WW: Wormenklomp in het riool

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Het onderstaande filmpje is gemaakt door een robotcamera in een Amerikaans riool en duikt vandaag overal op het Web op, daarbij zorgend voor veel hilariteit: Een alien in het riool! Nu kan de zeer ranzige, bewegende klomp inderdaad iets van buiten deze aarde lijken, maar zoals we al eerder lieten zien zijn er op deze aarde de vreemdste beesten te vinden. Zelf moest ik trouwens meteen denken aan de darmpoliep die kabouter Prikkeprak te lijf ging in Kreatief met Kurk. Maar waar hebben we hier nou echt mee te maken?


Het lijkt hier sowieso te gaan om een samenklontering van vele kleine diertjes. In eerste instantie werd er gedacht aan Mosdiertjes (Bryozoa), heel kleine kolonie-vormende diertjes die – net als koraal – fossiele structuren vormen.

Maar zoetwaterbioloog Timothy Wood kwam tot een andere conclusie. Volgens hem gaat het hier om ringwormen, meer specifiek Tubifex wormpjes:

“Normaal nestelen deze wormpjes zich in de grond bij vervuild water. Bij gebrek aan grond in de rioolpijp zijn ze maar aan elkaar gaan klonteren.”

“De contracties die je ziet is een contractie van een enkele worm, die de wormen eromheen stimuleert om ook samen te trekken. Hierdoor ziet het eruit als één samentrekking.”

Het wordt er allemaal niet smakelijker op, maar in ieder geval weten we nu dat de pulserende vleesbomen die onze riolen bewonen gewoon bestaan uit ordinair visvoer.

Reacties (8)

#1 Roy

Het verbaast me soms dat je in zeer weinig tijd veel nieuwe kennis kan opdoen. De mobiele poliep die zich in het colon van de grote stad ophield, blijkt geen “bryozoan” maar enthousiaste “Tubifeces” die de wave doen en die je na vangst in de vriezer kunt stoppen om aan je vissen te voeren.

  • Volgende discussie
#2 Victor

hehe, inderdaad. Nu nog de vraag wat wij precies met al deze kennis kunnen (ik heb zelf geen vissen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Wat we precies met deze kennis kunnen? Lijkt me duidelijk. Juist niet moeilijk doen over “dierenliefhebbers” die, eenmaal uitgekeken op hun goudvissen, ze door het toilet spoelen.
Kunnen de visjes het riool reinigen van de ringwurmpjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pascal

wat ij met deze kennis kunnen?

Ik moet voor mijn werk regelmatig dit soort “vieze” fimpjes bekijken v0v. Ik heb dit nog nooit gezien, ook bestaat er voor dit specifieke organisme geen gedefinieerd schadebeeld, maar mocht ik het tegenkomen dan weet ik nu in ieder gevakl wat het is en welke maatregelen ik zou moeten adviseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@1: Levend vinden de vissen ze nog interessanter. Bij mijn ouders hadden we van die tubifex wel vaker in de regenton zitten.dan vingen we die eruit en gooiden ze in de vijver (eventueel samen met muggenlarven). Als je dat deed, veranderden de goudvissen ineens in piranha’s, zo gingen ze tekeer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Roy

@5: wij hadden geen vijver. Ik merk nu wat ik allemaal gemist heb. Ik had wel een goudvis, maar die had op enig moment genoeg van zijn vissenkom, dus die deed een tentamen suicidii: *klets* op de grond. Hij heeft het overleefd en ik heb me jaren schuldig gevoeld.

@3: Misschien een idee, dat als dit soort wormentumoren een plaag worden, we goudvissen in het riool gaan uitzetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Mark

Zou de groei van organismen uit eenvoudige eencelligen er nou ongeveer zo uit hebben gezien?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Zegwaard Rioolontstopping

Tubifex wormpjes die klonteren in het riool ben ik als riool servicemonteur nog niet tegen gekomen. Wel een flink aantal andere beestjes en zaken maar dat is beroepsgeheim. Je moest eens weten wat mensen allemaal down the drain spoelen.

  • Vorige discussie