COLUMN - Niets spannenders dan wetenschappers die vertellen over de kosmos. Toen onze eigen Robbert Dijkgraaf, een tijdje geleden al weer, op tv een uur lang college gaf over de oerknal, zat ik aan het scherm gekluisterd: Dijkgraaf maakte van complexe materie een inzichtelijk, geestig en gepassioneerd verhaal. Dat je je als toehoorder bij theorieën die zo’n onmetelijke reikwijdte hebben, voelt wegzakken tot minder dan een speldeknopje in een plooi van de geschiedenis, geeft niet. Het is juist imposant dat onze aardbol dan zo minuscuul lijkt: we zijn een zandkorrel in de wervelwinden van de kosmos.

Astronoom Neil deGrasse Tyson is een al even gepassioneerd verteller. In de afgelopen maanden hervertelde hij de wereldberoemde documentaireserie van zijn leervader Carl Sagan over de kosmos. Tyson maakte er een sprankelend, persoonlijk en wijds theoretisch betoog van, opgeluisterd met historische anekdotes, biografieën van bijzondere wetenschapers en heel veel oogverblindend visueel snoep. We reisden met hem door de Melkweg, door de eeuwen, door de tijd, over de alle uithoeken van de aarde en door de evolutie heen.

Tyson had een goed oog voor conflicten in de wetenschap. Kennisvergaring is geen harmonieus proces. Voor nieuwe inzichten moet worden gevochten, en sommige wetenschappers worden genekt in dat proces. Voor de eer en de glorie komt vaak eerst de hoon en arrogantie van vakgenoten. Soms vindt een wetenschapper zelfs een hele industrie tegenover zich, zoals geochemicus Clair Patterson, die als eerste aantoonde dat we de wereld in razendsnel tempo aan het vervuilen waren met loodhoudende benzine.

Zonder felle uithalen te behoeven, maakte Tyson gehakt van creationisten en van klimaatsveranderingsontkenners. Dat laatste deed hij elegant: met statistiek en onderzoek, en door te wijzen op zijn hond die rond hem heen draafde tijdens hu strandwandeling. ‘Je kunt beginnen over een koude winter hier en een warme zomer daar, of omgekeerd. Maar dan heb je het over het weer, dat beweegt zich altijd grillig, zoals mijn hond die heen en weert rent terwijl ik een rechte lijn aanhoud. Mijn hond is het weer. Ik ben de grotere factor, het klimaat. En het klimaat gaat de kant op die ik kies.’

De liefde voor de wetenschap doordesemde de hele serie. Tyson getuigde van zijn ontzag voor zijn voorgangers, toonde zich geïmponeerd en geïntrigeerd door alles wat iedereen heeft bedacht, en vooral: door al die mensen die verbanden zochten. De opmerkelijkste wetenschappers lijken zij die een link leggen tussen hun eigen discipline en die van anderen: de mensen die samenhang bespeuren.

Samenhang: daar ging het om. Wat er in de kosmos gebeurt, heeft de aarde doen ontstaan. En wat wij doen, beïnvloedt de aarde direct, en dus het leefklimaat op aarde.

Je zag hem soms denken: als wij naar de verdommenis gaan, blijft er nog zat moois over in het heelal. Maar laten we vooral proberen onszelf en deze prachtige wereld overeind te houden.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (6)

#1 frankw

Plus! Overigens over zandkorrels. Grote kans dat het oudste stukje Nederland een zandkorrel op het strand of in een van de rivieren is. Een korreltje magnetiet of spinel of ander zwaar mineraal van meer dan vier miljard jaar oud. Ontstaan diep in de aarde als onderdeel van een graniet of ander dieptegesteente, die erna een reis naar het oppervlakte heeft ondergaan. Uiteindelijk aan het oppervlakte in bijvoorbeeld Zweden, geërodeerd, en met het landijs en rivieren naar Nederland gekomen. De korrel is ontstaan voordat er een continent korst was waar nu Nederland op ligt (we liggen op een ander continent dan “Balthica”). Ook op de aarde kan je door de tijd en ruimte reizen :)

  • Volgende discussie
#2 Michel

@1
Oudste mineraal is zirkonium voor zover bekend, althans dat is dateerbaar. Ca. 4 miljard jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Vipsania Agrippina maior

Prachtige serie, wat extra aandacht is inderdaad geen overbodige luxe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

@2: de atomen in je lichaam zijn net zo oud als de atomen in de aarde en in de andere planeten. Ouder dan het zonnestelsel (4,6 miljard jaar).
De huidcellen die je in de spiegel ziet op je gezicht zijn slechts enkele weken of maanden oud.
Richard Dawkins gaf in 2005 een interessant lesje in nederigheid
(aanrader).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 L.Brusselman
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Karin Spaink

Dit is een oud Parooltje, gepubliceerd in juni van dit jaar. Mijn column van deze week staat net op mijn website: http://www.spaink.net/2014/10/02/houvast/

  • Vorige discussie