Zomerquote | Dan toch een poezenblog!

zomerquotes3“Als dierenliefhebber alleen maar toe te juichen. Jammer dat de mensen uit hun eigen dat verantwoordelijkheidsgevoel niet hebben. Dat katten dan enkel via erkende kwekers kunnen gekocht worden vind ik niet meer dan normaal. Doet de mensen hopelijk eens nadenken. Niet kweken? Dan steriliseren. Simpel toch.”
Aan het quotewoord is het volk: Joske Vermeulen uit HASSELT geeft zijn/haar mening over de intentie van België om alle katten te laten steriliseren. Hoewel het plan nog niet definitief is, lijkt er een draagvlak voor te bestaan: ook GAIA, de dierenrechtenorganisatie vindt het een prima idee. De persdiensten hebben heel slim ingespeeld op de zwakke plek van de dierenliefhebber: 13000 katten in de asielen zouden vorig jaar geëuthanaseerd zijn. Dit samen met een ander alarmgetal: 6% van onze gepelsde vriendjes komen er jaarlijks bij!
Dat lijkt me een heel bijzondere ontwikkeling. 6% jaarlijks! Over een decennium heeft de mens geen plaats meer! Maar goed, er zouden naar schatting 2 miljoen huiskatten zijn in België. Dat wil dus zeggen dat slechts 0,65% teveel is en in slaap gedaan, – ongeveer 3 keer meer wordt uit het asiel terug in huizen opgenomen. What’s the big deal, zou ik denken.
Maar los van de cijfertjes; als je ook nog eens katten, Koningen der Schepping, hun zelfbedruipendheid gaat afnemen, als je je kinderen het plezier van kleine kittens in huis gaat ontzeggen, dan rest ons nog maar bitter weinig van een leven wat niet onder vacuum verpakt en gesteriliseerd is. Een kat is een laatste beetje eigenzinnigheid en semi-vrijheid wat we tolereren. Ook hen ga je toch niet labelen en identificeren en registreren. Pak gewoon kordaat het zwerfkattenprobleem aan, en laat 99,35% van hen met rust.

 1. 2

  Mijn overbuurvrouw, die er nooit is, laat haar kater alle tuinen en keukens-via-kattenluiken van al mijn andere overburen volpissen. Ik heb tegen d’r gezegd – je hebt mazzel dat je mijn buurvrouw niet bent, anders pakte ik dat beest op een dag bij kop en kont, en kreeg je ‘m een dag later terug – minus twee balletjes.

  / Heb zelf twee katten.
  // Allebei geholpen.
  /// Natuurlijk kunnen de slachtoffers hier ook zo’n chip-geactiveerd kattenluik nemen.
  //// Maar toch. Aso = aso.

 2. 4

  Er zijn inderdaad teveel katten, maar de Belgische aanpak is wel erg rigoureus. De Nederlandse aanpak houdt het probleem volgens mij beter in de hand. Al jaren worden zwerfkatten actief opgespoord en gesteriliseerd. Vervolgens worden ze weer teruggezet.
  Maar mensen zouden eens wat beter na kunnen denken voordat ze een (zoveelste) kat in huis nemen en niet nadenken over wat praktische zaken zoals sterilisatie en inentingen. @KJ, ook wij hebben zo’n leuke buurvrouw die er nooit is, maar wel 2 katten de buurt laat terroriseren.

 3. 6

  En hoe doe je dat met buurtkatten? Van die katten die bij verschillende adresjes aanlopen en daar van harte welkom zijn, te eten krijgen, zelfs verzorging (soms zelfs inclusief sterilisatie). Of tel je dat als zwerfkatten? Of Kroshka, zijn dat die terroristen waar jij het over hebt?

 4. 7

  Buurtkatten mep ik de tuin uit, geholpen door emmertjes water. Zwerfkatten zijn eigen baas en zullen je niet terroriseren, hooguit de ornitholoog zal zich geteisterd voelen. Een terrorist dringt in je huis, vreet je eten op en zeikt de boel onder!

 5. 10

  Ik vraag mij af: als je toch zo’n zwerfkat hebt gevangen, waarom dan een dure handeling als sterilisatie uitvoeren en vervolgens weer terugzetten? Dan lijkt euthanasie me een beter alternatief…
  Miauw

 6. 12

  Het idee: ALLE katten steriliseren.
  Doet me denken aan de poging de malaria mug uit te roeien.
  Whahaha…
  Belgisch, dat kan niet anders.

 7. 13

  Zij zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse Leeuw,
  Al dreigen zij zijn vrijheid met kluisters en geschreeuw.
  Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
  Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
  Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
  Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
  Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
  De tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan:
  De legerbenden sneven, een volk zal nooit vergaan.
  De vijand trekt te velde, omringd van doodsgevaar.
  Wij lachen met zijn woede, de Vlaamse Leeuw is daar
  Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
  Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
  Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.

  Dat de allereerste sterilisatie in godsnaam bij De Wever begint !

 8. 17

  ben er zeker van. Als die pipo-dierenbeschermers echt enkel voor dat éne zielige plaatje gaan ipv de vrijheid van het dier, dan schort er iets.
  Ik heb een voorstel: vanaf nu zetten we alle katten op die gestorven zijn. Over een twinigtal jaar zijn we van alle katgerelateerde problemen verlost.

 9. 21

  @Yevgeny – euh, dat heb ik ook eens gehad, bij mijn vorige generatie katten: een duif door de hele tuin verspreid. Echt mooi gedaan ook: hier een levertje, daar een hartje. Niks aangeraakt, want het is een ‘kadootje’. Voor jou. En overal veren, natuurlijk. Euh.

 10. 22

  Hier lopen twee van die “geholpen” exemplaren rond.. Lief, hoor! Echt!

  Ook als uit pure dankbaarheid een jonge merel of muis het huis in gesleept wordt… #pinkt traantje van ontroering weg#

  Overigens houden we deze twee en de hamster angstvallig gescheiden om geen revolte te ontketenen.