Zet je schrap voor de informatieoorlog over Covid-19 vaccins

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

It occurred to me that all the misinformation we’ve seen so far — the false rumors that 5G cellphone towers fuel the coronavirus, that drinking bleach or injecting UV rays can cure it, that Dr. Anthony Fauci is part of an anti-Trump conspiracy — may be just the warm-up act for a much bigger information war when an effective vaccine becomes available to the public. This war could pit public health officials and politicians against an anti-vaccination movement that floods social media with misinformation, conspiracy theories and propaganda aimed at convincing people that the vaccine is a menace rather than a lifesaving, economy-rescuing miracle.

Scariest of all? It could actually work.

Open artikel

Reacties (12)

#1 Cerridwen

Gelukkig is het geen mazelen, en is er dus veel meer ruimte voor vaccinweigeraars zonder dat de groepsimuniteit in gevaar komt. Weerstand tegen het vaccin zal in grote delen van de wereld een marginaal verschijnsel blijven.

#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Dat mag je even toelichten.

#2 Cerridwen

@2: Mazelen is extreem besmettelijk, en heeft dus ook een zeer hoge vaccinatiegraad nodig om groepsimmuniteit te bereiken: 95%. Corona is een stuk minder besmettelijk, dus daar is een vaccinatiegraad van ‘maar’ 60% waarschijnlijk genoeg om groepsimmuniteit te bereiken. Als mensen inderdaad een substantiële tijd immuun worden.

Voor de anti-vaxxers geldt dan dat er bij corona veel meer voor nodig zijn om de uitkomst te beïnvloeden en dus relevant te zijn voor het debat, en dat hoewel er ongetwijfeld een hoop misbaar gemaakt gaat worden door anti-vaxxers, ze uiteindelijk toch marginaal zullen blijven, ook al zijn ze in absolute zin met meer dan bij mazelen.

#3 Joost

Geluk bij een ongeluk @3. Maar waarom zou iemand, als deze de doemverhalen over vaccinaties gelooft, dat niet óók doortrekken naar de mazelen? Of zou iemand die succes heeft met een antivaxx-verhaal dit niet ook proberen in te zetten op andere vlakken?

#4 Hans Verbeek

@4:

de doemverhalen over vaccinaties gelooft

ik geloofde de doemverhalen van Neil Ferguson ook niet.

#5 AltJohan

Ik heb me ook verbaasd op facebook. Van mensen die ik het niet had verwacht. WTF??? Mijn exacte WO-opleiding heeft dan toch nog sporen achtergelaten. Soms voelt het ook alsof ik iets ben kwijtgeraakt. Een soort onbevangenheid om me mee te laten slepen door theorieën. Dat kan een eenzaam gevoel geven.

Ik denk dat de totale schok van de enorme veranderingen (lockdown) door het virus de mensen wantrouwend maakt.

Wel opmerkelijk: Het aantal complottheorieën neemt toe, en tegelijkertijd neemt het vertrouwen in Rutte toe.

#6 rich

@6: kijk is op Covid action platform van world economic form. virus hoax is om iedereen bang te maken. oplossing is iedereen op aarde een rna vaccin eenvoudig te combineren met digital identity id2020 waar gavi in zit. dit is geen complot. doe je onderzoek. rna vaccin veranderd je dna uiteindelijk. succes

#7 rich

@3: als ze het rna vaccin combineren met digital identity dan doen de meeste toch wel mee. anders tel je niet mee.

#8 Hans Verbeek

@8:

anders tel je niet mee.

Dan tel ik toch niet mee. Ik hoor niet bij de kudde.

#9 majava

@0 “Zet je schrap voor de informatieoorlog over Covid-19 vaccins”
#7

dit is geen complot. doe je onderzoek.

en #8

Ik hoor niet bij de kudde.

En dat allemaal hier op Sargasso, zelfs nog voordat we commentaar 10 hebben aangetikt. Zet je inderdaad maar schrap. Oh, en @Hans Verbeek: je bent uitgerekend ‘de kudde’. Als er één set mensen is die echt achter elk verzinsel aanrent dat is overgoten met een sausje van het zogenaamd opleggen van zus en zo, wat we dan niet mogen lezen in de msm, dan is het die ‘andersdenkenden’. De denktocheensna-ers en doejeonderzoekzelfers. Een baby is nog moeilijker een lepel zoete pap te laten eten, dan jullie de drilpudding die je zelf bij elkaar zit te verzinnen.

#10 Cerridwen

@4: Dat risico is er natuurlijk, gelukkig staat slechts een klein deel van de bevolking op enig moment voor de keuze al dan niet de BMR vaccinatie te laten doen.

Bij de mazelen zie je al dat er een backlash ontstaat op het moment dat de groepsimmuniteit in gevaar komt, en daar hebben de meeste mensen niet direct last van omdat ze zelf gevaccineerd zijn.

Bij corona zal de backlash veel groter zijn, het systeem corrigeert zichzelf, al denk ik niet dat het zover komt.

(En Hans Verbeek is inderdaad een schaap die kritiekloos achter zijn mede complotschaapjes aanloopt.)

#11 Hans Verbeek

@10: vullen jij en Joost dit weblog maar met discussie over bijzaken (klimaatontkenners, anti-vaxxers, mondkapjesdiscussies enz.)
Er zijn veel interessantere zaken aan de gang, waar je hier zelden over leest:
– de hervorming van de agrarische sector naar kleinschalig en circulair
– het afkicken van het aardgas (zeker nu Nordstream2 onzeker is geworden)
– peak-coal (2013/2014), peakoil (2018/2019), peak-luchtvaart (2019)
– de biljoenen euro’s en dollars, die de centrale banken momenteel uitlenen aan banken, die het aan de straatstenen niet kwijt kunnen #diminishingreturns
– de krimp van de wereldeconomie van misschien 30% in de komende 10 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*