“Webbelaar” recenseert Polifeeds

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“Webbelaar” recenseert Polifeeds

– Na zoekopdracht zien waarop je gezocht hebt, check.
– Zoekopdracht iets kunnen aanpassen, check.
– Zoekopdrachten uitdiepen? *kuch* Geavanceerd zoeken?

+1

Reacties (20)

#1 Joost

Zie ook mijn twitter-“gesprek” met de maker van het filmpje.

Jammer dat hij het gesprek afkapt. Blijf het een beetje flauw vinden dat hij zegt dat iets niet kan met Polifeeds, terwijl dat wel kan. En dat alleen maar omdat hij geen “fan” is van uitgebreid zoeken, want hij zegt dat het expres is.

Op zich is zijn opmerking dat hij een soort “doorkliksearch” wil wel interessant, maar ik zie niet helemaal in hoe hij dat voor zich ziet in Polifeeds.

#2 jvdheuvel

Kan ik al met OR zoeken?

#3 Joost
#4 Mark

@jvdheuvel We zijn alle suggesties aan het verzamelen, op korte termijn zal dit een versie 2 opleveren!

@joost: tja, hij bekijkt het echt alsof we google zijn, en stelt dus hoge eisen. Dat is ook wel ok, want het levert uiteindelijk een goede suggestie op: zoekresultaat kunnen verfijnen op partij/persoon/bron.

Maar wel vrij klunzig dat ie “advanced search” over het hoofd ziet. Dat ie daar geen fan van is, dat moet je wel serieus nemen.

#5 Joost

@4: Hij zegt “advanced search” expres over het hoofd te zien omdat hij er niet zo’n fan van is. Dat vind ik een beetje dubieus, want je doet een recensie niet voor jezelf, maar voor je lezers/kijkers. Die krijgen nu een verkeerd beeld, want je kan wel op provincie en partij filteren.

Daarnaast is wat hij vraagt op ons terrein lastig. Hij wil een soort gelaagde zoek zien, maar daarvoor zijn er teveel (te omvangrijke) variabelen.

En bij testen, ook voor andere sites, is gebleken dat mensen zo’n search interpreteren als menu.

Nog een puntje: Onze enige relevantiemeter is datum. Dat kan ook niet anders, want we zijn een RSS-search.

Enniewee, wat hij wil kan grotendeels wel, en hij hoeft niet te liegen in zijn recensie omdat dat beter in zijn straatje past.

Dat vind ik zonde, want hij geeft wel een aantal punten die interessant zijn (en eigenlijk toch al op ons lijstje stonden).

Wat ik wel zwak vind is dat hij niet inhoudelijk om mijn kritiek en opmerkingen wil ingaan.

#6 jvdheuvel

Echt veel had ie er niet over te melden. Als ik een filmpje had gemaakt met mijn zoekopdrachtje met OR dan had het ook heel wat geleken.

Ik vind overigens het aantal zoekresultaten per pagina nogal klein.

#7 Mark

Hoeveel zouden het er moeten zijn?

#8 jvdheuvel

je zou moeten kunnen kiezen denk ik.

#9 Joost

@8: Qua caching is dat lastig.

#10 jvdheuvel

Je kan toch gewoon bij je “advanced search” een gewenst aantal resultaten opgeven. Zou ik denken. Ik weet niet hoe het in elkaar zit natuurlijk.

#11 Joost

@10: Dat zou kunnen ja. Maar ik weet niet in hoeverre dat verwarrend zal werken.

#12 jvdheuvel

Een knopje geavanceerd zoeken.

Zoals bij google.

Met dezelfde opties :D

#13 Bas Evers

Faceted search kan in mijn ogen prima werken op Polifeeds zonder een knop Geavanceerd zoeken:

– Je zoekt eerst via de normale zoekfunctie op Noord/Zuidlijn
– Vervolgens krijg je als gebruiker de mogelijkheid om binnen de resultaten alleen de lokale, provinciale en landelijke resultaten te zien (of een combinatie)
– Eventueel de mogelijkheid om “officiële” publicaties (bijv. persberichten) te scheiden van blogs en tweets, voor of nadat je je regionale voorkeur hebt opgegeven

Het is wel erg belangrijk dat je steeds ziet hoeveel resultaten er overblijven na het filter.

Ik zie niet in wat er verwarrend is aan deze optie.

En wat relevantie betreft: zoals het nu gepresenteerd word weet ik van een heleboel berichten niet wat ze te maken hebben met de Noord/Zuidlijn. Je zou kunnen overwegen om het trefwoord vet te maken of een achtergrondkleur te geven. Dan kun je in ieder geval zien hoe de ‘match’ tot stand is gekomen.

#14 Joost

@13: Leuk dat je reageert! On topic: Dat zou een gedeeltelijke faceted search zijn, die voor anderen weer nutteloos is, aangezien ze verder willen filteren op partij, provincie of functie.

Maar dan nog, het is moeilijk om zoiets duidelijk te presenteren zonder mensen denken dat ze te maken hebben met een menu waarbij ze verwachten alle resultaten (lokaal/prov. etc) te krijgen, ipv een subsectie van de zojuist getoonde resultaten. Mensen zijn Google helaas gewend.

Ik heb veel gespeeld met http://www.simile-widgets.org/exhibit/ , maar daar liepen we constant tegenaan.

Onze classificatie is natuurlijk beperkt. We indexeren feeds. Als daar niet bijstaat dat het een persbericht is (en niet ergens in de tekst), dan houdt het voor ons op.

Het is gewoon een “zoekterm”-zoeker. Als je “piet” intikt, dan krijg je alle teksten waar “piet” in staat. Hetzelfde geldt voor NZ-lijn. Het is voor ons onmogelijk om te bepalen of het echt over de NZ-lijn gaat.

Daarbij is het belangrijkste onderdeel de RSS feed, dat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe artikelen. Relevantie is voor polifeeds van ondergeschikt belang aan de factor “tijd”.

#15 Bas Evers

Ik bestrijd overigens dat ik lieg. Ik heb een bepaalde invalshoek gekozen, namelijk die van een gewone gebruiker en juist niet als iemand met een webachtergrond.

Een ‘leek’ klikt niet snel op Geavanceerd zoeken. Hij gaat ervan uit dat de gewone zoekfunctie het goed genoeg doet.

Wat ik heb laten zien is dat je binnen de zoekresultaten 1) geen alternatieve spellingswijzen te zien krijgt en 2) geen selectie kunt maken binnen wat er gevonden is. (Daar sloeg mijn opmerking in het filmpje op.)

Suggestie: een knop bij de zoekresultaten die je doorleidt naar Geavanceerd zoeken met je zoekopdracht er al in gezet? Hoef je alleen nog maar je filterwensen aan te geven.

#16 Bas Evers

@14: Ik begrijp je punt dat je van tevoren niet kunt weten waar iemand op zou willen filteren. Maar dat doet niets af aan mijn observatie dat je een variant hierop binnen de “gewone” zoekresultaten zou kunnen aanbieden i.p.v. door middel van een aparte knop, waarvan de gemiddelde bezoeker niet weet wat-ie doet.

Relevantie is in mijn ogen niet ondergeschikt aan tijd, want je belooft in de uitleg op de site: “als u bijvoorbeeld op de hoogte gehouden wilt worden over wat de PvdA in Amsterdam te melden heeft over de Noord-zuidlijn”…

Deze belofte lijkt Polifeeds niet te kunnen waarmaken, want je geeft aan dat het voor jullie onmogelijk is om te bepalen of het echt over de Noord/Zuidlijn gaat.

Naar mijn idee moet je duidelijk maken wat de voordelen én de beperkingen van Polifeeds zijn, zoals je in je reacties hier prima doet.

#17 Joost

@15: “Ik heb een bepaalde invalshoek gekozen, namelijk die van een gewone gebruiker en juist niet als iemand met een webachtergrond.”

Sorry, maar de gewone gebruiker gebruikt google, geen faceted search. Ook google heeft gewoon advanced search. Of het best practice is, daar kunnen we het over (on)eens zijn, maar er onstaat na verloop van tijd ook een mentaal model van hoe een zoekscherm eruit hoort te zien. En dat is, door google, een model met een simpele en advanced search geworden. Dat een leek niet direct op advanced search zal klikken klopt, maar een leek zal een faceted search al helemaal niet begrijpen omdat totaal niet overeenkomt met het mentale verwachtingsmodel.

“een knop bij de zoekresultaten die je doorleidt naar Geavanceerd zoeken met je zoekopdracht er al in gezet? “

Da’s een goeie. Die zet ik erbij. Doet google ook :-)

@16: Als de term “Noord-zuidlijn” in de tekst voorkomt dan kan je ervan uitgaan dat het gezochte daar in ieder geval besproken wordt. Verschillen in spelling kunnen straks opgevangen worden door op “of” te zoeken ipv “en”, wat nu de standaard is.

Polifeeds is een verticale search, in een beperkt domein, maar doordat het over politiek gaat bevat het tóch het complete spectrum aan taal en onderwerpen. Anders dan bijv. bij een verticale search op auto’s of vakanties is het onmogelijk alles te categoriseren. Dat eisen van de site is onrealistisch.

#18 Joost

Waar ik in je recensie over val is dat je letterlijk zegt dat iets niet mogelijk is, terwijl dat wel het geval is. Het is alleen niet mogelijk op de manier zoals jij het graag ziet.

Van mij mag je best zeggen dat je vindt dat die mogelijkheden altijd of anders beschikbaar moeten zijn, maar het bovenstaande beweren is volgens mij gewoon het verkeerd voorlichten van je publiek, al dan niet bewust.

#19 Bas Evers

@17, verticale search:

Helaas lijkt het erop alsof in sommige zoekresultaten van de NZ-lijn dit project helemaal niet aan de orde komt.

Kijk eens naar item http://polifeeds.nl/item/detail/2369

Dit komt als resultaat naar boven bij een zoekopdracht naar ‘Noord/Zuidlijn’.

Ik zie het woord ‘noord’, het woord ‘zuid’/’zuidtangent’ en het woord ‘lijn’ terugkomen, maar niet in combinatie.

Misschien zie ik iets over het hoofd?

#20 Joost

@19: Jep en *dat* is een ordinaire bug. Komt door de slash, denk ik. Ik ga er naar kijken. Maar dat heeft niets met de verticale search te maken :-)

thnx.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*