Wat Facebook over je weet | wat sociale wetenschappers met jouw data doen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (4)

#1 gronk

Beetje jammer van die titel, tenzij je die gebruikt om reacties uit te lokken.

De lol van onderzoek op sociale media is dat je een ‘politieke’ studie als sociologie meer empirisch kunt maken. Dat lijkt me best interessant.
Zolang dat gebeurd met geaggregeerde data zie ik daar het probleem niet zo van in. Anders zou je net zo goed het CBS (en maurice de hond!) kunnen verbieden want ze enqueteren wel eens mensen, en WHAAAARGGBL privacy.

Daarnaast: de lol van iets als ‘datajournalistiek’ zit ‘m er ook in dat je op een gedetailleerdere manier dan gebruikelijk data presenteert. De data van heel nederland is niet zo boeiend, de lol zit ‘m in de details, welke sectoren/gemeentes/bedrijfstakken doen het wel goed, welke niet.

#2 Bismarck

Maar technologyreview kan er ook wat van, met maar liefst 11 trackers.

#3 basszje

Vond het ook geen angstig, maar wel interessant artikel.

Enige was de kennelijke ‘macht’ van FB om even een kwart miljard gebruikers links van vrienden te onthouden. Met zulke macht moet je niet in de handen leggen van een enkel bedrijf ( of instantie of overheid ). Dat is het probleem met FB. Er wordt gesproken over de donor-actie, maar zou dat ook zo positief klinken bij bv protesten die gecensureerd worden? Het kan allebei en het feit dat het kan maakt het al een probleem.

#4 Yevgeny Podorkin

Uiteindelijk wordt elk Facebook account gekoppeld aan alle ándere (dummy)accounts (Twitter Linkedin e.d.; beter nog: IP- adres) en telcomgegevens/ mobiel gedrag en databanken van Belastingdienst, GBA, EPD en biometrisch PP/ rijbewijs. Kwestie van een wel of niet gefingeerd terroristisch dreiginkje vervolgens aanpassen wet…en schóón is uw kunstgebit.

Jaha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*