WW: De Terugkeer van Vinyl

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Evolutie van geluidsdragers (Foto: Captain Midnight)Met de opkomst van het internet en verbeterde mogelijkheden om online aankopen te doen wordt een steeds groter gedeelte van commerciële muziek alleen in digitaal formaat verkocht. Ook doordat steeds meer muziekspelers geen fysieke media meer nodig hebben om muziek te kunnen inlezen lijkt de CD als muziekdrager zijn beste tijd gehad te hebben. Tot zover niets nieuws, maar de toegenomen digitalisering lijkt een onverwacht neveneffect te hebben: de LP maakt een comeback!

Platenzaken melden toegenomen klandizie en vinyl-persers konden hun productie opschroeven. En de toegenomen belangstelling komt niet alleen meer uit de hoek van DJ’s en audiofielen die zichzelf al jaren wijsmaken dat de LP toch beter klinkt dan CD’s. Er zijn simpelweg weinig redenen over om CD’s te kopen. Voor draagbaarheid is de mp3 plus bijbehorende speler verreweg het beste alternatief en mensen die fysiek iets vast willen houden kiezen vaker voor LP’s omdat ze meer karakter zouden hebben dan de toch vaak als ‘kil’ bestempelde Compact Discs.

Hoewel CD’s in principe eenzelfde geluid kunnen produceren als LP’s wordt de geluidssterkte van op CD gemasterde opnamen vaak gemanipuleerd om luider te klinken, de zgn. ‘loudness wars’. Bij LP’s is dit niet mogelijk waardoor een origineler en diverser geluid behouden zou blijven. Veel (kleine) platenmaatschappijen beschouwen een uitgave op vinyl ook als de ultieme versie van een plaat, misschien met een gevoel van nostalgie naar analoger tijden.

Zo lijkt de oude langspeelplaat na de eight track en de cassette ook de CD te overleven. Hadden we die pickup nou toch maar bewaard…

Reacties (36)

#1 Steeph

* Zit met een enorme grijns te lezen *
Niet alleen heb ik nog een pickup, ook nog een hele grote collectie vinyl :-)))
Binnenkort maar een winkel beginnen.

 • Volgende discussie
#2 Victor

Sja, ik ben zelf een beetje te jong voor echte vinyl-nostalgie, geef mij maar het gemak van mp3tjes.

Ik vermoed dat HD-DVD en BlueRay ook gedoemd zijn tot een kort leven. De down- en upload-snelheden bereiken nu al zo’n beetje het niveau dat er met gemak en binnen afzienbare tijd zeer goede kwaliteit video binnen te halen is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bartb

Bewaard? Ik heb met zorg één van de laatste stereo’s gekocht met LP-speler, een paar jaar terug. Nog steeds blij mee, al was het maar omdat je op rommelmarkten voor een prikkie van alles kon scoren. Vinyl hep ziel!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Scientist of the Invisible

Ik ben toch erg voor de cd. Solide, handzaam formaat, boekje erbij, te rippen naar alle bestandsformaten waar je zin in hebt, backup als de harde schijft crasht. En dat voor een euro of 12.

LP’s zijn meer voor erbij, voor de mooie uitklaphoes en het doorzichtige vinyl.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bartb

Een toenmalige scharrel van mij zat ooit vol bewondering te kijken naar één zo’n plaat (True Blue van Madonna, kon ik voor één euro niet laten liggen). ‘Zet maar op’, zei ik.

Kon ze niet. Dat was voor haar de eerste keer dat ze een LP-speler bediende.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Mijn zusje heeft wekenlang slechts één kant van een plaat gedraaid omdat ze niet wist dat je die dingen om kan draaien. :-) Ze dacht serieus dat ze een ‘kapot’ exemplaar had…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Adriaan Pek

Ik ben bijna klaar met het overzetten van mijn LP’s naar mp3, met krassen en tikken en al. Het resultaat is natuurlijk dat ik mijn ooit duur gekochte muziek, niet alleen LP’s, maar ook EP’s, nu net zo makkelijk ‘op’ kan zetten als de rest van mijn muziek collectie. Nieuw kopen van LP’s zit er wat mij betreft niet in denk ik. In Nederland is het wegbonjouren van vinyl trouwens wel erg snel gegaan, kennelijk was er meer te verdienen met CD’s hier ten lande. Wat dat betreft zijn Ollanders net gekke henkies, laat doorschemeren dat iets ouderwets is en je hebt gelijk de helft van de bevolking slaafs achter je aan. Ze legden grif 45 gulden neer voor de CD die ze thuis al hadden liggen als LP. Want in den beginne waren het gewoon heruitgaves, waar een tweede keer door de handel dikker dan ooit aan werd verdiend.
Gelukkig hebben we die handel inmiddels goed bij de pik, je maakt je eigen collectie in mp3, op cd en op dvd voor een habbekrats.
Mijn 2 pick-ups gaan uiteraard nooit weg, ook niet nadat ik alle platen heb overgezet.
Het zal mij benieuwen of ze er weer in slagen met vinyl het oude dure prijsniveau weer terug te krijgen, want het is natuurlijk geen liefdewerk en oudpapier…. het voordeel: je kan LP’s niet rippen, dus je moet ze KOPEN …. en daar gaat het natuurlijk om, handel!
En was daar ook niet die naaldloze pick-up in het nieuws…. die voor een slordige 10.000 euro?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 clismo

De laatste twee elpees die ik kocht van het Excelsiorlabel (El Pino & The Madd) gingen vergezeld van hetzelfde album op cd. Dat vind ik wel een mooie ontwikkeling. De mooie hoes + vinyl voor thuis en digitaal voor elders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@7:

het voordeel: je kan LP’s niet rippen, dus je moet ze KOPEN

Hmmmm… Hoorde ik toch ook iemand zeggen:

Ik ben bijna klaar met het overzetten van mijn LP’s naar mp3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Dwarslezer

Jammer, dan zal het wel gauw afgelopen zijn met de op rommelmarkten en in kringloopwinkels goedkoop aangeboden LP’s – al mag ik eigenlijk niet klagen, want ik heb er de afgelopen jaren toch mooi duizenden op de kop kunnen tikken.
Eén voordeel van platen heb ik nog niet gehoord: er vallen niet spontaan gaten in, zoals in CD’s. Ik heb nog platen uit het begin van de 20e eeuw (78, maar ook 80 en 84 toeren), die nog steeds af te spelen zijn. Ik moet het nog zien dat CDs van 80 jaar oud nog te beluisteren zijn…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Abhorsen

Hoewel ik blijkbaar nog uit het Vinyl tijdperk stam (mee begonnen) heeft het mij nooit getrokken. Ik ben echter wel een enorme verzamelaar (over de 1200 CDs) en koop nog steeds alles. Meestal luister ik het niet eens op CD, maar rip ik het meteen naar Mp3.

Toch heb ik niets met nog illegale Mp3’s of legale opzich. Soms download ik wel eens wat om iets te checken. Zo “heilig” ben ik ook weer niet. Maar ik moet het toch altijd wel echt hebben fysiek op CD als ik het goed vind.

Ik hoop dan ook dat de CD niet verdwijnt. Overigens wat ik snap van de verkoop cijfers is het zo dat vooral de single verkoop is ingestort, maar de full Album en DVD verkoop doen het nog steeds erg goed, zo niet beter. Opzich niet zo vreemd. Singles waren een medium om artiesten mee te introduceren, nu kunnen MP3’s dat veel beter.

Overigens Mp3’s vind ik ook gewoon te vluchtig. Ik heb mijn collectie Mp3’s al eens bijna in een HDD crash verloren. Inmiddels een backup drive voor. Maar toch prettig te weten dat je de CDs gewoon hebt staan ook. Al was het rippen van 1200 CDs een werk van een paar maanden en absoluut niet leuk om te doen :D

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Victor

We zullen later wel door onze kleinkinderen uitgelachen gaan worden om onze hang naar ‘iets fysieks’.

Stukje preemptive nostalgia :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 audiofiel

Iedereen die hier over mp3 praat/ Hou alsjeblieft op. MP3 is een erg slecht en verouderd compressiemiddel ( en het is helemaal erg als je het inje botte hoofd weet te halen om van een LP mp3 bestanden te maken… ) Lossless audio ( .flac .ape ) heeft door zijn absoluut perfecte weergave de toekomst, mp3 is meer iets voor vmbo pubers die niet beter weten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 audiofiel

En een LP kun je wel degelijk rippen. Ik heb hier honderden kopieen van uiterst obscure en zelfdzame LP’s……
.
Je kunt het zowel digitaal rippen, als ook een nieuwe kopie maken op een blanco LP ( maar dan moet je uiteraard wel de apparatuur hebben )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@13: Heel stoer. MP3 is verouderd natuurlijk. Nee, de LP, dat is pas modern! Je klinkt precies als die mensen die denken te horen dat een LP betere kwaliteit heeft dan een CD. Je kan MP3’s gewoon op 96kbit spelen, hoort zelfs een puber (met beter gehoor dan jij) het verschil niet met een CD.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Adriaan Pek

citaat van ene audiofiel: ( en het is helemaal erg als je het inje botte hoofd weet te halen om van een LP mp3 bestanden te maken… )

Je bent vast vergeten dat we zijn begonnen met een Supraphoon pick-upje met saffiernaaldje en een zelfgebouwd mono buizenversterkertje….. van 3W. Meer konden we ons niet permitteren van ons karige zakgeld. Dus wat weergave betreft is alles nu beter dan we toen hadden….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Adriaan Pek

@9: ja, maar dat kan dus niet zo makkelijk als rippen of snel even een kopietje branden enzovoorts.
Onder rippen kan je dan ook verstaan het overspelen op een bandje voor de inmiddels ook al ouderwetse cassetterecorder. Eigenlijk ripten we altijd al dus…. ook al op zijn voorganger, de spoelenrecorder.
Niks nieuws onder de zon!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 wout

Pf, muziek, d’r is toch niks aan. Madonna, dat klinkt kut op CD en LP, en .MP3 en .flap èn live.

Als ik wat wil horen ga ik naar het concertgebouw. Da’s pas kwaliteit.

Mensen, ga wat nuttigs doen met je tijd & geld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Victor

Ik luister alleen nog maar naar opnames op was-spoelen van mijn zelf gemaakte muziek. Da’s pas authentiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Abhorsen

@13, *zucht* Laat mensen gewoon in hun waarde. Dat jij Mp3’s verouderd vind is jouw ding. Dat er vele mensen heel tevreden mee zijn is hun ding.

@18, Lol… Er is meer muziek dan Madonna. En uhm wat is dat in het concertgebouw dan? Is dat geen muziek? Nee er kan inderdaad weinig op tegen een mooie uitvoering in een concertgebouw. Maar daarom ga ik niet de heletijd in stilte verder doorbrengen. Nog mij enkel en alleen op bijv. klassieke muziek focussen. Mensen die zich beperken qua muziek waar ze naar luisteren door vooroordelen over andere stijlen muziek zijn in mijn ogen altijd er wat armer op qua muzikale ontwikkeling en muzikaal plezier.

Muzieksnobs zijn vermoeiend… (I should know, I used to be one… I got better :p)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Scientist of the Invisible

@Adriaan, 7:
De prijzen kunnen nooit meer zo hoog worden als eind jaren tachtig, toen je vast zat aan de lokale platenboer. Ik bestel veel cd’s rechtsstreeks bij het label. In de VS kosten ze dan vaak 8 of 10 dollar. Met verzendkosten erbij kom je dan nog niet ver boven de 10 euro uit bij de huidige dollarkoers.

@Bismarck, 15:
96 kbps hoor je duidelijk, zeker als je van death metal met veel blast beats houdt. Bij 192 kbps kon niemand onderscheid maken in een blinde test.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Adriaan Pek

citaat: Bij 192 kbps kon niemand onderscheid maken in een blinde test.

Bedankt voor deze geruststelling, iets dat ik ook al had gemerkt, die stand heb ik ook gebruikt bij het maken van de eigen mp3’s vanaf de gitzwarte duurbetaalde grammofoonplatencollectie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 wout

@20

Muziek is net als drugs en ander lekkers. Je moet het niet te vaak doen, want dan geniet je er niet meer van.

En popmuziek is geen muziek en draagt dus niet bij aan muzikale ontwikkeling. Je kunt een rijkaard niet betichten van armoede omdat ie geen voedselbonnen heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Abhorsen

@23, ik heb medelijden met je… en je gebrek aan kennis van muziek…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Joost

Wout is volgens mij gewoon een beetje een zuurpruim… :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 wout

Zure pruimen zijn het lekkerst!

Iedereen kan zoet waarderen. Zoete pruimen zijn de Big Macs van het fruit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 dramklukkel

Zwijmel… O’n grote zwarte CD, waar je dan zo’n stok op moet leggen. Dan hoor je veel geplop, geknetter en een geruis als van een sneltrein. Daarna de muziek, zowel over de speakers als van het zwarte ding zelf. Gelijk maar overgenomen op een cassettebandje.

Ik vroeg me eens af, wat voor merk pickup hebben jullie eigenlijk?

@26: Sorry Wout, maar ik ben liever een bierdrinker dan een wannabee-snobbist die zijn wijn in een kwijlkom kokt. Lulkoek als “koffie drinken,(of wijn/bier/jasmijnthee) dat moet je LEREN drinken” vind ik van die kunstkennerskul. Als iemand ergens van geniet, laat die persoon lekker. Je kunt de Nouveau Riche niet betichten van klasse alleen omdat geen voedselbonnen hebben.
Overigens is ook zoet een aangeleerde smaak. Zuigelingen hebben, indien niet te sterk gedoseert, geen voorkeur voor zoet,bitter,zuur. Ik ben het met je eens dat overdaad schaadt. Tijdje laten liggen is dan mijn advies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 dramklukkel

De LP is al zo’n 15 jaar uit de reguliere platenzaken verdwenen. Ze zouden te duur zijn om te maken, de klant zou ze echt niet willen, ze namen te veel ruimte in en de fabriek verstrekte blijkbaar alleen nog maar CD’s. De prijs zou snel dalen zodra de CD gemeengoed zou zijn.
Ik was acht jaar geleden in Parijs en zag tot mijn grote verbasing dat bijna alle nieuwste CD’s gewoon op LP verkrijgbaar waren. Ik voelde me behoorlijk genept door de Nederlandse platenhandel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 rosepanter

dramklukkel ben het totaal niet met je eens dat de platen allen maar knetterren en ploppen enz ooit van schoonmaken gehoord de plaat heeft nou eenmaal meer ondehoud nodig dan cd stof en een plaat gaat gewoon slecht zamen zou zeggen haal dr eens een doekje met spiritus over en hoor dan maar eens weer dan mag je oordelen en dit is nog niet eens de manier hoor om platen te rijnigen als je het goed wil koop dan een disco antistat van knosti en idd ben het met vele schrijfers eens dat mp3 waardeloze kwalitijd is en de dj’s van tegenwoordig willen mp3 en het is gewoon zonde dr gaat zoveel warmte uit de muziek verloren als je het naar mp3 converteerd en dat is zelfs op 312kbs nog duidelijk tehoren en geluidkwalitijd is ook pas met 4 luidsprekers en een goede versterker goed tehoren dus niet de pa rommel wat de meeste menzen tegenwoordig hebben wil nu niet zeggen dat een plaat beter klinkt dan cd behalve met een geremasterde lp die later op cd uitkwam is de cd gewoon bagger dit om de vele filters die er overtheen zijn geweest geeft weer het zelfde probleem als mp3 gaat gewoon een bepaalde frequentie verloren van het geluid en laat dat nu net de warmte van het geluid zijn als je dan lp naar cd wil zetten maak hem dus goed schoon en converteer naar wave dit heeft de maximale geluid kwalitijd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Herbert Wentink

Al koop ik met grote regelmaat CD’s, download zelfs heel af en toe wat, maar het echte werk is toch de vinyl Langspeelplaat, de 12″ maxi single en de 45 toeren 7″ single.
Een prachtige klaphoes, leesbare teksten, het uit de hoes halen van de plaat, op de draaitafel leggen, en dan zo’n 20 minuten luisterplezier met betere kwaliteit dan de CD laat staan MP3.
Met een beetje geluidsinstallatie vallen vle Cd’s en al heleemaal de Mp3 kwaliteit door de mand, maar het is natuurlijk helemaal persoonlijk wat voor waarde iemand persoonlijk er aan stelt.
Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar de Vinyl LP ,deze bevat tenminste gevoel en emotie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Sjaak

Het was al vanaf het begin bekend dat de geluidskwaliteit van mp’s niet vergelijken is met de oorspronkelijke moederbestanden, meestal .wav.
Dat veel jongeren genoegen nemen met mp3’s verbaasd mij niet.
Sommigen van hen zullen zich ontwikkelen tot echte muziekliefhebbers en door de jaren heen zien dat er op de goede oude vinylplaat, mits met goede apparatuur beluisterd, meer details waarneembaar zijn en de klank warmer is. zeker als hun muzikale spectrum breder wordt. Dan pakken ze wellicht eens een plaat als Aja van Steely Dan bij de kop en zeggen dan, jeetje… wat een rijkdom, wat een meesterwerk.
Ik ben blij dat ik als muziekliefhebber gelijk heb gekregen door mijn lp’s niet weg te doen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Kropotkin

En dan ‘Aja’ van ‘Steely Dan’ als voorbeeld nemen … Brrrrr. Leve de mp3’s en leve een wereld zonder Steely Dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Paul

Logisch, de geluidskwaliteit van een lp is gewoon veel beter dan een 16 bits cd om over de mp3 maar te zwijgen met z’n bagger bitrate. Niet voor niets nemen de grootste bands ter wereld nog steeds op in studio’s met een analoge 24 sporenrecorder waar je wél alle details op hoort. Digitaal zal altijd minder klinken als echt analoog, geluid is geen éénen en nullen !
De consument is met de cd gewoon weer eens flink in de maling genomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Painted Bird

Luister je de Matthäus-Passion op een goede installatie op mp3 320 dan hoor je een enorm verschil met de originele cd (of lp) en ook met bestanden als flac, ape, wav. Luister je The Sex Pistols is alles boven de mp3 128 prima en hoor je boven de 192 vrijwel geen verschil. Heb je een mindere installatie of luister je over je computerboxjes is alles boven de 128 te veel eer.

Hoe je geluid beleeft heeft meer met je eigen configuratie te maken dan met verschillen in geluidsdrager, hoewel die verschillen er vanzelfsprekend zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Joost

Ehm, @Painted, WAV en flac zijn lossless formaten. Als je een verschil hoort, dan komt dat door je speakers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Painted Bird

‘een enorm verschil met de originele cd (of lp) en ook met bestanden als flac, ape, wav’

Misschien wat ongelukkig uitgedrukt. Ik bedoelde te zeggen dat het verschil tussen mp3 320 en originele cd/lp, wav, flac, ape groot is. De mp3 valt weg in vergelijking met de andere formats. Over wat precies lossless is valt trouwens ook nog wel een discussie te voeren. Een flac zal, ruwweg, de helft in mb zijn van het gelijke bestand in wav. Zelf zweer ik waar mogelijk bij wav hoewel mijn collectie uit van alles en nog wat formats bestaat. Je pakt wat je vind tenslotte, en dan hoop je het nog eens in betere kwaliteit te vinden. Of je vind het echt heel mooi en dan koop je het natuurlijk.

 • Vorige discussie