Zionisme Implodeert

implosie Israelisch ZionismeHet Zionisme in Israel – het beleid om de Westoever en de Gaza strook definitief te annexeren en te voegen bij een Joodse heilige staat binnen de grenzen van het bijbelse Israel (voor zover dat ooit in een of andere gedaante bestaan heeft) – lijkt te zijn geimplodeert vandaag.

Premier Sharon is uit de Likud partij gestapt en zal een nieuwe partij beginnen, enkele belangrijke kabinetsleden hebben al te kennen gegeven hem te volgen. De Arbeiderspartij van de nieuw gekozen voorzitter Peretz (winnaar van de Stalin-look-alike verkiezing 2003) stapt uit de regering. Daarmee lijkt en passant ook het vredesproces tot een halt te zijn gekomen. Of dat ook Sharon’s bedoeling is is onduidelijk, vooralsnog beweert hij in het openbaar dat hij in een volgende termijn de geisoleerde kolonies op de West-Bank zal ontruimen.

Likud lid Kara noemde Sharon al meteen ‘de bulldozer van Beilin’ en zweerde dat Sharon van het politieke toneel zal verdwijnen. Sharon zal een nieuwe partij oprichten met als enige doel om tot een vredesakkoord te komen. Van alle kanten werd al meteen met scherp geschoten met het oog op de nieuwe verkiezingen, nadat de Knesset ontbonden zal zijn. De scheuring van Likud is een teken dat de partij bankroet is, volgens Shas. Netanyahu heeft tot eenheid binnen de partij opgeroepen en vraagt de verloren zoons tot de moederschoot terug te keren. Beilin verklaart dat Sharon’s vertrek een overwinning is voor diegenen die Israel willen opdelen. Het Zionisme implodeert. Of deze implosie ook tot de domino theorie van Bush behoort is onduidelijk, maar het zal toch wel.

Link:
Haaretz

 1. 1

  De hele nacht liggen knagen dat ik hierover iets had willen loggen toen ik het vlak voor het slapen gaan het nieuws hoorde. Maar gelukkig dat de redactie in Amerika dit heeft opgepikt. De titel van mijn stukje was echter geweest: “Een eerlijk rechts geluid”.

 2. 3

  @Caprio

  De domino theorie van Bush? Je bedoelt te zeggen dat je denkt dat er beleid wordt gevoerd door de regering Bush?

  Goh, ik had toch kunnen zweren dat ze maar wat deden…

 3. 4

  @Pelayo
  Nee, er staat dat Bush een theorie heeft. Dat is wat anders. Even onwaarschijnlijk wellicht, maar wel wat anders. En er staat ook dat Caprio zich afvraagt of die implosie tot die theorie behoort. Niet of Bush heeft nagedacht over een implosie en dat scenario daadwerkelijk bedacht zou hebben. Alleen of die dominotheorie er in zou passen.

  Tenminste: zo lees ik het.

 4. 5

  Beetje jammer. Eerst wordt het zionisme geHERdefinieerd in de eerste zin. En dat “implodeert”. Slaat allemaal nergens op, als ik zo vrij mag zijn.

 5. 6

  Of dit echt iets met zionisme te maken heeft, vraag ik me af. Lijkt meer op de reguliere politieke strubbelingen in een land dat al lang onder druk staat (nu ook economisch). En in die zin is de move van Sharon misschien niet eens zo’n slechte. Ook niet voor het vredesproces. Volgens mij heeft hij in de gaten dat de strijd zo niet gestreden kan worden.
  (Maar tegelijk twijfel ik over de intenties van Sharon (dubbele agenda mn Westbank nederzettingen)).

 6. 12

  Van de BBC News site:

  The BBC’s Katya Adler in Jerusalem says that in the forthcoming poll voters will be presented with three main choices – the Likud party on the right, the Labour party on the left, and Mr Sharon’s new movement in the centre.

  Is dat wel zo? Zit Sharon nu in het midden? Ik denk dat de politieke situatie in Israel zich nooit heeft laten indelen onder de noemers ‘links’, ‘rechts’ en ‘midden’. Historisch gezien zijn het Likud premiers die bezette gebieden ontruimen (Sinai, Gaza) en vrede stichten met vijanden (Egypte, Palestijnen).

 7. 13

  @Krekel: wat een misplaatst spastische reactie, misschien moet u een poging tot nadenken een volgend maal achterwege laten. Had bijna 100 Euro verknalt aan uw dilettante reactie.

 8. 14

  @ Caprio, misschien kunt de pavlov-reacties achterwege laten, het schuim uit uw mondhoeken vegen, en mijn uitstekende adviezen honoreren.

  Zomaar een suggestie, daar komt u intellectueel gezien vast veel verder mee dan wanneer u de NVU-/IS-zeloot blijft uithangen.

 9. 15

  @Caprio, Krekels advies zit ook wel in mijn lijn 5 en die van Steeph 6 dacht ik. Uw echte repliek met feiten volgt in een nieuwe post ?

 10. 16

  Welke feitelijke onjuistheden constateert u dan, behalve dat er geroepen wordt dat het niet juist is? Laten we de boel niet omdraaien.

  @Krekel: je vergist je te denken dat ik me ten opzichte van wat of wie dan ook intellectueel of op welk ander vlak ook bewijzen wil. Als je een suggestie doet, kom dan met iets inhoudelijks substantieels aanzetten. Het Zionisme ziet geheel Palestina als een Joodse kolonie op bijbelse gronden, wat is er mis met die constatering, zelfs het seculiere Zionisme kan zich bij het beroepen op de term Palestina alleen maar grondvesten in de bijbel als bron. Leg die schat aan kennis van je maar eens bloot nu, ik wil het wel zien…

 11. 17

  @ Caprio: *zucht* aan de bar in Kafee Vrankrijk “verkopen” je praatjes misschien nog wel..

  zeker als je praat tegen 16 jarige meisjes

 12. 18

  Ik veronderstel dat Caprio met zionisme het revisionistische zionisme als gedefinieerd door Likud/Menachem Begin bedoeld. Die stroming binnen de Israelische politiek zal vanaf vandaag snel aan belang inboeten en uiteindelijk in de nevelen van de historie verdwijnen. Ben ik nu ook een antisemiet?

 13. 19

  @ Caprio, ‘het zionisme’ is allereerst een seculiere stroming en staat bovendien los van de kwestie Palestina/Israël. De definitie die u gebruikt wordt tegenwoordig vooral (pejoratief) gebezigd door de toffe boys van de NVU, Internationale-Socialisten en islamitische terreurgroepen. Daarom is mijn advies aan u: koopt een woordenboek en zoekt …

  Overigens is de rest van uw betoogje ook wat aan de slappe kant, maar laten we beginnen bij het begin, vindt u niet?

 14. 20

  @Caprio:Op de sterke lijn van Sargasso plaats ik het merendeel van de reacties in een kuil op die lijn. De aangeboden link van de Haartez had ik nog niet en staat vanaf nu mijn laatavondlijkse ff doorploegen lijstje, tnx.

  Vind U het niet opmerkelijk dat stevige omslagen/veranderingen in politieke impasse’s van rechts lijken te komen?

  @Sickbok: De bar van kafee Vrankrijk bruist hoor! meermalen op mijn smoel geslagen daar ;-)

 15. 21

  @Larie: toen u op uw smoel geslagen werd, stelde u toen diezelfde eigenaardige vraag die u mij nu stelt?

  @Krekel: dat bedoel ik dus, u heeft zeker nog uw opa’s Woordenboek?

 16. 22

  @Caprio: Bingo.. bent u helderziende? Om een goed gesprek op gang te krijgen scherp ik de dingen wel eens aan, after the clash meestal erg gezellig, ze weten onderhand wel waar de klepel hangt bij mij. Toffe muziek in die tent, verdomde bevlogen.. uiterlijk ruwe maar binnen zooo softe bezoekers daar en bovenal billige Preise.

 17. 24

  @Krekel: Wellicht terzijde maar U wordt door jongeren dan U, die er altijd zijn, ook als opa gezien, no mistake about it.

  De term opa zuigt.

 18. 28

  Soms, ervaar ik de discussies tamelijk heel realtief, zoals nu excuse me, ik kook en mijn hele huis rammelt van knoeihard” Papa was a rolling stone, the temptations”

  Bon apetit:)

 19. 29

  Ik heb niets tegen afzeiken, vooral niet als er toch naast de pot gepist wordt.

  @Larie(22): ah, de andere mogelijkheid was dat u geobsedeerd naar een kraakster haar decolete zat te turen.

 20. 32

  Aha u bent slaafslaaf..mijn favoriete slaaf is Phaedrus. Kwam ik wat later nog tegen in een ietwat teleurstellend vervolgboek van Persig. Waarde en normen, toen al;

  Een hongerige vos sprong eens uit alle macht

  naar een tros druiven; die hing hoger dan hij dacht,

  Toen hij er dus niet bij kon, liep hij weg en zei:

  ‘Ze zijn onrijp; die wil ik niet, te wrang voor mij.’

  De fabel is van toepassing op elke man

  die alles naar beneden haalt wat hij niet kan.

 21. 36

  No harm intended, ben ontzettend melig momenteel (mijn vriendin al naar boven gejaagd) en dan flap ik er wel eens wat uit waar ik later veelal spijt van krijg.