Zinvol geweld

Even de vingers omhoog: wie gelooft er nog in God? Niemand? Ok, bijna niemand.Monotheïsme, dat is ook zó 5769/2010/1431*. Foebal, dát vult pas de leegte in je leven. Zelfs rabiate atheïsten geloofden de afgelopen weken vurig in elf voetballers, die op hun beurt geloofden in een magisch amulet (cirkel rond).
120 minuten gedraal, een berg bierblikjes, twee F16’s en een rondvaart later kunnen we weer ‘gewoon normaal’ doen. Wat nu? Wentelen in de waan van de Oranje Martelarenbrigade? Vergeet het maar. Zelfs De Verlosser noemde het Oranjespel ‘lelijk en hard‘. Lelijk? Zeker. Hard? Misschien voor voetbalbegrippen. Een beetje duwen en trekken en er wordt al getelegrafeerd dat er is “GEVOCHTEN ALS LEEUWEN“.

En dat terwijl er Nederlandse topsporters zijn die écht vechten als leeuwen, met bloed, zweet én succes. Maar voetbalkijkers getroosten zich geen enkele moeite om kennis te nemen van onze rijke cultuur. Bij het horen van namen als Peter Aerts en Ernesto Hoost kijken ze je laf en ongeïnteresseerd in de ogen.

Jammer. K1 heeft ieder jaar een WK, dat al sinds 1994 (twee uitzonderingen daargelaten) wordt gewonnen door Nederlanders. Voordelen: er zijn nooit rellen rond een wedstrijd en er is hooguit tien seconden blessuretijd. En dan nu: de finale van het WK Zinvol Geweld 2009. In twee minuten meer actie dan vier weken voetbal:

*doorhalen wat je niet gelooft

 1. 1

  Jammer dat Badr Hari nog niet permanent geschorst is. Zo’n rat hoort in geen enkele sport thuis.

  Quote: “Zelfs rabiate atheïsten geloofden de afgelopen weken vurig in elf voetballers, […]”
  Niets mis met geloven in iets dat wel degelijk bestaat of kan bestaan.

 2. 2

  Dat filmpje bekijkend lijken me de Jong en van Bommel wel geschikt voor die sport. Zij begrepen in ieder geval niet het verschil tussen K1 en voetbal.

 3. 4

  En besef je ook even dat Peter Aerts sinds 1993 bij de laatste acht zat ieder jaar en daardoor met zijn 39 jaar misschien wel de meest succesvolle Nederlandse sportman aller tijden kan zijn.

  Oh en tegen dat spaanse tik-tik-“ik voel een grassprietje in mijn rug, laat ik maar gaan liggen”-voetbal ziet iedere ploeg die echt om winst speelt er lomp en onbehouwen uit. Het lag in mijn ogen niet zozeer aan de hardheid van het Nederlandse spel, maar meer aan het laffe voetbal dat die spanjolen gewend zijn.

 4. 5

  Excuses, zie nu net dat Aerts afgelopen jaar slechts tot de laatste 16 is gekomen. Niettemin, voor zijn sportprestaties verdient ie een lintje.

 5. 6

  “Maar voetbalkijkers getroosten zich geen enkele moeite om kennis te nemen van onze rijke cultuur. Bij het horen van namen als Peter Aerts en Ernesto Hoost kijken ze je laf en ongeïnteresseerd in de ogen.”

  Dat klinkt verbluffend veel als het stukje van Hans Teeuwen over werklozen/buitenlanders.

  http://www.youtube.com/watch?v=d5b3nSgSAp8

 6. 7

  K1 Grand Prix van dit jaar kan nog wel eens treurig gaan uitpakken. Hari doet misschien niet mee vanwege een verdenking, Bonjasky doet waarschijnlijk niet mee vanwege een blessure, Overeem misschien niet vanwege MMA verplichtingen en er zijn nu al een aantal kneuzen geplaatst via regionale toernooien. Zoals het er nu uitziet gaat Schilt er dit jaar zonder al te veel weerstand doorheen stormen.

 7. 13

  @Bismarck
  Ik doelde er op dat de Grand Prix zonder Hari treurig is, omdat het dan minder spannend en interessant wordt.
  .
  Hij komt sinds hij aan de wereldtop kwam voor Marokko uit. Daarvoor kwam hij gewoon voor Nederland uit. Dit is waarschijnlijk op aanvraag van de FEG (organisatie achter K1), omdat die internationaler willen lijken vanwege de kijkcijfers. Hetzelfde geldt voor andere nieuwe talenten met een dubbele nationaliteit (Zimmerman, Saki).

 8. 15

  @12
  Anyway waar ik meer op doelde is dat de regel die ik aangaf letterlijk voorkomt in het stuk van teeuwen op ongeveer 2:40 van het filmpje.
  @14
  Er is altijd al onvrede geweest onder stemmers om wat voor reden dan ook, alleen niet de populistische politici om daar slim gebruik van te maken, dus ja ze zullen er altijd wel al geweest zijn.

 9. 16

  Zullen we onder deze lijn niks meer posten over de PVV, Hans Teeuwen of populisme?
  ——————————————————————————————-

 10. 19

  @13: Aha, ik ben niet zo bekend met de sport. Ik denk dat ik het alleen soms kijk als ik bij mijn ouders op bezoek ben, waar mijn vader Eurosport ’s avonds graag opzet. Of verwar ik het nu met boksen?

 11. 20

  @ Bismarck
  Op Eurosport is vaker boksen, maar ook K1. Het wordt ook op SBS6 uitgezonden.
  K1 is overigens op sterven na dood. MMA is in opkomst.

 12. 21

  @20: MMA vind ik totaal niets aan (toegegeven, boksen en K1 zijn ook niet echt mijn ding), als ik goed heb wat dat is. Of is dat niet waarbij ze meestal winnen door armpjebruiken?