Wil de Europese Commissie ons water privatiseren?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het begint met de gedwongen privatisering van waterbedrijven in PIGGS-landen, maar de Commissie werkt nu aan een richtlijn die verkoop van watervoorzieningen voor alle lidstaten makkelijker maakt.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Ernest

Bedankt voor deze waarschuwing. Was te verwachten, dit soort plannen staat in de Europese grondwet. Schandalig. Eerst privatisering bij normale bedrijven, de volgende stap is fusering van nationale bedrijven, etc.

#2 NietJeZus

Tijd om in opstand te komen.

#3 frankw

Waar zouden we zijn zonder de goede oude Guardian om te zien wat ons te wachten staat, want in Engeland weten ze wat het is om water te privatiseren:

http://www.guardian.co.uk/business/2012/nov/10/water-companies-tax

En het bizarre is dat er met publiek geld grootschalige infrastructuurverbeteringen moeten worden aangelegd omdat de Engelsen, I kid you not, de afgelopen jaren verschillende keren te maken hebben gehad met grootschalige tekorten in hun watervoorzieningen.

#4 Ernest

@3 Aha. (In dit geval zijn het artikelen van The Observer overigens). Dus Nederlanders maken zich boos om belastingontduikende Grieken terwijl in Engeland bedrijven de belasting wel mogen ontduiken?
Het is opvallend dat in het kapitalisme of neoliberalisme gedrag, dat bij gewone mensen immoreel, onethisch of crimineel wordt gezien, voor bedrijven geoorloofd is.
Lees ook dit blog van David Cronin: Water is not chocolate. An immoral obsession with privatising water. Hij noemt o.a. het wangedrag van het Franse Veolia in Roemenië, Bulgarije en Gabon.
Steun het Europese Burgerinitiatief!

#5 kevin

Niet helemaal fair om dit allemaal op de EU te schuiven. Dit soort neoliberaal denken is wijdverbreid onder politici, niet alleen maar die lui in ‘Brussel’. Als de VVD hiermee was gekomen, had me dat ook niet verbaasd.

#6 frankw

Kevin, je hebt helemaal gelijk. Wat heel veel mensen zich niet realiseren dat ze vaak worden voorgehouden dat Brussel iets wil terwijl het een proxy is voor wat de regeringen van landen zelf willen maar niet uit eigen naam kunnen voorstellen..

#7 Lurker

En over 10 jaar lezen we een interview waarin de dienstdoende Ab Klink bekent dat het achteraf toch niet zo’n goed idee was om de watervoorziening te privatiseren. Maar ja, niemand had voorzien dat de prijzen zo drastisch verhoogd zouden worden. En wie had kunnen voorspellen dat bedrijven ook nog zouden beknibbelen op kwaliteit en onderhoud?

Allemaal uw digitale handtekening zetten onder dat burgerinitiatief dus.

#8 parallax

En dit bestrijden we met een handtekeningenactie. Het probleem is naast dit plan ansich, het feit dat we als ‘moderne mens’ niet meer herkennen dat dit plan inherent slecht is (en ik bedoel slecht alsin: evil).

Wat tot pakweg een 100 jaar geleden gezien zou worden als een reden tot totale opstand, revolutie dan wel oorlog wordt nu gezien als een ‘politieke beslissing om het niet mee eens te zijn’. We hebben het over water hier, niet over iets wat we makkelijk kunnen missen. Straks gaat het over schone lucht.

We weten niet meer hoe we ons moeten verdedigen tegen geïnstitutionaliseerde kleptomanie. We worden ook niet beschermd om actie te ondernemen wat alle wat effectief is is illegaal.

En zo glijden we langzaam en nauwelijks merkbaar af naar een maatschappij waarin alles verpand wordt in het kader van ‘fiscal austerity’. Stagnerend en ondoorzichtig, en het doel voorbij schietend.

#9 Ernest

Het gaat goed met de handtekeningen: nog maar 4995!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*