Zonen van Mubarak uit de gevangenis, een dag na de verjaardag van de revolutie

NIEUWS - Hoe verknipt de politieke werkelijkheid in Egypte is, werd maandag opnieuw onderstreept. De twee zonen van ex-president Mubarak, Alaa en Gamal, werden vrijgelaten uit de gevangenis. Dat was één dag na de vierde verjaardag van de revolutie van 2011 die Mubarak verjoeg.

De twee zoons, Alaa en Gamal, werden eerder tot vier jaar veroordeeld wegens misbruik van overheidsgelden. Hun vader, de ex-president, kreeg drie jaar. Maar in hoger beroep werd bepaald dat de processen over moeten. Alaa en Gamal werden nu vrijgelaten omdat de periode van achttien maanden waarin zij in voorarrest gehouden mogen worden, is verstreken.

Zij zullen overigens alleen nog moeten terechtstaan wegens misbruik van gelden die bestemd waren voor de renovatie van een presidentieel paleis. Eerdere beschuldigingen van corruptie, onder meer betreffende cadeaus van diverse miljoenen kostende villa’s aan de kust in Sharm el-Sheikh, en de manier waarop zij een miljoenimperium konden opzetten, zijn intussen geschrapt.

Ook de zaak van Mubarak sr, die in een militair hospitaal verblijft, zal binnenkort aan de orde komen. Verwacht wordt dat hij dan ook wordt vrijgelaten. Mubarak werd eerder al vrijgesproken van medeplichtigheid aan de dood van zo’n 800 demonstranten in januari en februari 2011.

Zo wordt Egypte vergast op het onwaarschijnlijke schouwspel dat de vorige president en zijn zonen (van wie Galal door hem naar voren werd geschoven als gedoodverfde opvolger), vrijuit gaan, terwijl een groot deel van degenen die een belangrijke rol speelden in de opstand die hen verjoegen, nu in de gevangenis zitten.

Ander nieuws uit Egypte is dat het dodental van de onlusten van zondag, de verjaardag van de revolutie van 25 januari 2011, is opgelopen tot tenminste 25. Negentien van deze doden vielen in de volkswijk Matariya van Caïro, waar de Moslim Broederschap sterk is vertegenwoordigd.

Minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim vertelde maandag op een persconferentie dat leden van de Broederschap op de menigte schoten en daarbij ook twee politiemannen doodden. Ooggetuigen zeiden echter dat veiligheidsagenten in burger met hagel schoten en politiemannen hun pistolen gebruikten. Ibrahim zei ook dat 516 leden van de Broederschap werden gearresteerd in diverse steden.

Reacties (1)

#1 Niet JeZus

Zo werkt dat in deze wereld, als je maar in het juiste mandje geboren bent kom je overal mee weg.