Dromen van een rijker Europa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,
Deze zou dan gaan verdwijnen (Foto: Flickr/JimmyMac210)

De hoofdredacteur van de Britse zondagskrant de Observer heeft het volgende scenario geschetst, voor hem (en ook voor deze columnist) een droomscenario. Het Verenigd Koninkrijk, zo betoogt hij, is een betrekkelijk klein land met een banksector die relatief buitenissig groot is, met namen als HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland, en National Westminster. Deze banken zullen, als gevolg van de kredietcrisis, binnenkort ook in buitengewoon zwaar weer terecht komen, maar een ‘bail-out’ Amerikaanse stijl zal de Britse schatkist zich nooit kunnen veroorloven. Dus wat dan te doen? De Amerikaanse huisvriend is ondertussen ook failliet, bij de Rus, de Arabier of de ‘Chinaman’ aankloppen zou te ver gaan, dus blijft er maar één optie over: de Europese Unie. De Europese Unie zou bereid zijn om het geld voor te schieten, onder voorwaarde dat Groot-Brittannië de euro in zou voeren. En zo zou Groot-Brittannië door de achterdeur bij de euro komen.

Dit is een droomscenario voor Will Hutton. De man is de meeste bekende eurofiel van Engeland, en hij wil niets liever dan meer volledige aansluiting. Het zal er zeer waarschijnlijk niet van komen. De reacties op de column dropen in ieder geval van de eurofobie. De Britten prefereren waarschijnlijk een totale economische recessie boven de invoering van de euro. Maar de hoop van Hutton is misschien wel een reflectie van de manier waarop sommige Europeanen (deze columnist niet uitgezonderd) tegen het debacle in de Verenigde Staten aankijken. Sommige Europeanen willen geloven dat de problemen in de Verenigde Staten het bewijs zijn dat het Europese systeem zo slecht nog niet is, en dat er na verloop van tijd een nieuwe economische wereldorde zal ontstaan, waarin Europa machtiger en rijker zal zijn dan het nu is. Het is waarschijnlijk een ijdele hoop ? maar wel een hoop die houvast biedt in deze crisis.

Reacties (6)

#1 Berend

Je schrijft een stuk, en nog geen 24 uur later is het alweer volstrekt verouderd. Pijnlijk.

  • Volgende discussie
#2 gijswijs

@1: Hoewel je je kan afvragen waarom het pijnlijk zou zijn als een nieuwsbericht 24 uur later al weer verouderd is, snap ik daarnaast ook niet op basis waarvan jij verondersteld dat dat zo zou zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Berend

De indruk bestaat dat Europa in de nacht van zondag op maandag dramatisch armer is geworden. Een rijker Europa is daarmee dus echt een wensdroom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 gijswijs

Ah joh, niet te somber! Je kunt nog gelijk krijgen. het is de lange termijn die telt, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

En met het huidige nieuws komt het omvallen van de Britse banken alleen maar dichterbij. Aangezien in het zlefde bericht wordt gemeld dat de EU geen grote banken laat omvallen en deel 1 van je betoog komt toch al aardig dichterbij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

De laatste zin wordt misschien wat begrijpelijker in de volgende formulering:

Aangezien in het zelfde bericht wordt gemeld dat de EU geen grote banken laat omvallen, komt deel 1 van je betoog toch al aardig dichterbij.

  • Vorige discussie