Zomergasten 2018 met Esther Perel

Foto: © VPRO Screenshot Zomergasten 2018 vooraankondiging Esther Perel copyright ok. Gecheckt 10-03-2022
Serie:

NIEUWS - Let op: dit is niet de recensie van Zomergasten met Esther Perel. De recensie leest u hier.

In de zesde en laatste aflevering van Zomergasten 2018 ontvangt Janine Abbring psychotherapeut Esther Perel, bekend van haar onorthodoxe kijk op menselijke relaties. Esther Perel is in 1958 geboren als kind van twee Poolse overlevenden van de holocaust. Opgroeiend tussen nog veel meer slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, ontdekte ze dat er twee groepen waren: ‘Zij die niet stierven en zij die weer gingen leven. De laatsten waren degenen die begrepen dat erotiek een tegengif is voor de dood.’

Inmiddels heeft Esther Perel een therapiepraktijk in New York. Haar boeken spitsen zich toe op de spanning tussen de menselijke behoefte aan veiligheid aan de ene kant en vrijheid aan de andere kant. Ze heeft bij Oprah Winfrey op de bank gezeten, TED Talks gehouden die miljoenen keren zijn bekeken, boeken geschreven die op NY Times bestsellerlijst staan en ze houdt een podcast (‘Where should we begin’) waarin ze de hele wereld laat meeluisteren naar haar therapiesessies. 

Aangezien ik volslagen onbekend was met Esther Perel, heb ik bovenstaande overgenomen uit het onvolprezen Wikipedia (aanrader). Ze werd in Amerika bekend nadat ze over de Lewinsky-affaire schreef, waarbij ze het begrip ‘erotische intelligentie’ muntte.

In haar ideale televisieavond zal ze fragmenten laten zien uit Shoah (1985), het verhoor van Bill Clinton over zijn relatie met Miss Lewinsky en haar keuzefilm ‘Away from her’ (2006). Ze lijkt me iemand met een verhelderende kijk op het leven en de mensheid. Bovendien doet de populariteit van haar TED Talks vermoeden dat ze weet hoe je een verhaal vertelt. In deze me-too-tijden, waar ze ongetwijfeld ook het een en ander over heeft te vertellen, kan het bijna niet anders dan dat dit een heerlijke aflevering van Zomergasten wordt.

Uw ei kunt u hieronder kwijt, in de reactieruimte. Of op Twitter met #zg18 of #zomergasten. Morgen vanaf 7.00 uur in de ochtend, vindt u op deze plek de recensie. Wij zitten er klaar voor.

Reacties (16)

#1 Aad vd Enden

Een interessante vrouw! Ik vind het alleen jammer dat ze tamelijk gebrekkig Nederlands praat. Haar boodschap komt op mij wat verward over. De info vooraf heeft wel geholpen. Ik kijk door ondanks het voor mijzappwaardige Studio voetbal!

 • Volgende discussie
#2 Lutine

@1

Ik ben afgehaakt op het gebrekkige Nederlands.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ferry

Geweldig en herkenbaar. Waardige afsluiting van de zomergasten ! Bedankt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Oeke

Prachtig mooie laatste zomergasten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Pierre

Super uitzending. Boeiend.
Esther Perel is Iemand met een brede blik. Zij weet rol, plek en balans van de mens per situatie mooi te verwoorden. Heb genoten van deze gevoelige uitzending.
Prachtige aflevering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Spam

Schitterende uitzending.

De opmerkingen over het ‘gebrekkige Nederlands’ kan ik in het geheel niet plaatsen. Ze spreekt vloeiend, bijna accentloos Vlaams.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Pien Schouwenburg

Ik heb het boek Liefde in verhouding van Esther Perel aan het begin van dit jaar gelezen en was onder de indruk!
Ik heb om die reden ook erg naar deze uitzending uitgekeken en vond het een fantastische afsluiting van Zomergasten 2018!!
Ik hoop dat veel mensen hun voordeel doen met de wijsheden en goede inzichten, die Esther Perel verkondigt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Luc De Paep

De opmerkingen over het Nederlands zijn terecht (ik leesde, zoeken naar het juiste woord, overschakeling op het Engels, maar dat laatste kan voor Nederland toch geen probleem zijn), maar naast de kwestie. De inhoud van haar woorden is bezielend en vernieuwend. Haar visie op vreemdgaan, op het leven dat ten volle moet geleefd worden, haar keuze van de filmfragmenten (Before Midnight, laatste film van een trilogie, maar eerst te bekijken), alles vormde een prachtig geheel. Graag nog veel meer van dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Haleluja1

De vraag die op het kaartje stond was een relaties kapotmakende kutvraag.
Ik vind dat er weleens wat aandacht mag komen voor het feit dat je als vrouw van een toegebracht clitoridaal orgasme nog geen zin krijgt om gepenetreerd te willen worden. De vrouw ik het programma loopt vanaf nu alle kans dat haar man zich op dit orgasme gaat focussen en dat zij zich verkracht gaat voelen, omdat ze daarvan geen zin krijgt om zich door hem te laten nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Haleluja1

De vraag die op het kaartje stond was een relaties kapotmakende kutvraag.
Ik vind dat er weleens wat aandacht mag komen voor het feit dat je als vrouw van een toegebracht clitoridaal orgasme nog geen zin krijgt om gepenetreerd te willen worden. De vrouw in het programma loopt vanaf nu alle kans dat haar man zich op dit orgasme gaat focussen en dat zij zich verkracht gaat voelen, omdat ze daarvan geen zin krijgt om zich door hem te laten nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Maarten Sebastiaan Hol

Een geweldige uitzending, bijzonder mens met een brede visie en open geest. Deze uitzending was echt een heel sappige kers op een gevarieerde Zomergastentaart (de uitzending met de VVDer heb ik overgeslagen; die VVDer kon overigens tijdens deze uitzending veel leren over de betekenis en waard evan Kunst, maar dat terzijde). Interessante fragmenten, inspererende betogen.

Oh ja, mensen die afhaakten vanwege het ‘gebrekkige Nederlands’ zijn zelf zo nauwdenkend, discriminerend, dat ze het ook niet verdienden om te kijken en iets over leven, dood en liefde bij te leren (jammer, zo’n instelling). Mevrouw Perel spreekt overigens zeven talen, inclusief Jiddisch. Maar dat terzijde.

En ik ga me eens verdiepen in de theorieën van Salvador Minuchin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 beugwant

‘Hebben ze in New York geen goede kleermakers?’ dacht ik aan het begin van het gesprek nog even.
De tafel heeft de ideale hoogte voor Abbring, maar een gast met het postuur van Perel moet de armen dan onevenredig hoog optillen, waardoor bij de opnamen over de schouder de mouwinzet van haar vestje trekt op een manier waar coupeuses van moeten gruwen. Het leidde ook mij af. Het is overigens ook wel eens bij een mannelijke gast voorgekomen, dat de kledij gewoon bar slecht zat.
Een detail waar het volgend seizoen hopelijk een oplossing voor gevonden is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lutine

@11

Ze spreekt zeven talen behalve Nederlands?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Maria

Ondanks de infantiele vragen en opmerkingen van Janine (zoals helaas gebruikelijk), was dit een buitengewoon interessante uitzending. Mevrouw Perel liet zich niet uit het veld slaan, en kon haar boodschap luid en duidelijk over brengen. Ik heb er veel van geleerd! De filmfragmenten had ik zelf anders beoordeeld, en juist dat maakte de uitzending zo interessant. Haar podcast op haar website is overigens ook zeer de moeite waard.

Volgend jaar graag een presentator/presentatrice met hersens zodat niet alleen de goedgebekte gasten hun boodschap over kunnen brengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 van der burgt

Open deuren , warrig , en had het in een taal moeten doen die ze beheerst

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Joop

Erg mooie uitzending.

Dat gezeur en gezever lach ik om. Als je zelf al niets te melden heb, waarom dicht je jezelf dan autoriteit toe over anderen de oordelen?

Nieuwe frisse kijk, nog niet uitgemolken in de media waar je in de VK telkens dezelfde mensen ziet opduiken. Ik had nog nooit gehoord van deze dame. En daardoor extra genoten.

 • Vorige discussie