Wethouder pleegt zelfmoord na carnavalstongzoen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Oud-wethouder Jo Dejong (58) van Meerssen is maandagochtend dood thuis gevonden. Dejong trad af als wethouder nadat hij een vrouwelijke gemeenteambtenaar tegen haar wil een tongzoen had gegeven. Dat gebeurde tijdens een ambtenarencarnaval.

Op verzoek van de familie geeft de gemeente geen commentaar. Wel heeft de lokale Limburgse omroep een link naar een korte verklaring van de gemeente staan

Open artikel

Reacties (25)

#1 weerbarst

Tis geen busverkrachting

#2 Bismarck

En dan te bedenken dat hij helemaal niet had hoeven opstappen als hij zijn excuses maar aan die collega had gedaan.

#3 Prediker

@2 – Dat is niet wat de NOS daar destijds over berichtte:

Dejong heeft vervolgens tijdens een emotioneel gesprek met de ambtenaar alsnog zijn excuses aangeboden, wat voor de ambtenaar reden was de klacht in te trekken. De wethouder besloot tevens zijn ontslag in te dienen.

#4 majava

Eigenlijk zou alleen zoiets “familiedrama” mogen heten. Ik bedoel, de man zet eerst vrouw en kinderen te kijk met die tongaktie en vervolgens is z’n ontwijkgedrag debet aan een hoop heisa en denkt hij tenslotte dat zelfmoord een oplossing is. Nu zit de familie dubbel met de gebakken peren en dat mag je gerust een drama noemen.

Nee dan een laffe moord op vrouw en/of kinderen en dan eventueel de hand aan jezelf slaan. Dat is geen drama, dat is laag, dat is misdadig en daar zou je geen woord voor moeten gebruiken waarbij de eerste gedachte is ‘wat ernstig’.

Moest ik even kwijt.

#5 Prediker

..denkt hij tenslotte dat zelfmoord een oplossing is.

@4 – Afgezien van het gegeven dat het zijn problemen inderdaad permanent oplost (tenzij je in een hiernamaals gelooft); misschien is hij wel in een depressie geraakt, weet jij veel?

Die man zat op de top van zijn politieke carrière, was vorig jaar zelfs nog waarnemend burgemeester in Meerssen, verloor eerst zijn wethouderschap en werd daarna geroyeerd uit de partij die hij zelf had opgericht.

Plus het feit dat hij zijn vrouw en kinderen niet meer aan durft te kijken (neem ik aan: want hoe leg je dat thuis uit, dat je de laan uit geschopt bent omdat je een ambtenaar tegen ‘r zin in hebt staan tongzoenen/geprobeerd te tongzoenen) – vind je het gek dat ‘ie het allemaal niet meer zag zitten?

Beetje raar om zo knoerthard te oordelen over iemand die zelfmoord pleegt, zonder maar een meter in z’n schoenen te hebben gelopen.

#6 Kalief

@5 Gezien je eigen #3 zou je mogen aannemen dat de kous af zou zijn. De man was 58 jaar dus de kinders zullen onderhand wel de deur uit zijn. Hij zou dan nog even ruzie met zijn vrouw kunnen hebben maar dat is het dan ook wel. Niet iets waarvan je kunt verwachten dat iemand er opeens hopeloos aan onderdoor gaat.

#7 majava

@Prediker: ik hoef helemaal niet in z’n schoenen te staan. Hij heeft het allemaal zelf aangericht en z’n laatste actie is niet alleen onnodig, maar dat is pas ‘knoerthard’.

Echt gelul wat jij leest in mijn reactie. Ik zeg toch dat het een drama is. Ik vond het triest wat er gebeurde toen hij nog in leven was en dat hij denkt dat hij daar zelfmoord zou voor moeten plegen. Dat is dramatisch en dat zeg ik.

#8 jimmy

dramatisch.

hij maakte een fout en kon zichzelf niet eens vergeven.

#9 HPax

Durkheim †1917 heeft een realistische typologie van de zelfmoord ontwikkeld die niet toestaat een ‘suïcide’ bij voorbaat als positief of negatief te beoordelen. D. onderscheidt een altruïstische – van een egoïstische.

In Japan waar het begrip Eer zo’n grote rol speelt, kan zelfmoord de eer van de familie of een andere groep redden en wordt zelfdoding dan maatschappelijk gewaardeerd. Nederland is zowat een eerloos land en kan er sociaal in zelfmoord niets goeds worden gezien. De ‘comments’ tot nu toe tenderen in de laatste richting. Voorspelbaar.

Maar in de tragische zelfdoding van de Wethouder behoeft niet per se een onverantwoordelijke, ‘escapistische’ daad te worden gezien. Dankzij Durkheim kan er nu ook aan een geval van ‘harikiri’ worden gedacht.

#10 Frisco

Ongevraagd je tong in iemand steken is juridisch gezien verkrachting, hetgeen geen klachtdelict is, dus hij had nog vervolgd kunnen worden ook, met als bijkomende maatregel ontzetting van de uitoefening van zijn beroep.

Dan denk je dat iemand er nog redelijk goed vanaf komt en dan dit.

#11 Kalief

@9 Als Nederland zo’n eerloos land is, waarom neem je dan aan dat die wethouder een eervolle seppuku nastreefde? Nogal tegenstrijdig.

#12 jvdheuvel

Het is zeer dramatisch en volstrekt overbodig lijkt me. Wat nu – carnaval verbieden? Kom er maar in volksvertegenwoordigers.

#13 Kalief

Nee joh, niet carnaval maar tongzoenen verbieden! Althans door 58-jarigen.

#14 P.J. Cokema

@2: Jij weet meer? Volgens Binnenland Bestuur heeft hij wel zijn exuses aangeboden.

Terzijde: Er wordt wel eens gesteld dat links plaatsen geen enkele zin heeft. Niemand doorgelinkt daar de verklaring van de gemeente en opgevallen dat in hun logo onveranderd “sfeervol Meerssen” staat?

#15 HansR

@14: Ja P.J., dat was mij ook opgevallen. Maar je kunt niet overal op reageren.

#16 Kalief

@14
Prediker’s #3 gezien?

#17 P.J. Cokema

@16: Ptfrrr… lezen is ook een kunst. Excuses!

#18 Lord Flash

Over lezen gesproken; in de URL staat wetouder ;-)

#19 Kalief

@17 Je weet hoe je je eer kunt redden …

*duikt weg*

#20 HPax

@11:

Het leven is strijdig.

#21 Bismarck

@3: Excuseer, daar had dan op tijd bij horen te staan. Bij mijn weten had hij eerder geweigerd excuses aan te bieden, waarop de betreffende ambtenaar een officiële klacht indiende. Daarna werd opstappen bijna onvermijdelijk.

PS Kijk nou, dat staat ook in de link die je geeft.

#22 P.J. Cokema

@21: Jij bent toch onze Limburg-correspondent? Had ons even een linkje hier naartoe gegeven en we hadden ook kunnen weten dat de wethouder niet alleen eerst geen excuses wilde geven, maar ook opstapte omdat hij vond dat er “steeds harder op de persoon” wordt gespeeld en dat hij verklaarde dat ‘op het politieke vlak steeds meer en niet ter zake doende kwesties spelen die het goed functioneren van het gemeentebestuur parten spelen’.

Steeds meer niet ter zake doende kwestie in de Limburgse politiek? Is dat de verzuchting van een zwaar teleurgesteld individu, die zoch dat zo hard aantrok dat het tot zijn dramatische belsuit leidde? Of gaan Limburgers zo hard met elkaar om? Of is dit een zijspoortje van de Van Rey-affaire (Dejong had wellicht burgemeesterambities maar is gepiepeld)?

#23 Bismarck

@22: Ben ik dan de enige die zich wel eens herinnert iets gelezen te hebben, maar even niet voor de geest kan halen waar precies?

Van die verklaring zou ik niet teveel maken, stampij maken doen wel meer bestuurders die zomaar ineens niet meer wegkomen, met wat ze jarenlang normaal vonden (in Limburg toch iig). Hou ook in de gaten dat de man drie jaar geleden op is gestapt bij het CDA om een eigen lokale partij te beginnen (zoiets zie je in de Limburgse gemeenteraden wel vaker gebeuren) en die move leek hem geen windeieren gelegd te hebben (zijn partij werd de grootste in Meerssen).

#24 P.J. Cokema

@23: Juist, en dat is het dan? Kan goed zijn, omdat na het carnavalsincident meerdere ambtenaren meldden wel eens oheis bejegend te zijn door Dejong. Komt allemaal in de krant en dus stond ineens te kijk als viespeuk in plaats van de amicale wethouder. Er gaat een gerucht dat hij niet meer over straat durfde om een boodschapje te doen.

Aan de andere kant: heel even, een paar dagen (?) heeft hij als loco even de eerste burgervader mogen spelen (wegens het vertrek van Ricardo Offermans) om snel de stoel weer aan Hans Schmidt te moeten geven. Die een burgemeesterspost in Roermond misliep omdat Ricardo Offermans het moest worden (onderdeel affaire Van Rey).
Dejong vond het vertrek van Offermans een drama voor Ricardo en zijn gezin. Misschien was Dejong wel over veel meer teleurgesteld dan alleen een “weigerambtenaar”?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*