ZZZ | Gratis Open Praktijkscholen

In het kader van Zonnige Zomerse vergeZichten over mooie nieuwe progressieve idealen: Richt gratis Open Praktijkscholen op door heel het land om alle volwassenen de kans te geven extra praktijkscholing te volgen.

Een leven lang leren lijkt alleen weggelegd voor de kenniswerkers. Er zijn voldoende voorzieningen voor en ze hebben vaak ook het geld om het te betalen. Maar wil je wat extra praktische vaardigheden opdoen of een hele ander praktisch beroep ambiëren, is er weinig mogelijk.
En dat terwijl er een schreeuwend tekort is aan praktisch geschoolde krachten.

Korte, gerichte opleidingen kunnen heel waardevol zijn. Van een tweedaagse training restaurantbediening tot een intensief traject voor restauratie glas-in-lood ramen. Te volgen bij een praktijkschool in de regio (iedere provincie minimaal 1). Eventueel zelfs in het weekend of in de avonduren.
Liefst gratis natuurlijk. Vaak zullen hier mensen naar toe gaan die in hun jeugd minder van het (gratis) onderwijs hebben kunnen genieten. Dus daar mag wel wat voor gedaan worden. En anders doe je een regeling waarin iedereen ieder jaar een gratis opleidingsdag krijgt, die je kan sparen. Heb je vier jaar HR-ketels onderhouden, dan recht op vier dagen scholing over installatie en onderhoud warmtepompen.
Natuurlijk zijn sommige scholingen langduriger. Een jaar lang iedere zaterdag modern auto-onderhoud misschien. Maar daar verzinnen we dan ook wel een oplossing voor.
En misschien is dit ook een goede manier om bepaalde vakmensen die op leeftijd komen en het fysieke werk te zwaar vinden, een tweede carriëre te geven als docent.

De drempel moet vooral zo laag mogelijk zijn. En niet al te afhankelijk van kortlopende subsidietrajecten of politieke luchtballonnetjes. Dit moet gewoon een vast onderdeel worden van het volwassenonderwijs in Nederland. Net als een Open Universiteit, maar dan praktisch en gratis dus. En zonder toelatingscriteria ook.

Reacties (4)

#1 beugwant

Prima idee om het onderwijs in te zetten om het volk te verheffen, in plaats van als verdienmodel. Het roer omgooien en voldoening uit je handen halen is nu immers eigenlijk voorbehouden aan beursbobo’s die voortijdig binnen zijn gelopen.

Menige Zeeuw, Brabander en Limburger volgen al dit soort cursussen in België. Er zijn verschillende aanbieders, o.a. commerciële en provinciale en het cursusgeld heeft een wettelijk maximum van €300 (excl materialen). Daar zijn de Belgen Nederland al heel lang een stap voor. 😉
De grootste hindernis zijn die Azerty-toetsenborden in de werkplaats.

  • Volgende discussie
#2 Frank789

Heb je vier jaar HR-ketels onderhouden, dan recht op vier dagen scholing over installatie en onderhoud warmtepompen.

Ik weet niet of dat nu zo’n goed voorbeeld is. Installateurs MOETEN zich bijscholen anders zitten ze straks thuis. Ze MOETEN certificaten halen anders mogen ze niet meer zelfstandig werken.

https://www.installatie.nl/blogs/kwaliteitshandboek-co-certificering-doorbijten-en-praktisch-maken/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 beugwant - Reactie op #2

Daar zit ook een ketelmafialobby achter. Dingen worden vaak kunstmatig moeilijk gehouden danwel gemaakt. Telkens nieuwe eisen en nieuwe modellen ketels (die elke generatie korter meegaan) om de afhankelijkheid van de handel in stand te houden. En mocht een ketel duurzaam blijken, dan stopt na een x-aantal jaren botweg het onderhoud of de onderdelenvoorziening.
Planned obsolescence.

#2.2 Frank789 - Reactie op #2.1

Jij leeft blijkbaar in de hel op aarde.
Als een fabrikant streeft naar zuinigere en schonere ketels, ook door strengere eisen van de overheid, dan zul je ingewikkeldere steeds veranderende machines moeten maken. Maar de veranderingen zijn echt niet spectaculair.
Ik zie dan ook graag wat meer bewijs voor je reeks uiteenlopende beweringen.

Want mijn anekdotisch bewijs n=4 van mijn merk en type ketel en dezelfde bij 3 anderen, die nu meer dan 10 jaar oud zijn en nog nooit een storing of mankement vertoond hebben, sluit totaal niet aan bij jouw horrorscenario.

Daarnaast speelt op dit moment de transitie van HR-ketel naar (hybride) warmtepompen, het wordt voor de monteur nooit meer zo simpel als het ooit was.