WW: Anti-piraten laser

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Pew pew (Foto: Flickr/bertboerland)

Iedereen weet: Mythische vijanden moet je bestrijden met mythische wapens. Met de huidige wederopstanding van het piratendom, met name voor de kust van Somalië werd het duidelijk tijd om eens in het arsenaal te duiken op zoek naar wapentuig om de zeeboeven het leven zuur te maken. Nu is het voor de hand liggend om één van twee natuurlijke vijanden van de piraat in te zetten.

Allereerst is daar de ninja, de stille Japanse moordenaar die in alles de tegenstander is van de piraat. Het inzetten van ninja’s is echter niet het beste idee omdat ze 1) grotendeels fictief zijn en 2) als ze dat niet zijn vaak gevaarlijke gekken blijken die meer kwaad dan goed doen.

Het tweede soort natuurlijke vijand dat je uiteraard zou willen inzetten is de haai. Haaien zijn misschien wel nog mythischer dan piraten en de zeerovers hebben een hekel aan haaien. Er heeft zich al menig conflict tussen de twee voorgedaan. Helaas blijken haaien in de praktijk een stuk minder gevaarlijk dan aanvankelijk gedacht en vallen ze eerder zelf ten prooi aan de bloeddorstigheid van de mens. Haaien inzetten tegen piraten is dus geen goed idee. En dan blijft er eigenlijk nog maar één wapen over dat de benodigde awesomeness factor heeft: de laser.

Met dit gegeven gingen de ontwikkelaars van de Britse wapentuigfabrikant BAE systems aan de slag. Ongetwijfeld geinspireerd door  ‘Archimedes’ Death Ray‘ zochten ze naar manieren om piraten met lasers tegen te kunnen houden. Hun inspanningen bleven niet onvruchtbaar: afgelopen week presenteerde het bedrijf een kosten-effectieve groene laser waarmee over een afstand van meer dan een kilometer eventuele piraten danig kunnen irriteren.

Komen de piraten dichterbij, dan zullen de groene laserstralen ze tijdelijk verblinden zodat ze hun kanonnen en enterhaken niet kunnen gebruiken. Volgens BAE blijven de laserstralen binnen de veiligheidsnormen, maar meer testen op mensen zijn nodig, aldus de ongetwijfeld witte-poes-aaiende Brian Hore van BAE.

Overigens moet je als gebruiker het ‘pioeuw pioew’ geluid er zelf bijmaken, zo awesome is het nieuwe schiettuig dus ook weer niet.

Reacties (8)

#1 Lenin Strawskim

Goed idee, gewoon flink op kosten jagen die piraten. Moeten ze straks allemaal een duur brilletje kopen om ondanks de laserstralen toch hun werk te kunnen doen. Dat zal ze leren.

 • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Ja, de kosten voor zo’n rayban doet tegenwoordig niet onder voor wat zo’n kaping – na aftrek kansspelbelasting, btw, gevarengeld en kosten – oplevert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jan Jaap

Ik zou gewoon de ninja mafia inschakelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Iedereen weet toch dat je tegen piraten robots inzet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Inje

Kogels zijn ook zeer goedkoop en je kunt er vele hoeveelheden tegelijk verschepen op een veilige manier. En ik heb zo’n idee dat die toch iets meer ongemak veroorzaken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Painted Bird

’t Lijkt wel een De Speld artikel. Ten eerste zou ik de werkelijke ninja niet te durven onderschatten, ten tweede lijken me de stralen weinig zinvol waar daar waarschijnlijk in no time een soort van zonnebril tegen uitgevonden wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

@6: Is het zo slecht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Ger

Je kan natuurlijk ook altijd wat Galliërs inhuren
Noormannen

 • Vorige discussie