Zin in het EK

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Oranjegekte (Foto: flickr/l--o-o--kin thru)Zestien miljoen Nederlanders, vijf miljoen bondscoaches en twee meningen. Die van Marco van Basten en die van de rest van Nederland. Tenminste, als je de experts gelooft. Hoe dan ook, best is het spel van het Nederlands elftal niet. Tuurlijk kan je verliezen uit tegen een stug spelend Wit-Rusland. Helemaal bij -6 en omstandigheden die deden denken aan de mistwedstrijd.

Maar, zoals het een goed Vaderlander beaamt, zet ik vooral vraagtekens bij de manier waarop. Natuurlijk miste (no pun intended) Van Basten een aantal sleutelspelers. Maar was het niet hij die al die tijd riep dat deze jongens beter waren dan Ruud (inmiddels weer terug), Clarence (inmiddels weer terug) en Mark (op de weg terug)? Nederland domineerde in alle twaalf de kwalificatieduels, zelfs in en tegen Roemenië, ondanks de nederlaag. Het enige wat Oranje maar niet lukt is scoren, zeker bij afwezigheid van Van Persie.

En toch heeft Van Basten gelijk! Geloof het of geloof het niet, wij zijn het beste Europese land. En dat allemaal onder San Marco. Wij zijn zelfs zo goed dat wij als groepshoofd naar het EK gaan. OK, het is een eer waarvoor elk ander Europees land bedankte, maar wij zijn het mooi wel.

Gelukkig zijn er ook Nederlandse bondscoaches die wel internationaal aanzien genieten. Leo Beenhakker bijvoorbeeld. Stond tot voor kort bekend als de man die schijt had aan de UEFA/FIFA-reglementen en zijn sigaar opstak wanneer hij daar zin had. Tegenwoordig is het de wonderdokter die Polen naar het EK heeft geloosd. Hoewel zij er in 2006, zonder Beenhakker, ook bij waren blijft het een topprestatie om te overleven in een groep met Servië, Portugal, België en het verassend goed spelende Finland.

En dan is er nog Guus Geluk. Prachtcoach. Nederlands beste sinds Rinus Michels. Een draak van een kwalificatie spelen en toch gewoon gaan. Dit is waarom de Nederlanders/Koreanen/Australiërs en nu ook de Russen zo gek op hem zijn. Het sprankelt nooit, maar het klopt altijd.

Het eerste toernooi dat ik bewust meemaakte was ’88. Als voetballiefhebber heb ik ongelofelijk veel geluk gehad met de Nederlandse generaties sindsdien. Wij waren altijd titelkandidaat, zelfs in 2002. Menig Nederlander denkt nog altijd dat het team van Van Gaal wereldkampioen was geworden… als ze zich hadden gekwalificeerd.

Dit is de eerste eindronde waarvan ik het gevoel hebben dat wij daadwerkelijk kansloos zijn, maar toch leef ik er nu al gepassioneerd naar toe. Al is het alleen maar omdat Bild nu al zijn topvorm laat zien. Ik heb er zin in.

Reacties (6)

#1 Rodehond

Ik merk dat het enige voetbal waar ik echt in gaf – de interlands van het Nederlands elftal – me juist minder en minder interesseert. Matige vertoning op matige vertoning, onlogische opstellingen, gezeik… Bah. Als straks Edwin van der Sar er ook nog mee stopt, staan er helemaal geen helden meer op het veld.

  • Volgende discussie
#2 Johan

In de paar wedstrijden en enkele samenvattingen die ik gezien heb, behoorde van der Sar telkens tot een van de belangrijkste spelers. Erg jammer voor het Nederlands elftal dat hij er mee stopt na het EK.

Ik deel het gevoel dat we bij voorbaat kansloos zijn en dat haalt voor mij helaas toch wel een beetje lol van het EK weg. Maar ja… gaan kijken zal ik waarschijnlijk toch wel :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arnoud

Ach, ze hebben zich geplaatst. Nu alvast een onderduikadres vinden voor de tsunami van oranjefanaten die de straten zullen overspoelen. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pierre

Laat hem ALSJEBLIEFT opzouten!!!
Als echte voetballiefhebber heb ik de laatste jaren alleen maar wanvertoningen gezien in een grote tombola met ondergekwalificeerde en ongemotiveerde spelers.

We zouden ons moeten schamen en zijn de naam “voetbalnatie” verre van waardig.

Ga jij als een oranje debiel straks de straat op? Zonde van je geld en je loopt deze keer ECHT voor gek!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Nederland is best wel waardeloos. Maar die coach van het Nederlands eftal, die heeft inzicht! Ik geloof dat precies de goede van die 5 miljoen bondscoaches de baan betaald uitvoert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Michiel

Mij doet het Nederlands elftal denken aan een Stalinistisch kliekje. Nooit wordt een wanprestatie gewoon simpelweg een wanprestatie genoemd. Nee, het lag aan de euforie (?) na de wedstrijd tegen Luxemburg (Mathijsen) en we hebben er van kunnen leren (Van Basten). Waar was die grote vloek, die enorme ergernis, die schaamtevolle blik bij die jongens na zo`n wedstrijd? Ik heb ze niet gezien en daarom zijn “we” straks gewoon kansloos. Kunnen we het toelatingsbewijs voor het EK niet voor veel geld aan Engeland verpatsen ofzo?

  • Vorige discussie