Zuid-Amerika: Kerry en NSA, olie en koper, luiergel tegen droogte

Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Zuid-Amerika: John Kerry reageert op Braziliaanse NSA-kritiek, plannen voor meer grondstoffenextractie in Ecuador, Mexico en Chili, en een Mexicaanse chemisch ingenieur meent de landbouw van droogte af te kunnen helpen.

Het nieuws over het gebruik van het PRISM-programma in Zuid-Amerika zette de afgelopen periode aardig wat kwaad bloed en verergerde het beeld van de VS als koloniale, imperialistische overheerser dat bestaat in delen van het Latijnse continent. Tijdens zijn reis door onder meer Brazilië ontkwam de Amerikaanse Secretary of State John Kerry er dan ook niet aan om te reageren, hoewel het voorlopig bij beloftes bleef. Brazilië zou een verklaring krijgen – hoe die eruit zou zien, aan wie die specifiek zou worden gegeven en per wanneer bleef nog even onduidelijk.

Nieuws over toenemende grondstoffenextractie uit Ecuador, Mexico en Chili ondertussen. In Ecuador mislukte het no-drilling plan van president Rafael Correa. Het idee was dat Ecuador, in ruil voor US$3.6 miljard, opgehoest door de internationale gemeenschap, hun oliereserves in de grond zouden laten zitten. Uiteindelijk bleef de teller steken op US$13 miljoen. Ook uit Mexico kwam olienieuws, met een hervormingsplan uit de koker van president Enrique Peña Nieto, dat de productie aldaar eveneens zou moeten opschroeven. Tony Hayward biedt alvast excuses aan voor eventuele ongelukjes. En ten slotte zei de Chileense presidentskandidaat Michelle Bachelet afgelopen week dat ze aan een voorstel werkte voor een hervorming van de (koper)mijnindustrie. Het zou volgens de Washington Post passen bij haar campagne om meer economische gelijkheid te bewerkstelligen: werk in de mijnen is een belangrijke manier om aan armoede te ontsnappen in Chili.

Het derde nieuws deze week kwam uit Mexico: daar beweert een chemisch ingenieur dat zijn ‘poederregen’ een effectieve remedie is tegen droogte. Het lijkt er niettemin op dat er nog wel iets meer onderzoek nodig is om zijn stevige claims te ondersteunen.

Reacties (6)

#1 Hans Verbeek

Fijn dat je ook het olie(energie)nieuws even samenvat, Simon.
Kleine aanvulling: Argentinië krijgt een energieprobleem
http://cassandralegacy.blogspot.nl/2013/08/argentina-energy-boom-or-energy-cliff.html

  • Volgende discussie
#2 piet de nuttige idioot

zoals het stuk op de BBC-site al aangeeft is dat idee van die luierkorrels niet zo revolutionair. Hier wordt in de tuinbouw op grote schaal gebruik gemaakt van perliet en vermiculiet, wat hetzelfde doet, alleen in mindere mate. Bovendien wordt die grond na verloop van tijd vervangen door grond met nieuwe korrels of vlokken, wat misschien minder makkelijk is als je het toepast in de open lucht. Als je het op grote schaal toepast zou het wellicht meer kwaad dan goed doen, omdat het alleen nog maar water absorbeert en niet meer afgeeft. (wat trouwens ook al in dat artikel staat)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Simon van Woerden

@1 Interessant stuk Hans, thanks! Spijker-kop-quote: “Gas prices in Argentina are heavily subsidized, but any attempt to put them at market levels could lead to internal revolts. These big countries in Latin America have a problem to create infrastructures(..)” Hierdoor is er ook met enige regelmaat stroomuitval.
@2 Perliet, vermiculiet, interessant – linkjes?
@Andy Cap en L. Brusselman: ervan uitgaande dat jullie meelezen; ben net even ingegaan op jullie feedback van twee weken gelee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 piet de nuttige idioot

@3: als ik google kom ik voornamelijk toepassingen tegen in de bouw – vnl. vermiculiet wordt veel gebruikt voor het vuurbestendig maken van cement, voor open haarden etc.
Maar zeker weten dat het in de tuinbouw voor de genoemde dingen gebruikt wordt. Persoonlijk ken ik het vnl. vanwege wiet-teelt (wat overigens wel vaker voorloper is in die ontwikkelingen). Heb ik nou natuurlijk niks meer mee te maken. En voordat er growshops bestonden haalde je die dingen in Aalsmeer, waar alle dingen voor de rozenteelt verkocht werden, en in elke tuinders-supply store zoals Welkoop (en daarna natuurlijk ook). Voor een fractie van de prijs als die in grow-stores. Maar neem maar van me aan dat dat principe al lang toegepast wordt. Ook voor kamerplanten die op van die dikke bruine korrels staan en dan maar één keer per maand water nodig hebben, in kantoren etc. Hydro-korrels heet dat geloof ik.
eerste linkje wat ik tegenkom gaat ook weer over iets schemerigs-maar-nog-niet-verboden. – http://www.peyote-paradise.nl/index.php?action=page&group_id=20000077&lang=NL – Maar ’t wordt gewoon al lang toegepast, alleen werken die dingen minder sterk dan die ‘luierkorrels’, en moet je ze regelmatig vervangen. Datzelfde zal voor die ‘luierkorrels’ gelden, en daarom lijkt het me alleen een korte termijn ‘oplossing’…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Andy Cap

@3: Informatie over perliet en vermiculiet kun je natuurlijk in overvloed vinden door gewoon die woorden te googelen. Piet blijkt overigens goed op de hoogte, dus op zijn informatie kun je gerust afgaan.

Persoonlijk ben ik niet zo weg van al dat spul, omdat het toch wat moeilijk (of niet) biologisch afbreekbaar is en dat wordt in de (intensieve) landbouw, bij de enorme hoeveelheden waar het om gaat, toch al gauw een ernstig probleem.

Natuurlijk gaat er niets boven gewone humus (ook als het gaat om de smaak en de kwaliteit van het eindproduct), maar dat moet je ergens vandaan halen. Dat is meestal een aanslag op de natuur op de plaatsen waar het vandaan komt en het gaat om een “eindig” product en het is (dus steeds) duur(der).

De mooiste oplossing die ik ken is substraat van kokosvezel. De bast van de kokosnoot wordt nu in veel gevallen nog gewoon weggegooid en dat is doodzonde omdat het feitelijk om een zeer waardevol organisch product gaat: zeer veerkrachtig, hoog wateropnemend vermogen, enorme productiesnelheid (een kokospalm kan onder optimale omstandigheden 4x per jaar bijna 100 noten produceren.)

En uiteindelijk breekt de vezel af tot humus. Nu heeft het nog niet echt zijn weg gevonden, maar dat zal ongetwijfeld wel komen.
http://www.agronova.nl/webshop/substraten/bn-cocobrick.html

PS: ik heb het gelezen. Deze bijdrage is 100% leesbaarder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 piet de nuttige idioot

@5: wat humus betreft, je zegt terecht dat het weghalen uit de natuur meestal een aanslag op die natuur is. Maar vaak is dat juist goed voor die natuur. Ik woon naast/in een natuurreservaat, en de boswachter is hartstikke blij als je dat weghaalt, omdat je op die manier de oorspronkelijke biotoop handhaaft. Dat zou schrale zandgrond moeten zijn, maar door die ‘overbemesting’ wordt de grond veel te rijk. Hei die ‘vergrast’ etc.
Er zijn ook stukken ‘nollen’ (kleine duintjes landinwaarts) die niet toegankelijk zijn voor wandelaars, één of andere onbenul heeft gedacht het zo te ‘beschermen’. Maar de mooiste stukken zijn die die toegankelijk zijn, vol bloeiende hei, zandblauwtjes etc. Hup, trap die grond los, stuur je kinderen er in met een emmertje en een schepje, liefst nog met hun crossbrommertje. Maar dat valt aan veel mensen niet uit te leggen dat dat juist de beste manier van ‘natuurbescherming’ is…

Overigens is humus geen alternatief voor perliet etc. Hooguit in de zin dat het de grond luchtiger maakt. Maar perliet is geen voedingsstof, het is alleen om de afgifte van water en voeding te spreiden.

  • Vorige discussie