1. 4

  Goed laat ik het iets nuanceren…zeer moeilijk verkoopbaar. Wonen in een kas wordt geassocieerd met (teveel) warmte, veel vocht etc. Daarnaast moet alle techniek die erin zit ook onderhouden worden, de kas schoongemaakt, planten onderhouden etc, wat allemaal gefinancierd zal moeten worden uit een VVE. De maandelijkse servicekosten zullen m.i. ook niet aan de lage kant zijn. Het voordeel van energiebesparing gooi aan de andere kant weer weg volgens mij. Daarnaast zullen de bouwkosten ook hoger liggen dan bij een “standaard” woning.
  Het is een niche markt, maar wel een zeer zeer beperkte…

 2. 5

  De kas kost voor de woningen niets, want hij wordt terugverdiend met de opbrengst van de teelt. De bewoners moeten wel meebetalen aan de vergister, de warmtekrachtmachine, hun vloerverwarming, hun wandverwarming en de warmwaterleiding naar hun huis. Verder is alles gratis: winterwarmte, warmwater, electriciteit, zomerkoeling, riool en groenbak. Het huis kan veel lichter worden gebouwd, omdat er ’s zomers koeling is. Het huis wordt daardoor nauwelijks duurder, maar de woonkosten worden 25 % lager. De gehele buurt loopt op de zon en op wat organisch afval.

 3. 6

  @Noor van Andel Dat klinkt heel mooi (en dat is het waarschijnlijk ook), toch houd ik als vastgoedmarketeer mijn vraagtekens bij de verkoopbaarheid (op grotere schaal). Hierbij redeneer ik even wat zwart-wit vanuit de optiek van de ontwikkelaar, waarbij ik vooral even denk vanuit het rendement en de afzetrisico’s. Maar ik ken natuurlijk de onderliggende berekeningen niet die er zeker wel zijn. In Culemborg heeft het overigens op kleine schaal wel goed gewerkt, hoewel hier sprake was van particulier opdrachtgeverschap zonder de bemoeienis van een ontwikkelaar.

  Vooropgesteld: ik juich het initiatief van harte toe en ga het project zeker nauwgezetter volgen. Mijn interesse is zeker gewekt.

  Wat is overigens de relatie van Rabo Vastgoed tot het project?

 4. 7

  Ik heb er zo mijn twijfels bij omwille van volgende redenen.
  1) de densiteit van bebouwing is erg on lage-lands.
  2) biosfeer twee is en trail en fail gebleken. Dit is idd nog iets anders maar komt toch aardig in de buurt.