WW: Wikipedia op dode boom

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Wikipedia, de bejubelde en verguisde online encyclopedie, verschijnt op papier in een eenmalige editie van 1000 pagina’s. Het betreft de Duitse versie van de encyclopedie, en redacteuren zullen 50,000 artikelen selecteren voor het werk en deze geschikt maken voor de encyclopedie. Een slordige 50 onderwerpen per pagina dus.

Daarnaast zullen de feiten in de artikelen nogmaals gecheckt worden voordat ze worden ingevoegd. Een deel van de opbrengsten (5%) zal worden teruggegeven aan het wikimediaproject.

Wat opvallend is, is dat welke artikelen worden geplaatst bepaald gaat worden door de populariteit, wat het een encyclopedie maakt van de huidige “zeitgeist”. Een artikeltje over Carla Bruni dus, maar waarschijnlijk niet over de snaartheorie. Vind Wikipedia die artikelen te belangrijk om toe te vertrouwen aan het (statische) papier?

Dit beperkt uiteraard direct de waarde van de encyclopedie, hoewel het natuurlijk wel leuk is om eens een stukje wikipedia in de hand te houden, in plaats van het te moeten lezen van een scherm.

Reacties (5)

#1 Ricardo

Je kunt natuurlijk ook met een Amazon’s ‘Kindle’ het wikipedia lezen op iets die echte papier lijkt.

Maar als iemand een kleine selectie van artikelen uit Wikipedia maakt en die gecorrigeert zonder de collaboratie van de online community dan is toch geen Wikipedia meer!?
Kun je net zo goed een eigen encyclopedie schrijven.
Ik vind het maar een uitbuiting van de Wikipedia merknaam.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Hoe wordt die populariteit bepaald? Niet dat straks GS massaal naar de pagina’s die over ruften, sex en hitler gaan om de papieren versie naaien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

De Stringtheoriepagina hoort overigens ook niet thuis in de papieren gids, want die is aan enige Überarbeitung toe!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lampie

Nu we toch over Wiki hebben. Sommige mensen/groepen willen deze misbruiken voor hun eigen ideeën: http://electronicintifada.net/v2/article9474.shtml

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

@2: In het artikel staat populariteit. Neem aan het aantal bezoekers. Ik denk dat GS daar niet veel aan kan veranderen.

  • Vorige discussie