Wie stemde wat?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Wie stemde wat?

NRC next bekijkt welk type kiezer op welke partij stemde.

0

Reacties (3)

#1 Jonas

Mijn stembureau is zo rood als een kroot. Dat zeggen de meeste kiezers zelf ook tegen mij; ik stem waar ik altijd al opstem. Geen flauw benul of dat goed voor me is, maar ik mag niet klagen!

#2 pedro

Wat mij vooral opvalt, is dat de VVD wint in rijke buurten en de PvdA in arme buurten. Maar dat kan geen verrassing zijn, lijkt me, maar de meeste andere conclusies zijn daar aan ondergeschikt.

Verder wordt er in christelijke dorpen veel CDA gestemd, en soms zelfs nog fundamentalistischer, maar dat is ook al geen verrassing.

Wat voor mij altijd weer wel verrassend is, hoe mensen allerlei kruisverbanden aan weten te leggen en zaken weten te benoemen, waar heel andere oorzaken een veel logischer geheel opleveren. Allochtonen stemmen in meerderheid PvdA klopt, maar de daaruit sprekende suggestie, dat ze PvdA stemmen, omdat ze allochtoon zijn, is onzin. Ze stemmen PvdA, omdat ze bij de armen horen en in arme wijken wonen.

Wat ik verder opvallend vind, is, hoe goed de PVV het in landelijke gebieden doet. Naarmate er minder allochtonen zijn, wordt meer PVV gestemd, lijkt de conclusie. Onbekend maakt onbemind?

#3 Jonas

Toevallig ken ik een aantal dorpen in het noorden waar PVV de grootste is. Dat zijn erg gesloten dorpen, a la Staphorst maar niet religieus. Afkeer van Den Haag, oerconservatief, bij elke verandering in beleid voelen ze zich aangevallen – daar heeft Wilders op ingespeeld: AOW leeftijd, HRA, ouderenzorg etc.

Plus in kleine afgelegen dorpen hebben ze soms nog wel eens AZC’s gehad, wat in ieder geval in 1 dorp tot winst voor PVV heeft geleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*