Weg met harde schijven: in de toekomst bewaren we informatie in DNA

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 gronk

Ik denk dat binnenkort (zeg, 2020) harde schijven langzaamaan uitgefaseerd worden, en vervangen door SSD’s en ramdrives. Dat zie je nu al wel. Zie hier voor een moore-plotje, en hier voor een aardig idee wat de consequentie is van snelle machines met heul veul geheugen voor databases.

Qua architectuur maakt het niet zo gek veel uit, denk ik: cache-geheugen op de processor en ‘moederbordgeheugen’ gaan in 2020 de rol vervullen die geheugen en hardeschijven anno nu hebben, alleen zijn ze wel een paar ordegroottes sneller.

#2 Bismarck

Moet je wel bereid zijn om uren te wachten tot je bestand is uitgelezen:
“There are downsides to DNA as a data-storage medium. One is the relatively slow speed at which data can be read back. It took the researchers two weeks to reconstruct their five files, although with better equipment it could be done in a day.”

Zo lang ben ik niet bereid om te wachten op een liedje.

En je moet een aardig zakcentje hebben:
“Dr Goldman estimates that, at commercial rates, their method costs around $12,400 per megabyte stored.”

Dan is Mega toch de eerste 41 miljoen jaar goedkoper.

#3 Bolke

@2: Nee hoor, de eerste harddisk (IBM RAMAC 305 (5 MB)) kostte 10.000 dollar per MB en dat was in 1956.

Tegenwoordig heb je voor zo’n 90 euri een 2 TB schijf in externe behuizing.

#4 gronk

Ik zie ’t nut van overstappen op DNA-opslag eigenlijk niet zo, maar dat zal wel aan mij liggen.

#5 Bolke

@4: Houdbaarheid, magnetische en ook optische gegevens dragers zijn relatief kort houdbaar .
Dat lost men nu op door met enige regelmaat de data te kopieeren naar een nieuwe drager, maar naar mate de hoeveelheid data groeit wordt dat steeds meer werk, dus men is op zoek naar een gegevens drager die het langer vol houd dan de huidige generatie dragers.

#6 Hans Verbeek

Ik voorspel de DNA-harddisk net zo’n succesvolle toekomst als de Segway en het tulpvormig eiland :-)

#7 Bullie

@5: 6 fout.

#8 Joost

Oeh, oeh, mag ik?

Houdbaarheid komma -> punt
kort houdbaar spatie punt -> spatie weg (ok, ok telt eigenlijk niet)
gegevens dragers (x2) -> gegevensdragers
kopieeren -> kopiëren
naar mate -> naarmate
vol houd -> volhoudt (twee fouten?)

#9 parallax

Het is simpelweg nog niet rendabel. Je denkt toch niet dat roadmaps voor de lol bedacht worden? Dit soort industrie is veel te kapitaalintensief. DNA opslag gaat ongetwijfeld komen maar pas i.c.m. algehele DNA-computing dan wel quantum computing.

Voorlopig zitten nog wel even in het Solid State tijdperk. Nog sterker, de software-industrie zal eerst drastisch moeten veranderen aangezien praktisch nut/meerwaarde van al die horsepower de laatste jaren nogal tegenvalt. De meeste OS’en zijn net een beetje gebruik aan het maken van een multi-CPU omgeving, programmatuur nog amper. Een SSD geeft zo’n enorme boost aan doorvoersnelheid dat ’t de beste upgrade is voor ‘gevoelssnelheid.’

Zolang de rest van de hardware niet nuttig gebruikt kan worden zal de PC links & rechts ingehaald worden door smartphones & tablets die weer terugvallen op een meer RISC architectuur. Dat is veel efficienter ‘cores stapelen’ en de OS’en zijn er vanaf het begin op gebaseerd.

Een recente iPhone of Galaxy biedt in principe genoeg rekenkracht voor de meeste consumenten om algemene computertaken te vervullen. Dus een 2013-voorspellingstopic-voorspelling: de telefoon als PC i.c.m. een display of televisie & BT-toetsenbord.

#10 Yevgeny Podorkin

Een supercomputer die de werking van de hersenen nabootst en de pas ontdekte platte koolstofmolecuul grafeen (een materiaal dat computers sneller, dunner en buigzaam moet maken) wordt da bomb. De EU steekt er i.i.g. 1 miljard in:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-54_nl.htm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*