Zeven slachtoffers tijdens speech Mariëtte Hamer

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Mariëtte Hamer (links) met één van de slachtoffers (Foto: Flickr/yorick.bleijenberg)

Een PvdA-bijeenkomst in Leidschendam heeft vanochtend zeven levens geëist. Achttien mensen raakten gewond, van wie vijf ernstig. De slachtoffers vielen tijdens een speech van fractievoorzitter Mariëtte Hamer over de teleurstellende Europese verkiezingsuitslag. De politica besprak verder de financiële toestand van Nederland, het belang van heldere wetgeving en de procedurele voordelen van een krachtig Europa.

Na slechts enkele minuten van de ellenlange speech begonnen mensen onwel te raken. Hamer liet zich niet afleiden en zette uitvoerig uiteen welke kansen er voor de PvdA lagen, hoe belangrijk het was dat het sociale programma helder werd gebracht, en dat er toch vooral naar haalbare oplossingen gezocht moest worden. In het publiek aanwezige artsen probeerden eerste hulp te verlenen aan de vele ineengezakte toeschouwers. Hamer sprak ondanks de ontstane commotie onverstoorbaar door over de noodzaak om het belang van betaalbare premies en een goed functionerende gezondheidszorg uitvoerig uit de doeken te doen.

De Speld sprak met enkele overlevenden van het drama. Bas Klinkert, politicologie student, zat op de eerste rij en kon slechts ternauwernood ontsnappen. “Het was vreselijk. Ik probeerde aantekeningen te maken, maar kon mijn ogen amper openhouden. In het begin kon ik nog op mijn tong bijten, maar toen ze over ontheffingen ging praten voelde ik me echt niet lekker. Op de eerste rij vielen ze met bosjes tegelijk op de grond. Hamer praatte gewoon door. Ongelofelijk. Ik ben op de één of andere manier uit de zaal ontsnapt, maar herinner me van de laatste paar minuten weinig.” Ook Angelique Gorst, apotheker uit Waddinxveen, kwam er zonder noemenswaardig letsel vanaf. “Halverwege de speech dacht dat ik iets verkeerd had gegeten, en ben even naar buiten gegaan. Net op tijd, zo blijkt nu. Kort daarna hoorde ik enkele doffe klappen. Ik wist meteen dat er iets goed mis was.”

De exacte lichamelijke oorzaak blijft vooralsnog onduidelijk. De Speld sprak Con Slothorst, neuroloog aan het AMC. “Zoiets heb ik nog nooit gezien. Het lijkt erop alsof een zeer extreem repetitief patroon ervoor zorgde dat bij veel mensen de hersenstam ermee op is gehouden, waarna acuut hartfalen volgde. Maar in deze fase blijft het giswerk.” Tot er duidelijkheid is worden brochures, opgenomen speeches en andere politieke uitingen als onveilig beschouwd. “Het effect is weliswaar kleiner,” sprak Slothorst, “maar nog steeds aanzienlijk. Zeker voor kleine kinderen.” Toch lijken enkele groepen immuun te zijn; zo vielen er geen slachtoffers onder vakbondsleden van boven de vijftig. Hiernaar wordt nog nader onderzoek verricht.

De politica zelf gaf in een interview aan ‘erg geschokt en onthutst’ te zijn door de gebeurtenissen, maar het ook als ‘een nieuwe uitdaging’ te beschouwen. Voor aanstaande zaterdag staat in een buurthuis een bijeenkomst gepland, zodat de bewoners van Leidschendam de tragedie ‘een plekje kunnen geven’. Aansluitend zal ze tijdens een openbare voordracht meer vertellen over de rol van sociale cohesie bij dergelijke incidenten, hoe de politiek de maatschappij kan helpen, en de problematische interpretatie van de ARBO-wet bij openbare evenementen.