Na het nieuws van gisteravond stroomden de reacties op de verkiezing van Van Rompuy snel binnen. In Engeland is de BBC ervan overtuigd dat Barones Ashton haar nieuwe baan te danken heeft aan de afwijzing van Tony Blair. De zender waarschuwt echter dat zowel zij als Van Rompuy nauwelijks ervaring hebben op buitenlands gebied. De Times had blijkbaar nog hoop dat Blair uiteindelijk als eerste president van Europa zou mogen komen opdraven en lijkt het als een lichte vernedering voor de Labourregering van Gordon Blair te beschouwen dat de voorkeur uitging naar de Belg.
Aan de overzijde van de oceaan is men nog minder enthousiast. CNN klaagt over het ondemocratische proces dat tot de verkiezing van Van Rompuy heeft geleid en citeert een Indiase ambtsbekleder die weinig over de kersverse president te spreken is. Volgens de New York Times is zijn benoeming tekenend voor de problemen waarmee Europa worstelt en zal het de Unie ervan weerhouden om een krachtigere plaats in de wereld in te nemen. De Wall Street Journal deelt deze mening en benadrukt nog eens hoe onbekend ook Ashton is. Desalniettemin noemt de krant de keuze voor Van Rompuy een bescheiden overwinning voor Europese federalisten.
De Franse Libération citeert graag enkele socialistische politici die Van Rompuy als “geurloos en kleurloos” omschrijven terwijl Le Monde jammert dat de man zo onbekend is. De krant prijst hem wel voorzichtig voor de politieke stabiliteit die hij België heeft gebracht en lijkt enige hoop te koesteren dat hij in Europa eenzelfde eensgezindheid zal kunnen bewerkstelligen.
De Duitsers blijven overwegend diplomatiek. Spiegel laat nauwelijks een mening doorschemeren terwijl de Zeit volstaat met het karakteriseren van Van Rompuy als de man van het compromis. De Frankfurter Allgemeine Zeitung durft om die reden wel een klein compliment te geven: met zijn ervaring in eigen land zou Van Rompuy wel eens een efficiënt moderator binnen de Europese Raad kunnen blijken te zijn.
Reacties (22)
Grappig hoe ze in de VS zeiken over de inefficientie van de Europese besluitvorming, terwijl bij hun de besluitvorming gegijzeld wordt door hillbillies en het land compleet verdeeld lijkt te zijn, op alles.
Liever een langzame consensus, dan allerlei achterlijke congresleden met bewijzingsdrang. Van Rompuy lijkt me uitermate geschikt om die consensusmachine te smeren. En het geveto zijn we kwijt, toch?
ja volgens mij zijn we nu af van dat achterlijke geveto
Man wat een gedoe over de aanstelling van een chairman of the board. En dan nabeschouwingen die de voorbeschouwingen herkauwen.
Klikmelink voor een fotoreeks.
@3 Een pak en minder haar doen hem wel goed, zeg.
@4 Dat zeiden ze van Pim ook.
Af van het geveto? Welnee, op de gebieden defensie, buitenlands beleid en begroting blijft het vetorecht bestaan. Was een eis van de Britten.
Dat is nog een reden waarom het slim is dat de EU een Britse als minister van Buitenlandse Zaken aanstelde: hoe vaak zal London een Britse treffen met een veto…?
Grappig:
Premier steekt nek uit op Bilderberg-diner
Premier Herman Van Rompuy (CD&V) hoedt er zich voor openlijk zijn visie op het Europees presidentschap te geven. Zijn ‘onuitgesproken’ profiel is immers zijn grote troef. Maar in de beslotenheid van de Bilderberggroep liet hij donderdagavond (12 november) op een diner in Hertoginnedal toch in zijn kaarten kijken. Dat vernam De Tijd.
Van Rompuy gaf er voor een gezelschap van vooraanstaande figuren uit de zakelijke, financiële en politieke wereld met alle mogelijke nuances aan dat de geesten bij zijn collega-regeringsleiders aan het rijpen zijn dat Europa eigen inkomsten moet aanboren.”
(…)
Omdat de Bilderberggroep de discretie hoog in het vaandel draagt – nooit lekte er iets uit van de bijeenkomsten – was Van Rompuy toch ingegaan op de uitnodiging van Etienne Davignon om een toespraak in Hertoginnedal te komen geven. Op het diner had Van Rompuy ook een kort contact met Henry Kissinger, de gewezen Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Van_Rompuy_steekt_nek_uit_op_Bilderberg-diner.8259003-438.art
Het wachten is nu op blauwe enveloppen uit Brussel—voor het milieu en een Europees leger, of dergelijks.
@1: Je beseft niet hoe weinig Europa de laatste jaren heeft gedaan.
@7: Oud nieuws.
klopt, JSK. Omdat volwassen kinderen menig Euroland met veel passie de besluitvorming zonodig moesten verlammen met het peuterNEE roepen.
Deze peuter is er voor de regio.
Veelvuldig wordt op deze plek de “imprint” genoemd…de regio, de toekomst. Ik hoef geen sinaasappels maar appels uit mijn streek en suiker van de lokale suikerbiet.enzo.
Ja, Larie. Zoals elk van die 500 miljoen Europeanen hun dingen uit hun eigen streek willen.
Dat heet: eenheid in verschil.
Dat heet: niet vanuit de mier denken maar vanuit de mierenhoop.
Dat heet: visie.
Somtijds een zeldzaamheid, ook in de goede mens.
Larie is een mier?
Wat jammer.
Deze mier werkt op een org, en geeft al zijn energie, die een visie heeft, niet die van een mier…man wat ben ik geraakt zeg.
Wat doe ik hier?
als de mier een mierenhoop kàn zien, is en blijft het een mier. Mooiste dier ooit, niet?
Stekelige droefnis, lichtgeraakte boosheid, Larie?
Waarom toch?
Het ene jaar de fluwelen handschoen, het ander jaar de ultieme belediging.
Wie kan nog wat goed goed doen.
Een van de dingen die mij bezig houden, gewaardeerde, is het chaotisch gedrag van kleine wezens die in groepsverband van die fraaie dingen doen.
Een groep vogels die zo mooi kunnen bewegen in de avond en, in dit geval, mieren die met een heel klein brein fantastische bouwwerken maken…in het bijzonder de termiet.
Heel agressief t.o.v. ander hoopje.
De mier als metafoor voor Europa is slecht gekozen. Ik lees niet veel maar kan onderstaand boek opzeggen:
ik ben Geen mier.
Mijn punt is Larie, en ik hoop van ganscher harte dat je het begrijpt: ik ben een mier, en jij bent een mier, en alle andere 499.999.998 Europeanen – vanuit wereldperspectief.
A herd of independent minds – Chomsky zegde het correct.
Ik denk altijd dat iedereen dat wel doorheeft wanneer men bijvoorbeeld gaat stemmen. Men heeft zich willens of niet bij die onbeduidendheid neer te leggen.
Vervolgens is er het andere leven: dat van het eigen netwerk.
Beide werelden zijn bijna onverenigbaar.
bijna..2 the point..i agree.
Qua WAT NU BELGIË: interessante invalshoek op huidige politieke situatie “exit Van Rompuy, enter Leterme”, klikmelink.
Belgie steent, alweer, S’z.
Een beetje deze meneer verkend hier en daar, ik wist niet veel van deze “rustige vastheid”.
Een rots in de branding aldoende, goed gekozen. (maar… 1947?;), goed wijnjaar dat ook o.a. !
@#19…
Quote:
冬に入りもつとも欲しきもの嘴 宗田安正
fuyu ni iri mottomo hoshiki mono kuchibashi
winter begins
a thing I want most
is a beak
Yasumasa Muneda
from “Gendai Saijiki” (Modern Saijiki), edited by Tôta Kaneko, Momoko Kuroda and Ban’ya Natsuishi, Seisei Shuppan, Tokyo 1997
Fay’s Note: In haiku world (“the world according to saijiki,’ rather?), winter begins aroun November 8./unquote.
En daar istie dan.
http://www.thefreedictionary.com/beak
Eerbetoon, begrijp me goed S’z.
à vrai dire : évidemment ;-)