‘cool’-politics in warm Rusland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

grootmeesterAllicht maakte u al kennis met Nashi (de Poetin-jugend). Ondertussen trof ik een politieke jeugdorganisatie die nog een graadje erger is: de Euro – Aziatische – Jeugd – Unie (klik hier als je durft). Het is een clubje opgeschoten jonge semi-neo-fascisten, waarvan veel in maatpak. In een zaaltje van misschien wel het allerduurste hotel in Moskou bediscusseerde men het begrip ‘soevereigne democratie’ – van wat ik er kon maken een soort democratisch fascisme met communistische trekjes. Het werd me allemaal iets te gortig toen een 17 jarig demagoogje een vraag van een journaliste beantwoordde. ‘Hoe zie jij je eigen toekomst?’. Hij zou zichzelf graag zien als leider van een doodsescader dat Rusland zuiverde van al dat gespuis dat er tegenwoordig rondkroop. Ik tikte 3 flessen Pellegrino achterover, en maakte dat ik wegkwam.

In een nachtclub iets verderop zat Kasianov. Ooit premier, tegenwoordig oppositieleider en hier afgeschilderd als de ‘poging van het Westen democractie de exporteren’. Hij moest immers de Russische Yushenko worden. En – hij was al in Washington geweest. Ongeveer 50 volledig bewapende politie-agenten omsingelden de club, en binnen drie keer volledig gefouilleerd. Dat schept een precedent, je zou verwachten dat iets revolutionairs je te wachten staat.

Niets minder waar – Kasianov hield een vrij droge speech over een aantal economische aangelegenheden, en stipte weinig nieuws aan. Ondertussen hapte en borrelde de club van hooguit 50 genodigden rustig door, op een gegeven moment was de gewezen premier amper nog hoorbaar. De enige bezieling die naar voren kwam was dat de ‘mars’ doorgang zou vinden, ook als men daar geen toestemming voor zou krijgen.

Bepaald legendarisch werd die mars niet, ondaks de recentelijke aandacht voor Kasparov. Bovendien, ingesloten door oproerpolitie werd er geen stap verzet. De wegen naar het plein, en het plein zelf waren hermetisch afgesloten met allerlei verschillende politie, leger- en OMON-eenheden, die nagenoeg schouder aan schouder stonden.

Eenmaal op het plein zelf leek het allemaal meer gebakken lucht. Misschien hadden zich 1500 mensen verzameld, waarbij het leek alsof de helft uit pers, passanten of politieke toeristen bestond. De rest was een bonte verzameling splinterorganisaties – de meest in het oog springende de Nationaal Bolshewieken, een soort anarchistische communisten. De schaakgrootmeester stond op een klein podium, en sprak de menigte toe samen met een aantal onafhankelijke vakbondsleiders. Hij probeerde tot wanhoops toe de menigte ‘svoboda!’ (vrijheid) te laten scanderen. Vaak mislukte dat, iedere organisatie had zo zijn eigen leuzen.

De hevigste rellen waren tussen de professionele pers en amateurfotografen. De Reuters-fotograaf werd het werk nagenoeg onmogelijk gemaakt door allerlei studenten van de foto-academie. Echt engagement blijft tot op heden uit. Net als de winter; er ligt (midden december!) nog steeds geen sneeuw in Moskou. Wie weet komt het samen…

marsh
(foto: Sean’s Russia Weblog)

Reacties (19)

#1 Bootvis

http://en.wikipedia.org/wiki/Nashi_%28Ours%29 .

Eerste link van het artikel maar dan beter.

  • Volgende discussie
#2 DutchMachiavelli

Kijk, zo’n stukje zet de items in het NOS journaal toch in een ander daglicht. Thanks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rembrandt

items in het NOS journaal, wie kijkt daar nou nog naar tegenwoordig nu Nederland 1 2 en 3 uit de ether zijn :)

Het lijkt erop alsof oftewel de onvrede in Rusland het beleid niet erg groot is (wat ik betwijfel) oftewel dat de onvrede door groepen als nashi flink in de kop gedrukt wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 DieTotaleVerwirrung

Hm, dus die berichtgeving in het westen waarbij de nadruk lag op de strenge aanpak van een vrije meningsuiting demonstratie, wordt hier afgeschilderd als een de kop indrukken van een fascistische beweging, oftewel een pro-Putin verslag? Overigens zijn de meeste mensen in Rusland niet geinteresseerd in politiek, die willen gewoon weer eens ouderwets brood op de plank, zoals vroeger. De ontevredenen zijn de iintellectuele technocraten die niet langer meer gewaardeerd worden en nog wel eens aan vroeger denken toen hun intellectuele kennis goed betaald werd in de technocratie van de soviet unie, die het pleps eronder hield.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 su

anarchistische communisten

Een beweging die zich lieert aan het nationalisme, bolsjewisme en Mussolini’s corporatisme de label anarchistisch geven? Geen wonder dat we zo’n slechte naam hebben..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JSK

Het lijkt erop alsof oftewel de onvrede in Rusland het beleid niet erg groot is (wat ik betwijfel)

Nou Rembrandt… ik heb laatst gelezen dat het de gemiddelde Rus wel economisch voor de wind gaat – relatief gezien dan, het is altijd een armoedig land geweest – en dat men (vooral de jeugd) best optimistisch is over de toekomst.

Misschien kan je het beter vergelijken met Saudi-Arabië: een klein percentage van de mensen strijdt tegen de dictatuur van het Huis van Faud (waaronder aanhangers van Osama), maar het gros van de mensen wordt zoet gehouden met allerlei uit oliewinsten gefinancieerde publieke voorzieningen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Crachàt

Bof, zolang plebs als pleps geschreven wordt, zit het wel Snor met de Russische iintellectuele technocratie.

[sorry, DieTotaleVerwirrung, flauw, maar ja. Een mens moet wat op zondag]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Hayek

SU, dan moet je eens Sternhell lezen, over hoe de fascisten hun inspiratie vonden bij George Sorel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Remco

En wat heeft san pellegrino hier precies mee te maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Rembrandt

@JSK

Saudi Arabie heeft meer met de demografie van het land te maken denk ik, meer dan de helft onder de 18, die houdt voorlopig zijn mond, tot ze rond de 20 zijn en geen zin meer hebben in dat radicale gezeik van de ouders.

Wel interessant dat het economische relatief zo goed gaat in rusland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Klaus

@jsk
@rembrandt

maar het gros van de mensen wordt zoet gehouden met allerlei uit oliewinsten gefinancieerde publieke voorzieningen.

Wel interessant dat het economische relatief zo goed gaat in rusland.

Waar woont dat gros van de mensen dat zoet gehouden wordt?

Economisch relatief goed?

Lachen jullie hier, of wat? De helft van de Russen crepeert stilaan van de honger en lijdt aan rachitis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 JSK

Nou ja, over het algemeen vind je meer radicalen onder de jeugd dan onder de ouderen.

Overigens… die hoge groei in Rusland heeft te maken met de hoge olie- en gasprijzen, dáár hoef ik jou toch niks over te vertellen Rembrandt. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 JSK

Ten eerste Klaus: leer goed citeren. Dat over ‘zoet gehouden’ gaat over Saudi-Arabie.

En over Rusland:

Economic growth since the August 1998 financial collapse has consistently exceeded expectations. The post-crisis recovery has been faster and more sustained than most observers believed possible in late 1998, with real GDP growing by an average of 6.7 per cent per year during 1999 2003. The recovery has been relatively broad-based: most major industrial sectors and services have grown strongly. However, growth has been driven primarily by export-oriented industries, particularly the oil industry,[…]

The economic growth of the last five years has had a direct, positive impact on incomes and employment. By 2004, real wages and real disposable incomes were well above their pre-crisis peaks, while the unemployment rate had fallen from over 13 per cent in 1998 to around 8 per cent. As a result, the proportion of the population living on incomes below the officially defined subsistence minimum has fallen by roughly one-third since 1999.

http://www.oecd.org/document/39/0,2340,en_2649_201185_32411815_1_1_1_1,00.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Dat soort verhalen werden ook verkocht in de Sovjet Unie, toen de regering ook net zoveel invloed had op de rapporten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 JSK

Joh, ik zie het directe belang van de OPEC bij het vervalsen van economische gegevens niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Klaus

@15

De OPEC vervalst geen gegevens. Ze krijgen de gegevens van de Russische autoriteiten, die tellen hoe ze willen.
De werkloosheidscijfers kunnen bv. enkel een ruwe schatting zijn, omdat een Russische werkloze zich nergens moet aanmelden.
Het ‘officially defined existence minimum’ is 1100 roebel (http://www.provodka.ru/mrot.php) of 31€ per maand.
Daar kom je in rusland niet veel verder mee dan in Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 JSK

*Schaam*, *Schaam*.. OECD bedoelde ik natuurlijk.

@Klaus: Het gaat om relatieve cijfers – ik betwijfel of je zoveel kon met 1100 roebel in de sovjettijd, anders dan in de rij staan voor een vermolmd brood en een blik bonen. Daarnaast: als jij mijn links niet leest (wat ik vermoed, gezien je reply daar niet op in gaat) lees ik de jouwe niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bismarck

JSK: Rusland staat erom bekend met de OECD in de clinch te liggen, niet ermee samen te werken, of beter gezegd ze tegen te werken.

Ik haalde de Sovjet-tijd vooral aan als een soort Godwin-parallel betreffende de betrouwbaarheid van de overheidscijfers (waar de OECD het toch mee moet doen). Sinds Putin zijn cijfers (en media) weer net zo zeer onder regeringscontrole en dus net zo zeer op waarheid te controleren als in de goede ouwe tijd voor Glasnost.

Overigens is het zeer wel mogelijk dat Putin ook de uitkeringen/pensioenen wat aanvult met die olieroebels, om mensen minder te laten schelen betreffende vrijheid en democratie. Brood en Spelen! Als nederlander moeten we daar blij mee zijn (rust in Rusland verhoogd de zekerheid van energie-aanvoer). Als ondersteuners van de Brenger Van Democratie zouden we ons misschien wel zorgen kunnen maken over een dictatoriale staat van zulke proporties (geografisch, economisch en toch ook een beetje qua populatie).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Klaus

@17-18
Mochten de olieroebels doorsijpelen naar de bevolking, dan zou ik me hier niet zo opwinden.
Maar dat is niet het geval.
En toch trekken de mensen zich niks aan van vrijheid en democratie. Russen zijn een zeer mak volk (tot aan een zekere pijndrempel).
De huidige stabiliteit is zeer wankel, dat is alles wat ik wilde zeggen.
Ik leef niet voor niets al tien jaar in Rusland.

  • Vorige discussie