WW: CO2 Recycling

,

[i]De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland[/i]

Hoe meer CO2 er in de atmosfeer gepompt wordt, hoe meer ons klimaat verandert. Veel wetenschappers onderzoeken alternatieven voor onze huidige technieken om deze uitstoot terug te dringen. Een groot nadeel van deze alternatieven is dat onze hele infrastructuur gebaseerd is op benzine en diesel: als we bijvoorbeeld waterstoftankstations uit gaan rollen kost dit verschrikkelijk veel geld.

Een goedkopere oplossing is de CO2 weer terug halen uit de atmosfeer en weer converteren naar koolstofmonoxide, waarmee weer brandstof gemaakt kan worden. Een Amerikaans onderzoeksteam is hiermee bezig, en de vooruitzichten zijn goed.

Door middel van een grote zonneoven worden kobaltferriet-ringen verhit. Door deze verhitting ontsnapt zuurstof uit de ringen. Als tijdens het afkoelen CO2 in de tank gepompt wordt, zullen de ringen zuurstof uit het CO2 halen waardoor CO ontstaat. De ringen kunnen nu meteen nog een keer gebruikt worden, ze hoeven alleen verhit te worden. Met deze methode wordt de vervuiling niet tegen gegaan, we kunnen er alleen weer een stuk mee compenseren.

Reacties (3)

#1 Jan Jaap

Op zich is het natuurlijk briljant. Het grote probleem van zonne-energie is de opslag. Wat is nou een betere manier om het op te slaan dan het in bezine ‘stoppen’.

Dit gaat natuurlijk uiteindelijk gebruikt worden als energie productie en niet als CO2 recycling, maar op zich is de energiebron uiteindelijk zonlicht en dus CO2 neutraal.

Veelbelovend.

  • Volgende discussie
#2 Scientist of the Invisible

Interessant is erachter te komen hoe deze technologie verhoudt tot de huidige standaard in het afvangen van CO2: fotosynthese.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 micha

Niet. Deze conctructie maakt van een probleem een nog veel groter probleem. CO is immers nogal gevaarlijk voor organismen met rode bloedcellen. Die kunnen simpelweg geen zuurstof meer binden. CO gebruiken maakt het gebruik van waterstof in zeppelins in vergelijking weer veilig.

Fotosynthese is eenvoudig op grote schaal te realiseren. Zet gewoon een plant neer. Daarnaast is er alleen bij fotosynthese spraken van echte reclycing waarbij water en co2 weer wordt omgezet in suikers. Co2 wordt opgeslagen in herbruikbare vorm. Dit is het mechanisme van de aarde en de planten zijn al zover dat zij zelf een evenwicht kunnen bewaren…mits ze de kans krijgen.

Beter goed gejat dan slecht bedacht…en CO produceren is erg slecht bedacht. Zet gewoon (gemodificeerde) algen in om direct de gewenste producten te verkrijgen. En ga dan ook voor ethanol en niet voor het giftige methanol.

  • Vorige discussie