Zomergasten 2022 met Bessel van der Kolk

Foto: © VPRO screenshot Zomergasten 2022 Bessel van der Kolk
Serie:

Neem één middelbare schoolklasje van pakweg 65 jaar geleden en zie wat er van geworden is. De een wordt psychiater, de ander wordt Van Kooten en De Bie.

Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk, VPRO’s Zomergast van vanavond, is van dezelfde generatie als Wim de Bie en Kees van Kooten. Sterker nog:  “Zijn middelbare school volgde hij aan het Dalton Den Haag, waar hij samen met Kees van Kooten en Wim de Bie in de klas zat”, schrijft de VPRO.

Dat zal wel een ‘slip-van-de-keyboard’ zijn, want dat kan helemaal niet. Alleen al op grond van de verschillen in leeftijd. Van der Kolk is geboren in 1943, Van Kooten in 1941 en De Bie in 1939. Bovendien staat in menig biootje van het komieke duo dat Van Kooten naar het gymnasium ging en De Bie naar de HBS.

Er kan in die vijftiger jaren best een zodanig lerarentekort zijn geweest dat klassen werden samengevoegd, maar Wim de Bie herinnert zich hier die periode anders: “Ik zat in de vijfde klas, Kees in de derde”. Voilà!

Janine Abbring mag dus wel even aan haar gast vragen: “Welke klas dan? Wanneer dan? En waarom zijn zij leuk geworden en jij traumaspecialist?”

Waarna ook meteen de vraag kan worden gesteld of het hier misschien een ‘nepherinnering’ betreft. De ideeën van Bessel van der Kolk zijn volgens sceptici tamelijk controversieel.

In juli herinnerde Kloptdtawel.nl (initiatief van de Stichting Skepsis) aan een uitzending van VPRO’s Argos. In een serie over ritueel misbruik (2019) werd Van der Kolk geïnterviewd. Een wetenschapper van de Rijksuniversiteit Groningen stelde in datzelfde programma dat “de wetenschappelijke consensus over hoe het geheugen werkt nogal haaks staat op de ideeën van Van der Kolk”.

In De Volkskrant van 26 augustus stellen drie andere wetenschappers dat “Van der Kolk kritisch aan de tand moeten worden gevoeld (…). Anders bestaat het risico dat Van der Kolks interview eraan zal bijdragen dat trauma’s worden aangepraat in de behandelkamer.” Ze schrijven ook dat wetenschappelijk onderzoek “meermaals heeft aangetoond dat therapeuten die overtuigd zijn van het bestaan van verdringing hun patiënten suggestief ertoe kunnen aanzetten te denken dat ze seksueel misbruikt zijn terwijl dat misbruik nooit heeft plaatsgevonden“.

Oef, dat is een pittige! Misschien komen we er vanavond achter in hoeverre de kritiek gegrond is. Van der Kolk “neemt je mee de behandelkamer in”, schrijft de VPRO in de 5 redenen om te gaan kijken. Hij zal ook fragmenten uit zijn eigen praktijk met de kijkers delen.

Met de gedachte dat ook een controverse boeiend kan zijn, gaan we het aanschouwen. Vanavond bij de VPRO, om 20.20 uur op NPO 2. Tijdens de uitzending lezen we hieronder graag uw kijkervaringen. Morgen leest u hier Sargasso’s Zomergasten recensie van Max Molovich.

Reacties (9)

#1 Spam

Ik ben benieuwd. Janine doet kritische vragen in het algemeen aan de hand van een aarzelende referentie aan iets op twitter of in de krant. Luisteren en doorvragen is niet haar sterkste punt. Het moet wel gezellig blijven.

 • Volgende discussie
#2 Spam

Bij de VPRO hebben ze blijkbaar geen toegang tot Wikipedia. EDMR heeft geen wetenschappelijke basis en lijkt niet bijzonder effectief.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eye_movement_desensitization_and_reprocessing

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Nomen Nescio

Ik vind het jammer, maar ik vind Bessel van der Kolk bijna onverstaanbaar. Zelfs met teletekst, zijn zijn woorden blijkbaar ook niet te ondertitelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

MDMA-therapie is mogelijk iets effectiever, maar zeer experimenteel en early stage. Dat had ook wel wat duidelijker mogen worden aangegeven.

https://www.nature.com/articles/s41591-021-01336-3
https://www.bbc.co.uk/news/health-56997013
https://en.wikipedia.org/wiki/MDMA#Research

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Joop Fabrir - Reactie op #4

mbt EMDR zie ook Uw Brein als Medicyn van Dr David Servan Schreiber

#5 P.J. Cokema

“Mij laatste aflevering ooit”, zei Janine Abbring aan het eind. Wat heeft dat te betekenen? Stopt ze er mee? En wat betekent dat dan voor Zomergasten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Els

Wat geweldig deze aflevering van Zomergasten met Bessel vd Kolk. Met mijn achtergrond (geschiedenis) zou ik hem dolgraag willen schrijven over deze aflevering. Ik heb dingen te vragen en te zeggen over mijn verleden en met name mijn vader (over film) Kan dat?? Ik heb alles gehoord en gevoeld, geweldig, dank jullie voor de uitzending!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 P.J. Cokema - Reactie op #6

Beste Els, neem contact op met de VPRO.