1. 2

  Voor mij ruikt dit naar heet het niet “detournement de pouvoir”, gewoon machtsmisbruik. Het lijkt me logisch dat W. en A. vandaag of morgen vervolgd zullen gaan worden; er zal best ergens een staatsgeheim onthuld zijn dat aan W. en A. kan worden opgehangen, maar wat Zweden daar mee van doen heeft? Wat zit daar achter? Ik zou zeggen: laten we op het gebied van reizen Zweden en de USA maar een tijdje boycotten – je bent er je vrijheid niet meer zeker.

 2. 4

  Erger! Ik voel er echt weer een revolutie aan komen. Al die zogenaamde staatgeheimen – waarom moet de waarheid worden verzwegen, waarom mag de overheid liegen? Wat is dat voor voorbeeld voor ons? Geheime verdragen: aan me hoela! Moet ik me daaraan gebonden achten? Nou, ik dacht het eigenlijk toch niet! Het is hier of daar over de Grote Oceaan toch Burma niet, of Albanie, of Iran, Irak, etc. etc.? De overheden (of het nu mensen in de Tweede Kamer zijn of diplomaten van de US of A.) moeten er (net als de amusementsindustrie) maar eens aan wennen dat er met het internet een andere, nieuwe tijd is aangebroken. Al is de leugen nog zo snel… Een klokkenluider of afwijkende stem valt niet meer als vroeger vluchtig eenmalig en ijdel in de wind weg; nee, ook een afwijkende stem wordt als er in de uitgesproken gedachte wat zit, tegenwoordig overal onmiddellijk gehoord en eindeloos herhaald, en is daarna ook niet zo makkelijk meer te wissen. De IT en in het bijzonder het internet verandert echt wat aan de wereld. Kijk maar eens ergens naar binnen als je door de straat loopt: Hoeveel mensen zitten er niet achter zo’n schermpje, thuis of op het werk? Overheden en andere machtigen kunnen nog wel een tijdje met oud recht (staatsgeheim, ACTA) proberen hun zachte terreur te handhaven en ze kunnen met gevangenissen, dreigen met hel en verdoemenis en werkeloosheid en honger proberen de mensen klein te houden en afwijkend gedrag bestraffen – maar daarvoor zijn we toch niet op aarde? Ik hoop dat de geldwolverij van Nintendo rond de DS en de R4 onze jeugd op tijd zal leren wat hun positie is, en of ze daarvoor moeten kiezen: brave volgzame schapen die doen wat ze moeten doen, en met een portemonnee die leeg gehaald moet worden, en verder moet ze zich stil houden. Willen ze dat? Speel in je hoekje je duurbetaalde spelletje, zet maar een koptelefoontje op en laat het liegen en bedriegen en de corruptie en het sjoemelen en de het besluit wie er uiteindelijk ter oorlog wordt gezonden maar over aan de staat en zijn dienaars en aan het mediaal-militair-economisch complex.

 3. 5

  mijn vraag is: stel dat ik een zelfde soort misdrijf heb begaan. wordt ik dan ook gelijk via interpol opgespoord?

  Ik vind het gezien de zwaarte van het vergrijp namelijk wel een aardig zwaar middel.

 4. 7

  Beste about:: er komt helemaal geen revolutie omdat de Amerikaanse ambassadeur een Duitse minister een onbenul heeft genoemd. De gemiddelde Westerling zal het een bratwust zijn. Als de Kerst inkopen maar gedaan kunnen worden, de verwarming het doet en zaterdagavond weer de Grote Familiebingomillionaires Spelshow met dat lekkere multi-inzetbare blonde familiewijf op RTL is, tapas en supermarktwijntje erbij en maandaag weer met frisse tegenzin naar de baas. We worden gemiddeld bijna 80 jaar oud, de NS hebben net zo vaak vertraging als dat we klaarkomen. We hebben niks te klagen, dus we komen niet in beweging.

 5. 9

  @7

  Daarom heeft men het financiële systeem ook gered en niet hervormt. Het gedrag binnen dat systeem blijft namelijk hetzelfde.

  ‘We’ kunnen er nu weer een paar jaar tegenaan zonder problemen. De kosten voor de crisis zijn ‘netjes’ afgewenteld.

  Door niet te hervormen, kiest men er voor om het probleem in stand te houden.
  Dat kan nog een paar keer zo gebeuren. Net zo lang tot de gevolgen steeds meer gevoeld worden (die groep wordt steeds groter) en dan raakt de poep de ventilator.
  Dan gaan de zaken die nu aan het licht komen door Wikileaks, als een katalysator werken.

 6. 11

  Wikileaks heeft een rare opvatting van journalistiek. Ze willen dat alle bronnen allemaal integraal beschikbaar zijn om een verhaal te kunnen verifieren. Alleen ontbreekt bij hen het verhaal….

 7. 12

  @11: Welkom in de 21ste eeuw, waarin je zelf het verhaal samenstelt, in plaats van de krant van je zuil te lezen en dat verhaal als De Waarheid aan te nemen.

 8. 13

  Verder eens met #5. Het is erg verdacht dat ie op de lijst van “meest gezochte criminelen” (bewoording NOS) is gezet, op grond van (zover ik weet) twee ingetrokken verklaringen van verkrachting/aanranding.

 9. 15

  @12: da’s wel een erg onbenullige kijk op de werkelijkheid. Goede journalisten kunnen helpen met je begrip, vooral over thema’s waar je zelf weinig van weet. dat heeft weinig met zuilen te maken, maar met het besef dat je niet overal verstand van hebt. Jij hebt dat probleem natuurlijk niet, maar gewone mensen als ik wel.

 10. 16

  Wanneer gaat wikileaks een stapel chinese documenten openbaar maken? of russische? arabische? zuid-amerikaanse? En wie gaat ze dan even zo accuraat vertalen dat we begrijpen wat er echt gezegd wordt? Of zou dat niet interessant zijn? In het kader van fair and balanced lijkt de nood mij hoog…

 11. 17

  @hanedop..dat is de sterke en ook zwakke kant van “ons” politiek systeem. Uiteindelijk, op lange termijn zal het een sterke kant zijn, vermoed ik. De “westerse” kijk op dingen, organiseren bijvoorbeeld en alle putdeksels opentrekken maakt het zo plezierig hier.

  “J’accuse” revisited.

 12. 18

  Hanedop, waarom is Wikileaks ertoe gehouden om te doen wat jij voorstelt? Ik neem direct aan dat ze documenten die ze uit die hoek krijgen ook openbaar zullen maken, maar ze zijn toch niet de enigen die dat kunnen? Als je verwacht dat Wikileaks even de hele wereld te lijf gaat vraag je misschien teveel van ze.

  Het is een Westerse club met een oorsprong in Engelstalige landen. Logisch dat daar ook hun focus op ligt.

 13. 19

  @18: ja, maar dat maakt het vanuit een oogpunt van journalistiek (hoor en werderhoor, relevante context) juist zo eenzijdig. Als we niet weten hoe het krachtenveld ligt/lag in een bepaalde situatie, wat heb je er dan aan te wetn wat een diplomaat op een bepaald moment schreef? Maar inderdaad, als je aan een kant van het verhaal genoeg hebt, is wikileaks het mooiste wat er is.

 14. 20

  @16: Ik zou zeggen, doe een beginnetje, jat Putin’s aktetas, vertaal de inhoud en speel het anoniem toe aan Wikileaks. Of ben jij er zo ene die in het kleine café aan de haven staat te vertellen hoe hij dat olietankertje wel ff ingeparkeerd had?

 15. 21

  @20: ik heb dat olietankertje dus effe over bakboord gejast, boegschroef volle kracht, en strak tussen twee van die containerbakken. Mocht ik poetin’s aktetas tegenkomen istoe hem wel kwijt!

 16. 22

  degelijk commentaar van Stephen M. Walt:

  “Don’t write if you can talk…”

  fragmentje:

  And as for the possibility that American diplomats will be exposed as less than 100 percent honest: at this stage in our history, is all that even remotely surprising? I mean, after the Gulf of Tonkin Incident, Iran/Contra, the cruise missile attack on Sudan, Colin Powell’s cooked-up testimony to the Security Council in 2002, how many people are under that many illusions about the dark underbelly of U.S. foreign policy? And it’s hardly headline news to learn that the United States has been obsessed with Iran’s nuclear program, reflexively solicitous of Israel’s concerns, worried about North Korea, or deeply concerned about al Qaeda. Some of the details in these cables are interesting, but none of the dispatches I’ve read or the news accounts I’ve seen suggest that a major rewriting of recent diplomacy is in order.

 17. 24

  Zo verschrikkelijk onthullend is het toch allemaal niet?
  -Poetin en Medvedev verhouden zich tot elkaar als Batman en Robin.
  -De uitleg van de Turkse premier Erdogan dat een zakenman uit altruïstische motieven de studiekosten van zijn kinderen betaald is ‘ongeloofwaardig’.
  -Nederland wil graag af van kernwapens.
  -Noord-Korea is een ‘verwend kind’.
  -De hele Arabische wereld heeft ruzie met elkaar.

  Goh

 18. 26

  Of zoals The Mentor reeds melde in zijn manifest:

  The Hacker Manifesto

  by
  +++The Mentor+++
  Written January 8, 1986

  Another one got caught today, it’s all over the papers. “Teenager Arrested in Computer Crime Scandal”, “Hacker Arrested after Bank Tampering”…

  Damn kids. They’re all alike.

  But did you, in your three-piece psychology and 1950’s technobrain, ever take a look behind the eyes of the hacker? Did you ever wonder what made him tick, what forces shaped him, what may have molded him?

  I am a hacker, enter my world…

  Mine is a world that begins with school… I’m smarter than most of the other kids, this crap they teach us bores me…

  Damn underachiever. They’re all alike.

  I’m in junior high or high school. I’ve listened to teachers explain for the fifteenth time how to reduce a fraction. I understand it. “No, Ms. Smith, I didn’t show my work. I did it in my head…”

  Damn kid. Probably copied it. They’re all alike.

  I made a discovery today. I found a computer. Wait a second, this is cool. It does what I want it to. If it makes a mistake, it’s because I screwed it up. Not because it doesn’t like me… Or feels threatened by me.. Or thinks I’m a smart ass.. Or doesn’t like teaching and shouldn’t be here…

  Damn kid. All he does is play games. They’re all alike.

  And then it happened… a door opened to a world… rushing through the phone line like heroin through an addict’s veins, an electronic pulse is sent out, a refuge from the day-to-day incompetencies is sought… a board is found. “This is it… this is where I belong…” I know everyone here… even if I’ve never met them, never talked to them, may never hear from them again… I know you all…

  Damn kid. Tying up the phone line again. They’re all alike…

  You bet your ass we’re all alike… we’ve been spoon-fed baby food at school when we hungered for steak… the bits of meat that you did let slip through were pre-chewed and tasteless. We’ve been dominated by sadists, or ignored by the apathetic. The few that had something to teach found us willing pupils, but those few are like drops of water in the desert.

  This is our world now… the world of the electron and the switch, the beauty of the baud. We make use of a service already existing without paying for what could be dirt-cheap if it wasn’t run by profiteering gluttons, and you call us criminals. We explore… and you call us criminals. We seek after knowledge… and you call us criminals. We exist without skin color, without nationality, without religious bias… and you call us criminals. You build atomic bombs, you wage wars, you murder, cheat, and lie to us and try to make us believe it’s for our own good, yet we’re the criminals.

  Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.

  I am a hacker, and this is my manifesto. You may stop this individual, but you can’t stop us all… after all, we’re all alike.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren