ELDERS - Deze week in Latinoamérica: de tiende verjaardag van het Kirchnerismo in de Argentijnse regering, protesten van inheemse volkeren in vier landen en een belangrijke ontwikkeling in het Colombiaanse vredesproces.
Afgelopen zaterdag was het exact tien jaar geleden dat Néstor Kirchner, de in 2010 overleden man van de huidige Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner, zijn regeerperiode begon. In tien jaar Kirchnerismo heeft het land heftige economische ups en downs gekend en is de natie nu politiek diep verdeeld. Vlak voor het jubileum en in aanloop naar congresverkiezingen in oktober heeft CFK nog nieuwe steunmaatregelen ter waarden van US$7.8 miljard aangekondigd voor armen, zwangere vrouwen en studenten.
Ook een flinke hoeveelheid nieuws over inheemse volkeren in Zuid-Amerika. Verschillende protesten in Brazilië, tegen onder meer Belo Monte, FIFA voorbereidingen, ontbreken van voldoende voedsel; in Panama tegen ontbossing en landonteigening; in Chili tegen de mijnindustrie; en in Argentinië ook over landrechten.
Tot slot een significante stap vooruit in het Colombiaanse vredesproces: er lijkt een akkoord te zijn bereikt over hoe landhervormingen moeten worden doorgevoerd. Hoewel het deelakkoord alleen in werking treedt indien er ook overeenstemming komt over andere discussieonderwerpen – onder meer drugshandel en demobilisatie van de guerrillas – is het nieuws reden tot voorzichtig optimisme voor Colombia, na bijna vijftig jaar gewapend conflict.
Reacties (3)
In het 2e linkje zit een foutje. Ik neem dat dit bedoeld wordt?
“Kirchnerismo”, hoe verzin je het.
“Protesten in Brazilië tegen (…) het ontbreken van voldoende voedsel”. Het zal wel gaan over de ergste droogte in het Noordoosten sinds 40 jaar, denk je dan. Duizenden vierkante kilometers verdord land, geen water, dood vee, miljoenen mensen die leven op het randje van de hongersnood.
Nee hoor, het gaat (met alle respect) over een paar indianen.
Heb je die uitnodiging van FOX nou nog steeds niet in de bus gehad?
@1: Yep – dank, aangepast. @2 Tja, het vernoemen van politieke stromingen (hoe diffuus ook) naar de meest spraakmakende figuur is in LatAm geen uitzondering – Peronismo, Chavismo, Fidelismo – zie ook dit Brittanica lemma. Re. ontbreken van voldoende voedsel, uit het artikel zelf: “(…) home to a combined total of 53,000 indigenous people. These areas were chosen because of their high rates of malnutrition, substance abuse and violence, as well as their remote and difficult-to-reach locations. It is hoped that the positive results expected can be extended to other regions of the country (…)” Geen miljoenen, maar toch niet insignificant zou ik zeggen. En ik koos het nieuwtje omdat het paste bij de andere artikelen over vergelijkbare issues.
Weet je zeker dat je wil dat ik naar FOX ga? Een beetje hier karaktermoordje spelen is toch veel leuker?