ELDERS - Deze week uit Latijns-Amerika: gevangenisnieuws uit Brazilië, Honduras en nogmaals Brazilië, hoeveel verandering zal legalisatie van (soft)drugs brengen, en Chile scherp bekritiseerd voor het gebruiken van antiterreurwetgeving tegen Mapuche-indianen.
Gevangenissen en inmates in het nieuws deze week. Ten eerste Brazilië: daar kwam deze week een tweede ronde veroordeelingen in de rechtszaak over een grote gevangenisrel in 1992 waarbij destijds maarliefst 111 zware jongens het leven lieten. In april werden al 23 politieofficieren veroordeeld; deze week kwamen daar nog 25 namen bij, die eenieder maarliefst 624 jaar straf kregen voor hun rol in de dood van 52 van de 111 gevangenen. Van die 624 zullen ze er echter niet meer dan 30 moeten uitzitten – het maximum in Brazilië.
In Honduras ook grimmig gevangenisnieuws: een nieuw rapport concludeert dat de staat aldaar geen enkele controle meer heeft over het penitentiaire systeem en dat gevangenen de touwtjes stevig in handen hebben – vaak met zeer nare situaties tot gevolg. De brand in februari vorig jaar bijvoorbeeld, waarbij ongeveer 360 gevangenen omkwamen.
Nogmaals terug naar Brazilië, dan, voor een iets vrolijker bericht uit de bajes: gevangenen verruilen daar injectie- voor breinaalden en breien vrolijk mee aan de mode van ontwerpster Raquel Guimaraes. Wat de heren er overigens van weerhoudt de oranje naalden bij conflict in ’s buurmans oogkas te boren – of de naalden als sporten van een touwladder te gebruiken – is niet geheel duidelijk. In elk geval: whatup my knitta!
Ook deze week: FT over wat Uruguay’s drugswetgeving werkelijk betekent voor het continent; en de Chileense regering zet antiterreurwetgeving in tegen Mapuche-indianen, tot groot ongenoegen van de Verenigde Naties.
Reacties (27)
Carandiru – http://www.youtube.com/watch?v=TbVcpZPgHO0
De link: FT over wat Uruguay’s drugswetgeving werkelijk betekent voor het continent, werkt niet.
Overigens is kolonel Ubiratan Guimarães, bevelhebber van de politie bij de moord op de gevangenen van Carandiru, kort na de vrijspraak in hoger beroep (een nationale schande) in 2006 vermoord. Op de muur van de flat werd in grafiti de tekst aangetroffen: wat je hier doet, betaal hier voor.
De moord is nooit opgehelderd.
@0 – “Wat de heren er overigens van weerhoudt de oranje naalden bij conflict in ‘s buurmans oogkas te boren”
Graag zou ik van Simon van Woerden weten waar hij dat verhaal vandaan heeft, want ik kan die informatie in die fotoreportage niet terugvinden.
Of heb je dat er met de haren bijgesleept, zoals de opmerking
“of de naalden als sporten van een touwladder te gebruiken”,
wat een verhaal blijkt te zijn over:
“George Blake, a British double agent, used a ladder made of rope and knitting needles to escape Wormwood Scrubs jail in 1966”.
@1: Voor diegenen die geen Portugees verstaan,flm downloaden etc…
http://www.subtitleseeker.com/0293007/Carandiru/Subtitles/Dutch/
@2:Je kan het betreffende artikel alleen lezen na inschrijving.
Ik neem tenminste aan dat hij dit artikel bedoelde
http://www.ft.com/intl/cms/s/75d9a12a-fcf4-11e2-955a-00144feabdc0,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F75d9a12a-fcf4-11e2-955a-00144feabdc0.html&_i_referer=http%3A%2F%2Fsearch.ft.com%2Fsearch%3FqueryText%3Durugay%2B#axzz2bMi9zPx8
@6: Mijn complimenten, ik wist zelfs niet eens dat FT de afkorting is voor Financiel Times. Ik heb me niet ingeschreven; ik kan me moeilijk voorstellen dat dat blad toonaangevend is op dit gebied. De link werkt trouwens nog steeds niet.
“Elders in de wereld” speelt zich vast een hoop af, zodat de selectie van de gebeurtenissen vooral wat zegt over degene die die selectie heeft gemaakt. Neem de wat slordige, chaotische en oppervlakkige wijze om zaken aan de orde te stellen en tel daar de nogal sensationalistische teneur bij op,
en trek je conclusies.
Het constateren dat je je moet inschrijven om een bepaald artikel(waarnaar ik overigens zelf op zoek moest) te kunnen lezen wordt me door iemand niet in dank afgenomen.Wat een vreemde mensen heb je toch…
@8: Bovenal is het een rotstreek van die ondertitels.
@8 Vooruit, ik heb alle -1tjes weggeplust.
Terug naar de orde van de dag.
@9: Vooral omdat het in het italiaans is nagesynchroniseerd.Ik heb hem via torrents en die engels ondertiteld
http://kickass.to/carandiru-2003-dvd-rip-xvideng-sub-t5670107.html
Ik hoop maar dat ik niet tegen een of andere huisregel zondig,omdat hij ook via youtube is te zien.
Nou doet die link het verdomme nog steeds niet. Simon van Woerden krijgt hierbij van mij bovendien de prijs voor de meest onatente medewerker van Sargasso.
Acap/Harm, ik vind dat je wel erg op de man speelt. Je zou ook zelf eens een selectie kunnen maken van wat jou opvalt aan Zuid en Midden Amerika en die met ons delen.
@13: Heb je het tegen mij?
Ik volg het Zuid-amerikaanse nieuws amper of niet.
@13: De auteur/redactie moet zorgen voor werkende links,pas dan kan er adequaat op de inhoud van het artikel worden ingegaan.
Zelf een selectie maken is niet de taak van een reaguurder.Dan kan hij net zo goed zelf een collumn schrijven .
@15: Volgens mij is dat zo ongeveer wat frank voorstelt: als je het zelf niet beter kunt, dan moet je je mond houden.
Overigens heb ik in @2 de fout al gemeld, in @1 en @3 een constructieve bijdrage geleverd en in @4 op zakelijke manier aangegeven wat me niet beviel + om een antwoord gevraagd.
Wat ik niet gekregen heb.
Dus heb ik nog een extra poging gedaan om de schrijver zo ver te krijgen dat hij zijn geesteskind zou verdedigen (@7).
Maar het gaat om een weeskindje.
Die conclusie gaat frank alleen veel te ver, schijnt het.
@16: Wat het einde van bloggen zou betekenen,alhans het reactiegedeelte.
@17: Tja, het ontgaat mij ook.
Andy, ik heb in het verleden bij een dood linkje gewoon even de redactie gemaild. Wordt altijd binnen no-time opgelost.
Ik viel over je nogal onheuse bejegening van de schrijver. Dat kan toch echt wel anders.
@19: O, ik hoor ervan uit te gaan dat iemand hier een stukje publiceert en er dan niet verder naar omkijkt.
Dat wist ik niet.
Overigens heb ik jouw kritiek uitgebreid beantwoord. Waarom je mijn kritiek “onheus” noemt blijft echter -voor het overige- volledig in het duister.
Ik neem die kritiek bovendien niet terug: of kun jij me vertellen waar dat verhaal vandaan komt dat de gevangenen daar injectie- voor breinaalden verruilen en de oranje naalden bij conflict in ‘s buurmans oogkas boren?
En wat vindt jij er van dat er een verhaal bijgesleept wordt van een engelse dubbelagent uit het jaar 1966, om ons op sappige wijze duidelijk te maken dat het om een belachelijk initiatief gaat?
Ik heb er geen enkel bezwaar tegen dat je mijn kritiek “onheus” noemt en ik ben zelfs bereid om mijn excuses aan te bieden,
mits je een bevredigend antwoord geeft op die vragen.
Andy, je kunt wel in de comment velden blijven spuien dat de linkjes het niet doen, maar dat blijkt vaak niet te werken. Een mailtje doet dat wel.
Ik vind bij nalezing je vragen terecht aan de auteur, maar heb er een hekel aan als mensen die wel de moeite nemen om ons regelmatig van stukjes te voorzien op een botte manier (de meest onattente medewerker) worden weggezet.
Thats all.
@21: Zoals ik reeds stelde: ik wist niet dat ik ervan uit dien te gaan dat iemand die hier een stukje publiceert er dan verder niet naar omkijkt. Ik zal dat ter harte nemen en in het vervolg niet meer vermelden dat een link het niet doet.
Je vindt bij nalezing de andere vragen die ik aan de auteur stel wel terecht. Die kritiek is natuurlijk van nog veel ernstiger aard, maar desaniettemin schijn je daar nog niet je conclusies uit getrokken te hebben (@7) uit pure dankbaarheid voor zijn stukjes.
De redactie moet wel tamelijk wanhopig zijn.
Die link werkt overigens nog steeds niet,en daar zou je niet de redactie voor hoeven moeten mailen als simpele maar desalnietemin nieuwgierige lezer.Die behoren dat zelf op te merken.
@23: Als het stuk waar die link naar verwijst net zo inhoudsloos is als de rest, dan zal hij het wel uit zijn hoofd laten om die alsnog te geven.
Het schijnt dat de consumenten in Uruguay zich vooral zorgen maken over de prijs: http://tinyurl.com/ls2r8xz
Het goede nieuws: het is de bedoeling dat je 40 gram per maand legaal kunt kopen en 6 planten voor eigen gebruik kunt aanplanten. Het slechte nieuws: je moet je voor alles laten registreren om een vergunning te krijgen.
De verwachtte prijs is inderdaad naar Zuid-amerikaanse begrippen vrij hoog: 2,50 dollar per gram. De prijs op de zwarte markt is ongeveer de helft. (Een kilo doet minder dan U$400).
Kortom, geen reden om je verwachtingen al te hoog te spannen.
Ik zou onmiddellijk tekenen voor die prijs,in Nederland is de wiet inmiddels onbetaalbaar geworden, ongeveer 10 euro in de coffeeshops.Het officieel toestaan van het hebben van planten zou hier uitkomst bieden,althans voor mij.Nu raak je je huis kwijt als je plantjes onder kunstlicht hebt staan,de regel dat je 5 planten mag hebben blijkt dus een wassen neus.Kleine kwekers(voor eigen gebruik)worden gecriminaliseerd op zo’n
manier,want als je je planten niet onder een lamp kunt zetten(ik heb geen tuin of balkon) zijn ze waardeloos.Daarom rijzen de prijzen hier ook de pan uit,de markt is helemaal overgeleverd aan de professionele kweker(dus degenen die het louter om het geld te doen is).Een fraai voorbeeld van de zegeningen die het neo-liberalisme ons brengt.
Ik verwacht (te beginnen in Z-Amerika )dat er een domino-effect zal onstaan en dat er steeds meer landen overstag gaan,want dat continent heeft het meeste te leiden door het verbod op “drugs”,en de “War On Drugs” die daarvan het gevolg is.
@25: Die verwachting is algemeen, temeer daar de VS daar in rap tempo haar invloed verliest.
@2 Thanks, gefixt. Soms komt de “http://” niet in de link, dan denkt het systeem dat het om een interne pagina gaat. Een oplossing voor zolang ik of de redactie zelf zitten te slapen is dan om de link te copypasten vanaf “www”.
@4 Je noemt het “er met de haren bijslepen”, ik noem het mijn voorstellingsvermogen gebruiken en opmerkelijk gerelateerd nieuws zoeken. Geweld in gevangenissen is een welbekend verschijnsel, ik vraag me af hoe ze daarmee omgaan in de breiworkshop.
@6 Niet helemaal correct: een truc die veel nieuwssites tegenwoordig toepassen is om een “meter” in te stellen. Direct link leidt je naar een inschrijfpagina, kwam je via een zoekmachine dan mag je gratis lezen. FT doet dit onder meer, daarom doe ik het voor jullie; ik google de kop van het artikel, klik de Google-link en copypaste dan, voor hij doorverwijst, de intermediate url uit mijn adresbalk. Ietwat bewerkelijk maar het scheelt klikken/inschrijven.
@7 Want de financiële kant van de drugshandel is niet belangrijk? Tikje naïef, niet? Je kritiek over vorm en inhoud van mijn rubriek neem ik ter kennisgeving aan. Ik probeer een balans te treffen tussen tijdsinvestering mijnerzijds en wat ik eruit kan halen qua lol, zinvolle discussie, journalistiek innovatieproces. Zie ook m’n stukje dat hierop volgde over meer lezersinput – een idee dat niet erg de handjes op elkaar kreeg. Een beetje fittie trappen met mijn meest devote reageerder Andy zou zomaar een plus kunnen zijn voor deze relgevoelige sarcasticus, so by all means keep it up! :)
@12 LOL Dank voor de prijs, is er nog een geldbedrag aan verbonden? Ik probeer terug te komen bij een stukje om de reacties te checken, dat lukt sommige weken beter dan andere. Je kunt me ook altijd op social media of via de mail bereiken mocht het je te lang duren. Denk godbetert aan je bloeddruk Andy, ouwe zeiksnor.
@20 Belachelijk? Dat is echt je eigen conclusie. Ik noem het een ‘vrolijk’ initiatief. En die ontsnapping is natuurlijk fantastisch.
@22 Nee, blijf het SVP wel melden, geen sarcasme hier. Dat mag zelfs vijf keer, hoewel je zelf mag verzinnen of op dezelfde plaats in herhaling vallen zin heeft. Wanhoop bij de redactie – dat mag je denk ik doortrekken naar de hele beroepsgroep. Althans, geen wanhoop maar wel een hoge mate van turbulentie en crisis, in de theatertechnische betekenis van het woord (In de crisis wordt het probleem of conflict van het drama tot een zodanig hoogtepunt gevoerd dat er wel een handeling op moet volgen die tot de afwikkeling van het drama aanleiding geeft).