1. 1

  Gisteravond viel ik in de film ‘Winnie’ van Pascale Lamche die door de EO opnieuw werd uitgezonden. Met opmerkelijke uitspraken van oude kopstukken van de geheime dienst, die open en bloot vertellen over de methodes om Winnie Mandela klein te krijgen en te demoniseren. Het doel was het ANC te verdelen, wat ook aardig gelukt is. ‘Een film die je blik op Winnie Mandela doet kantelen’ kopte Trouw vorig jaar boven de recensie. Ik zie er vandaag niets van terug in de necrologie.

 2. 2

  @1: Er is niks opmerkelijks aan de uitspraken van oude kopstukken van de geheime dienst, dat is wat foute regimes doen. Opmerkelijk is dat dit wordt gebruikt op de status van Winnie die ook behoorlijk fout was op te poetsen.

 3. 3

  @2: Doen alleen foute regimes dat? Ik betwijfel het.

  Maar los daarvan, als Winnie Mandela een slechte naam heeft gekregen door een ‘psychologische oorlogvoering’ in opdracht van P.W. Botha, waarom houd je dan nu nog vast aan de valse reputatie die ze daardoor gekregen heeft?

 4. 4

  @3: Winnie heeft een slechte naam gekregen door tegenstanders en “verraders” uit te moorden met oa brandende autobanden. Misschien heb jij daar geen enkel probleem mee, ik wel.

  Mijn helden zijn Nelson, Gandhi, Martin Luther King.

 5. 5

  @4: Wie is de eerste die gaat reopen dat King wel van de vrouwtjes hield? Oh, wacht, ik ben het. Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen, niewa?

 6. 6

  @5: je mist volledig het punt; dankzij het geweldloze protest van Nelson, Gandhi en King hebben zij hun doelen wel bereikt.

  Winnie is gewoon een bloedige moordenaar.

 7. 9

  …dankzij het geweldloze protest van Nelson, Gandhi en King hebben zij hun doelen wel bereikt.

  @6 Dit is ahistorisch geleuter. Om te beginnen voerde Nelson Mandela geen geweldloos protest, want Nelson Mandela zat in de gevangenis.

  Ten tweede zat hij daar vanwege het voorbereiden van een guerillaoorlog, gesteund door de Sovjet-Unie. Mandela was een van de oprichters van de paramilitaire tak van het ANC, Umkhonto we Sizwe.

  Die pleegde in die tijd al allerlei sabotage-acties. De beklaagden in het Rivonia proces waren volgens de Zuid-Afrikaanse overheid verantwoordelijk voor 193 sabotage-acties.

  Ten tweede: de reden dat de Zuid-Afrikaanse overheid Nelson Mandela uit de gevangenis haalde en klaarstoomde voor een rol als vredestichter, is vanwege alle gewelddadige rellen. De machthebbers zagen zelf ook wel in dat de zaak onhoudbaar was.

  Dat kwam niet door geweldloos protest, dat kwam door gewelddadig protest en onlusten.

  Ten derde: Winnie Mandela was in de jaren van zijn gevangenschap zo’n beetje het brein en voornaamste inspirator van het ANC. Zij doorzag ook dat Nelson werd gemanipuleerd door de Zuid-Afrikaanse overheid.

  Vandaar ook dat die overheid haar zo snel mogelijk van het toneel wilde hebben en op allerlei manieren heeft zwart gemaakt. Haar buitenechtelijke affaire werd boven tafel gehaald om een wig te drijven tussen haar en Nelson Mandela; ze werd verantwoordelijk gemaakt voor de moord op Stompie Sepei.

  Je kunt wel vanuit je luie stoel die necklacings veroordelen, maar je laat gemakshalve achterwege hoe de geheime diensten infiltranten gebruikten om ANC-activisten op te sporen en (dood) te martelen, facties tegen elkaar uit te spelen, en wat dies meer zij.

  Dat was de realiteit waarin zulke gruwelijkheden en ontsporingen plaatsvonden.

  Maar je voornaamste blunder is wel te denken dat de blanke meerderheid door geweldloos verzet de Apartheid heeft opgegeven.

 8. 10

  @4: Ik had ook wel moeite met die verhalen over het gewelddadig optreden van jongeren uit de kring van Winnie Mandela. Maar haar rol daarbij is verre van duidelijk. In 1991 werd ze vrijgesproken van moord en kreeg ze alsnog een voorwaardelijke straf voor kidnapping. Uit haar uitspraken kun je afleiden dat ze geweld in de strijd tegen apartheid niet schuwde.

  Ik vind dat de bekentenissen van de geheime dienst wel reden zijn om het beeld van haar bij te stellen.

 9. 12

  @11 Yep, goed punt; ik zit hier de Europese en Noord-Amerikaanse context (blanke meerderheid, gekleurde minderheid) op de Zuid-Afrikaanse context te projecteren, maar dat klopt inderdaad niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren