WW: GC’s sinterklaaskado advies: de OLPC XO-1

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

De XO-1 in actie op het Mexicaanse platteland (Foto: Flickr/Barnaby)

Beter laat dan nooit, moet voorzitter Nicholas Negroponte van de One Laptop Per Child (OLPC) project gedacht hebben toen hij deze week aankondigde dat het geweldige get-one-give-one (G1G1) programma nu ook voor ons in Europa beschikbaar komt.

Het OLPC project ontstond in 1997 als één van de resultaten van een serie conferenties die antwoord probeerden te geven op de vraag hoe die hippe mediatechnologie nou toch kon helpen bij het opheffen van ongelijkheden die er in de wereld heersen. Gesterkt door de constructivistische theorie van leren kwam men tot de conclusie dat het beschikbaar maken van technologie aan kinderen in derde wereldlanden ze de mogelijkheid zou bieden zich zélf aan de broekriem uit het moeras te trekken. Een laptop voor elk kind in de wereld is een mooi idee en ééntje die het verdient om serieus uitgeprobeerd te worden, ondanks alle tegenwerpingen.

Het project liep de afgelopen jaren tegen een hoop vertragende factoren aan. Er was onenigheid over het besturingssysteem en het al dan niet star vasthouden aan de Open Source filosofie. Er waren vragen over de landen die mee zouden doen en of er wel een minimum aantal orders zou komen. Onenigheden op hoog niveau zorgden voor weglopende partners en medewerkers, maar Negroponte hield stug vol. Eind vorig jaar was het dan zover en werden de eerste 100.000 exemplaren van de uiteindelijke XO-1 laptop naar Uruguay verscheept. Ondertussen zijn er al meer dan één miljoen exemplaren verspreid in onder andere Mexico, Peru en Ghana.

Een groot onverwacht succes bleek het give-one-get-one project dat begin dit jaar gelanceerd was in de VS en Canada. Voor een bedrag van $399 kon je voor jezelf zo’n kekke XO-1 laptop kopen en er tegelijk eentje kado doen aan een kind in een derde wereldland. Het project was zo’n onverwacht succes dat de levering aan de kopers wat problemen en frustraties opleverde. Aan de andere kant resulteerde het wel in 167.000 laptops voor minder bedeelden.

Nu komt dit populaire G1G1 programma naar Europa. Vanaf 17 November is via Amazon de aankoop te doen. Net op tijd voor Sinterklaas of de Kerst dus. De laptops zijn supermooi, robuust en kindvriendelijk. Ik heb het genoegen gehad er één in mijn handen te houden (één van de twee die er officieel in Nederland aanwezig zouden zijn) en het is echt een heel leuk ding voor zowel schoolgaande kinderen, huis-tuin-en-keuken gebruikers en gadget-freaks. De recensies, zowel op gadget-sites als in de NYT zijn laaiend enthousiast.

Het lage stroomverbruik en het gebruik van geschikte materialen maakt van de XO-1 ook nog eens een heel milieuvriendelijke laptop. En de robuustheid zorgt ervoor dat dit je laptop wordt die je overal mee naartoe kan nemen. Maar het mooiste is natuurlijk dat je voor die ?312 niet alleen jezelf een plezier doet, maar ook een bijdrage levert aan de ontwikkeling van een schoolkind uit een ontwikkelingsland.

Reacties (9)

#1 Bismarck

Maar kun je er ook een beetje lekker op typen (met volwassen handjes)?

  • Volgende discussie
#2 Mark

NYT:

“There?s no CD/DVD drive at all, no hard drive and only a 7.5-inch screen. The Linux operating system doesn?t run Microsoft Office, Photoshop or any other standard Mac or Windows programs. The membrane-sealed, spillproof keyboard is too small for touch-typing by an adult.”

Blijkbaar is er echt op kinderen getarget. Dat G1G1 is dus alleen zinvol als je zelf kinderen hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Chris

maar de NYT bejubelt em ook als een wonder van techniek. Dat dan weer wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Ja, er schijnen nogal wat breakthroughs in te zitten! Nieuw type batterijen, zonnecel om op te laden, nieuw type scherm, …

Kritiek gelezen via Wiki: voor een fractie van het geld kun je een bieb opzetten, nut van computerskills in veel landen beperkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Victor

@1: Ja het viel mee, gezien het feit dat het een toetsenbord ‘uit een stuk’ betreft. Toen ik de xo-1 in handen had was helaas de batterij op, dus ik kon er niet uitgebreid mee testen. Maar wie weet kan ik m binnenkort beter testen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Victor

@4: ja, dat is een interessant punt en zeker een aardige discussie waard. Ik ben toch van mening dat het een goed idee is om kinderen in ontwikkelingslanden al heel vroeg zelf de mogelijkheid te geven hun eigen kennis bij elkaar te vergaren. Een goedkope, werkbare oplossing met laptops is dan denk ik zinniger dan een zoveelste (beperkte) bibliotheek.

Ik ben het met je eens dat in de allerarmste gebieden waar niet eens stroom en stromend water is, de eerste levensbehoeften zeker prioriteit. Maar hoe eerder je aan scholing kan beginnen, hoe beter..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Mark

Wat is er mis met een (beperkte) bibliotheek? De vraag is of die kids zoveel kunnen met een omgevallen boekenplank (het internet), en of ze niet meer gebaat zijn bij verbetering van infrastructuur/voorzieningen, of meer investeringen in onderwijs (beter opgeleide leraren etc.)

It’s a shitload of money we’re talking about.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Victor

Met toegang tot het internet hoef je in ieder geval geen beperkende keuze te maken. Een laptop is een zeer handig leerhulpmiddel of je nou 10, 15 of 25 bent en of je je wilt ontwikkelen in politiek, techniek of wetenschap. Als je een biebje wil aanleggen dat voor alle kinderen in een dorp alle mogelijkheden open houdt ben je vrees ik net zoveel of meer kwijt.

Daarnaast zou het ook voor het eerst zijn dat ontwikkelingshulp zich op een state-of-the-art niveau gaat begeven. Niet langer afgedankte boeken, brillen en oude computers sturen, maar de nieuwste technologie, zodat ze niet opgezadeld worden met ouderwetse methoden, terwijl wij hier in het Westen alweer een stap verder zijn.

(Nogmaals, schoon water en voldoende voedsel zijn veel belangrijker, het gaat me om de hulp die daarna komt. Zuerst kommt das fressen, dann die laptop)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

Ik verbaas me wel een beetje over de gebruikte processor. De Geode LX is toch al oud (toch naar elektronica-maatstaven) en er zijn inmiddels wel efficiëntere processors op de markt.

  • Vorige discussie