, alle lonen stijgen hard.

Zolang de Yuan niet hoger gevalueerd wordt zal dat zo blijven.

De Yuan is de afgelopen jaren aan een flinke opmars tov de USD bezig, dus probeer je feiten eens te checken.

Is juist het ontbreken van onrust, onder fabrieksarbeiders die dagelijks dure auto’s in elkaar schroeven terwijl ze weten dat ze zelf nooit een auto kunnen permiteren, niet een ontzettend kwalijke zaak?

Nee, ooit wel eens een Airbus monteur zo horen klagen? Verder wat JSK zegt.

Of de Yuan in waarde laten stijgen, of wereldwijde importheffingen.

Zie boven en die importheffingen zijn er ook al. Al eens textiel vanuit China geprobeerd te importeren in Nederland? Check, check, check…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bismarck

In China zie ik de macht ook nog wel verschuiven, omdat in toenemende mate de mensen met politieke macht niet dezelfde mensen zijn met geld. De mensen met geld willen uiteindelijk ook macht, dus onder het mom van democratisering zie ik dat nog wel gebeuren.

In Rusland daarentegen zijn die twee groepen meer en meer dezelfde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Meester

Het blijft prachtig, rusland krabbelt op van complete anarchie waarin landsreserves werden leeggeplukt ten goede van engelse voetbalclubs, tot een nieuwe wereldmacht die dit keer niet is gebasseerd op militaire kracht maar op de macht van de aanvoer van energie en er zijn nog mensen die stellen dat rusland achteruit gaat!
Blijkbaar zijn liberale markten (waarbij westerse bedrijven de olievoorraden leegplukken) en democratie (wat nooit gaat passen in een sterk hiërarchische cultuur van de russen) de enige manieren om goed te doen en vooruit te gaan. Dat vind ik arrogant!!!!
Dat wij ons nauw gelukkig voelen omdat we 1 keer in de vier jaar een knopje op een machine mogen indrukken, hoeft nog niet te betekenen dat de rest van de wereld zich daarnaar moet voegen.
Laten we even constateren dat in de tijd dat rusland langs de bovengenoemde principes leefde (de jaren 90) het er een grote zooi was. En laten we even constateren dat een groot deel van de russen het prima in poetin ziet zitten. Een minderheid wil veranderingen en misschien is die claim wel terrecht. Feit is dat die minderheid veel te veel aandacht krijgt in de westerse media, itt zaken waar het echt om draait zoals olie, gas en geopolitieke posities.
Kosovo is gewoon de achtertuin van Rusland. Misschien is hun claim voor democratie en onafhankelijkheid ook wel terecht, maar ooit wel eens rusland gehoord over de democratische vrijheden in Panama en Porto Rico? Nee, het zou krankzinnig zijn.
Rusland ervaart deze bemoeienis in de achtertuinen als afganistan, kosovo, irak, urkaine als een bedreiging en die claim is zeker terecht, wil jij je voormalig grootste vijhand (de NATO, de VS) in je achtertuin hebben? Natuurlijk niet.
In de stroming van de kritische school is er de theorie van de dominante theorie: zij die de macht hebben (in dit geval het westen) zullen hun macht ook gebruiken om ideeen over ‘het goede’ zodanig uit te leggen dat het hun macht versterkt. Er ontstaat dus een monopolie op ‘het goede’ ten gunste van diegene diegene die de macht hebben. De theorie heeft zijn oorsprong bij marx die zei: kapitalisme is een uitvinding die goed is voor de kapitalisten (zij die macht hebben) en niet zozeer het goede voor andere die de macht niet hebben (de arbeiders) toch wordt het zo voorgesteld.
Dit is precies wat er aan de hand met het westen, we hebben een monopolie op ‘het goede’ en leggen dat zo uit dat het onze macht vergroot. We eisen geliberaliseerde energie markten (kunnen we lekker onze kapitaal in kwijt en nog rijker worden) en we doen er absoluut niet moeilijk over een (humanitaire) oorlog te beginnen ten bate van de democratie (of toch stiekem voor onze olie belangen). Dat de wereld steeds verder polariseerd is vervolgens onze schuld niet.
Het is werkelijk stuitend om te zien dat verhaaltjes over de (slechte) persvrijheid, (slechte) democratie in andere landen er eigenlijk alleen maar voor bedoeld zijn om deze moralistische arrogantie (sorry ik blijf het zo noemen), intern (dus in ons eigen land) op peil te houden – wij zijn beter dan zij, zij moeten naar ons luisteren- zodat de machtsverhouding en monopolie op ‘het goede’ blijft bestaan, en dat onze ”””””””””””””””””””””VRIJE””””””””””””””””””””””””””””” media daar zo kritiekloos in mee gaat!

ps. Onze westerse arrogantie over de laatste 15 jaar in de ogen van poetin en de bijbehorende resultaten:
http://www.securityconference.de/konferenzen/rede.php?sprache=en&id=179

ik denk dat die gelijk heeft!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Rik

@Meester
En wat dat betreft is Poetin nog zo fair het nog eens uit te leggen. Eigenlijk zelfs ongelovelijk hoever ze nu al zijn en wat voor puinhoop het 10 jaar geleden nog was.

Trouwens, geliberaliseerde markten zijn trouwens niet typisch Westers als in iets van onze cultuur. Het is een model wat zeer goed past in een markt waar vraag sturend is. In landen die energiebronnen aanbieden daarintegen is het voor het land niet het meest optimale model. Wel eens een oliestaat zonder nationale energiekampioen gezien? En zowaar, zelfs de Fransen houden met al hun kernenergie EDF strak in de hand!

@Chinaman
Da’s aan de kust, zullen we eens in het binnenland gaan kijken?

Ennuh…, hij mag dan misschien iets in koers gestegen zijn, de Yuan vertoont nog een zeer groot gat met z’n werkelijke waarde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 JSK

@Rik:

Da’s aan de kust, zullen we eens in het binnenland gaan kijken?

Ja, de eigendomsrechten van boeren die pas geleden in de grondwet zijn vastgelegd (het is een begin), dat is echt kenmerkend voor de ‘slavenmaatschappij’ (jouw woorden) die China tegenwoordig is.

Grote klets van jouw kant dus.

@Meester:
Alinea’s misschien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Theedoek

Het gaat heel slecht met Rusland, wie het niet gelooft moet maar op onderstaande link klikken.

Let op deze docu van Louis Theroux toont een zeer, zeer, zeer somber beeld. Het gaat over het kapot gaan van een hele samenleving aan alcohol, aids, en nog veel meer ellende. Zo wordt bijvoorbeeld de levensverwachting steeds korter.

http://video.google.nl/videoplay?docid=9106762987895287402&q=theroux+russia

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Anoniem

Dat van die levensverwachting heeft meer iets te maken met de volksaard van wodka drinken, pizza eten en dan gaan zwemmen in water van maar net boven het vriespunt. In Oost Europa gaan ze ook vroeg dood. Het zijn andere ideeen over het goede leven. Daarom is Oost Europa ook zo leuk.
:D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 zazkia

Oh sorry dat was ik weer dat anoniem. :red: hij onthoudt je naam dus. dat vergeet ik weleens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 JSK

Dat van die levensverwachting heeft meer iets te maken met de volksaard van wodka drinken, pizza eten en dan gaan zwemmen in water van maar net boven het vriespunt.

Zaskia: dat was onder de sovjets ook zo. Maar, de levensverwachting nu zit nog onder het niveau van voor de val van het communisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 mescaline

Waar hebben de Russen het aan verdiend om twee keer achtereen als proeftuin te dienen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 S’z

Coole thread, top foto !

  • Vorige discussie