Zoetgevooisde muziek met een rauw randje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Appie Kim Ik was in de veronderstelling dat het fenomeen van twee-mans bandjes met zang, drum en gitaar alweer een beetje over was. Van de horde die een jaar of vijf geleden als paddestoelen uit de grond schoot, lijkt alleen the White Stripes nog over te zijn gebleven en horen we niets meer van bijvoorbeeld the Raveonettes, de Jesus and Mary Chain kloon die hoge ogen gooide met bezwerende samenzang en albums die waren opgebouwd rondom één akkoord. Wellicht slijt het leven van twee-mans formaties sneller bij een gebrek aan groepsdynamiek, waarbij je, zeker bij uitgebreide tourschema’s, gedoemd bent om voortdurend op elkaars lip te zitten.

Toch blijkt het fenomeen nog steeds te bestaan en de laatste vertegenwoordiger van deze werkwijze is Appie Kim uit Den Haag, wat in het Bargoens zoiets als ‘in orde’ betekent. Het duo, bestaande uit Natasha van Waardenburg op zang/gitaar en Marcel Duin op drums en keyboard, mixen tijdens hun optredens liedjes, waarbij het gebrek aan overig instrumentarium niet eens opvalt, af met af en toe een gedicht. Van Waardenburg was eerder actief in De Nieuwe Vrolijkheid, een band die tragisch uiteenviel na de verdwijning van zanger/organist Vincent van Gerven-Oei in februari dit jaar. Het was een band die als een Haagse belofte werd beschouwd.

Het geluid van Appie Kim is een soort kruisbestuiving tussen Sonic Youth, Velvet Underground en The Kills, ook zo’n tweetal waarvan we sinds Now Wow uit 2005 niets meer van vernomen hebben. Kortom, het is een geluid dat gekenmerkt wordt dromerige zang, een deinende gitaar en elementaire drums. De single List of Broken Hearts die op myspace te beluisteren is, geeft echter niet een volledig beeld van het muzikale spectrum waarin Appie Kim zich beweegt. Zo nu en dan wordt er stevig uitgehaald en maakt de dromerigheid plaats voor een up-tempo met een voorliefde voor snelle, scherpe riffs. Ondanks het nog maar korte samenzijn van de twee, is het repertoire al aardig tot wasdom gekomen, hetgeen tot uitdrukking moet komen in het debuutalbum dat omstreeks september wordt verwacht op het Willie Anderson Recordings label.

Qua performance schort er echter nog wel het één en ander bij Appie Kim. Duin speelt stoïcijns zijn drums en van Waardenburg kijkt vooral naar de grond terwijl ze haar liedjes zingt. Misschien heeft het met verlegenheid te maken of komt het door hun sombere inborst die ze naar eigen zeggen hebben en die ze uiten in teksten over hoogverraad, dood en eenzaamheid. Hoe dan ook, de muziek maakt veel goed en zorgt ervoor dat het publiek zich volledig kan laten meevoeren in het universum van Appie Kim.

Appie Kim speelt o.a. op 23 augustus in Bitterzoet, Amsterdam en op 8 september op het Ground Two Festival, Villa Ockenburgh, Den Haag.

Appie Kim
Appie Kim myspace
De Nieuwe Vrolijkheid

0

Reacties (8)

#1 Bas

van Waardenburg kijkt vooral naar de grond

Shoegazing! U als muziekkenner toch vast wel bekend dankzij oerstaarders My Bloody Valentine. Ik bedoel, je haalt toch ook TJ&MC aan…

 • Volgende discussie
#2 *–*

”een band die tragisch uiteenviel na de verdwijning van zanger/organist Vincent van Gerven-Oei”

Verdwijning??
Wederom check je bronnen toch! Vincent loopt gewoon nog rond in Den Haag. Alive and kicking..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Henk op Phuket

Dat suggereert Jorn misschien ook wel niet, mensen kunnen op vele manieren ‘verdwijnen’. Check deze comments maar eens…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 *–*

Ik kan me volledig in Vincent comment inleven ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 *–*

Vincent’s comment dat is

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 jvh

@*–*: Leest u ook eens verder dan uw eigen neus lang is, dan begrijpt u de comment alhier van Henk op Phuket wellicht ook wat beter en dientengevolge ook mijn stuk weer. Het zal uw inzicht verbeteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jorn

jvh = Jorn

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Guidje

The Raveonettes brengen binnenkort hun nieuwe album uit, het vorige album was ook nog ‘maar’ twee jaar oud. Dus ze zijn echt wel nog steeds ‘alive and kicking’. Maar of ze zich – zoals The White Stripes – telkens opnieuw kunnen heruitvinden en binnen de beperkte bezetting telkens iets origineels kunnen verzinnen, moet nog blijken.

 • Vorige discussie