WW: De Mona Lisa in 80 milliseconden

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

een nvidia video kaart, met GPU (foto flickr.com/photos/aleks/30807570/)

Hardcore gamers weten het al langer, en nu zullen ook steeds vaker gewone computergebruikers er kennis mee maken: De snelheid van je PC’tje worden niet langer alleen bepaald door je centrale processor (CPU): de grafische processor (GPU) neemt steeds meer taken over. De moderne grafische processor voert allerlei processen die te maken hebben met het correct in beeld krijgen van polygonen waaruit 3-D beelden zijn opgebouwd. Geen overbodige luxe als je een spelletje wil spelen: voor een beetje gamer is de videokaart de grootste kostenpost bij de aankoop van een nieuwe game-PC.

Het verschil tussen een CPU en een GPU is vooral de manier waarop berekening gedaan worden. Worden deze bij een CPU in serie dus na elkaar uitgevoerd, bij een GPU worden veel berekeningen parallel uitgevoerd. Heel handig als je een heleboel kleine dingetjes moet uitrekenen, zoals de bovengenoemde polygonen. Maar de parallelheid van de GPU kan ook voor niet-grafische toepassingen gebruikt worden. Met behulp van deze zogenaamde General Purpose GPUs kunnen ingezet worden om bijvoorbeeld genetische algoritmen efficient te kunnen uitvoeren. Ook kan audio sneller geanalyseerd worden.

De verschillen tussen de CPU en GPU liggen wat subtieler, maar de leukste uitleg komt toch van Jamie en Adam van het populaire Mythbusters op de show van NVIDIA, één van de belangrijkste videokaartfabrikanten:

Reacties (5)

#1 Tim_v_K

dat filmpje is wel ge-wel-dig

  • Volgende discussie
#2 Dramklukkel

Rot maar op met die zwakke flut-artiesten op Montmartre die zeggen jouw portret te schilderen in 20 minuten. :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Wel meteen duidelijk waarom een GPU duurder is dan een CPU. Het ene ding heeft 1100 paintguns nodig, tegen de ander maar eentje. En dan niet te vergeten de energiekosten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Branko Collin

Doet me denken aan het opmaakgeweer dat Homer Simpson ooit uitvond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Victor

make art, not war

  • Vorige discussie