De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.
Ach, the Sound of Music, dé musical der musicals, wie herinnert zich niet die vrolijke familie von Trapp aangevoerd door Broadway- en Mary Poppins-legende Julie Andrews? Andrews die in die film zo zuiver als een nachtegaal zong en maar liefst een bereik van vijf octaven haalde.
Helaas moeten we het al een tijd doen zonder de zoetgevooisde klanken van de inmiddels 75-jarige Julie Andrews. In 1997 werden goedaardige gezwellen op haar stembanden geconstateerd en na een mislukte operatie was Andrews haar legendarische zangstem kwijt. Maar met behulp van MIT-Professor Robert Langer is er een redelijke kans dat Andrews weer kan zingen als tevoren.
Robert Langer – zelf biomedisch ingenieur en leider van het grootste biomedisch laboratorium ter wereld – ontwikkelt namelijk met zijn student Mariah Hahn een manier om de stembanden van Julie Andrews nieuw leven in te laten blazen. Andrews zelf is als ultiem proefpersoon nauw betrokken bij het onderzoek, iets wat de zichtbaarheid van Langers werk natuurlijk zeker ten goede komt.
Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een rubberachtige gel die in de beschadigde delen van haar strottehoofd geinjecteerd kan worden. Hiervoor zal het littekenweefsel dat zich op haar stembanden heeft gevormd eerst chirurgisch verwijderd moeten worden. Steven Zeitels, de arts die Andrews stembanden behandelt werkt ook mee aan het onderzoek en zal de operatie uitvoeren.
Uiteraard wordt de methode niet meteen op een musical-icoon uitgeprobeerd: de eerste tests zijn uitgevoerd op dieren. Deze kregen het polyethyleenglycol ingebracht en volgens de onderzoekers bleek uit de eerste resultaten dat het qua effectiviteit en veiligheid allemaal prima werkte. De eerste klinische testen staan gepland.
De gel-implantaten zullen niet alleen voor voormalige godinnen van de musical een tweede carriere mogelijk maken, maar ook voor andere sprekers, zangers of zelfs mensen die helemaal niet meer kunnen spreken. Dus: houdt de oren gespitst, want voor je het weet zijn de hills alive with the sound of music.
Reacties (1)
“Steven Zeitels, de arts die Andrews stembanden behandelt werkt ook mee aan het onderzoek en zal de operatie uitvoeren”. Ik hoop, dat als hij dezelfde arts is van de eerdere operatie, de toenmalige mislukking niet door zijn handelen is gekomen.
Maar ben wel benieuwd naar het resultaat. Het lijkt me toch een beetje wat kunststof aan de nog goede, maar verouderde deeltjes plakken en maar hopen dat dat die genoeg kracht en rek hebben het gheel als een echte stemband te laten werken. Men gaat er vol overtuiging vanuit dat het zal lukken. Ik heb toch twijfels.
Misschien kan er enig geluid mee worden gemaakt, maar een volwaardige zangtstem?