Waarom kan de Rabobank wel normaal draaien? | Vorig jaar boekte de bank een winst van 2,75 miljard euro…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (23)

#1 Grobbo

Geen fancy beleggingsproducten wellicht?

#2 Carlos

Waarom? Waarom?!! Kom op zeg, Fatima legt het nog één keer uit:

#3 vast goed

Moet de Rabo volgens dezelfde IFRS/Basel 2-richtlijnen rapporteren als beursgenoteerde banken? Maw: moeten ze bezittingen net zo hard afboeken of hebben ze meer keuzevrijheid?

#4 Bas

Het komt omdat ze de stem van Fatima een kwint naar beneden schroeven. Dan komt het allemaal wat zelfverzekerder over enzo…

#5 Bismarck

Ze hoeven geen dividend uit te keren en ze zijn aanmerkelijk onvoordeliger voor hun klanten. Het is toch belachelijk dat ik ze geld moet betalen om ze mijn geld te lenen (inderdaad, op je betaalrekening krijg je 0% rente, maar wel jaarlijks een rekening voor de diensten die ze je bieden).

#6 Henk op Phuket

Het volle achterwerk van Fatima joggend op een dijk werkt hypnotiserend en kalmerend. Een vertrouwenwekkende poef, zoals de je die als klein jongetje ervaarde als je achterop de fiets bij je moeder zat. Bij een abrupte stop (lees crisis) zat je altijd veilig. I am talking Freud now, this is totally subliminal advertising in optima forma !!!

#7 Tsjech

@5

Zijn dat er niet meer? Volgens mij was de rabo absoluut niet de enige daarin.

#8 su

Omdat het een co-operatieve bank is ipv een zakenbank. Iedere lokale vestiging is zelf verantwoordelijk voor zijn handelen. Dus geen rare financiële vehikels om grootaandeelhouders zoet te houden.

#9 Lethe

Wat mij betreft recht in de roos su.

Bismarck, is dat niet bij (bijna) alle banken zo, betaalrekening 0% en betalen voor je pas en dergelijke?

(zelf geen klant van de rabobank)

Weet iemand wat ze doen met de winst?

#10 Bismarck

@7/9: Ik ken in ieder geval banken die geen geld vragen voor de pas (en eventuele creditcard) en wel een (kleine) rente uitkeren (en trouwens ook minder rente rekenen bij rood staan) op betaalrekeningen.

#11 Yevgeny Podorkin

Ben ik blij dat Faat (voor intimi) zelf uitlegt dat Rabo niet van die onverantwoord natte expansiedromen vertoont, hoef ik het niet te doen. En met zo’n hockeystickje gebogen over het veld buffelen om maar die strafcorner te versieren in een verder niet om aan te gluren zenuwenspelletje lijkt mij ook geen pretje voor je rug verder overigens…

Zie haar met Sluiter (behoudens DC een tennisser die vooral op gras talenten onvoldoende heeft benut) op za./zo. wel eens wandelen achter de rolstoel van opa Sluitert. Ooit onmiskenbaar een knoest van een vent, thans tandeloos het overhemmetje slobberend rond de nek ik vermoed Alzheimer o.i.d., althans, hij zit erbij alsof alles hem de reet zal roesten of doet gewoon maar wat. Als ik het mocht verzinnen straalt dát tafereeltje toch beter een soort van Rabogevoel uit. Groot denken met tóch ook oog voor Het Kleine weettuwel…en wie is er niét groot geworden met pindakaas, zoiets…

Ik zit overigens zelf niet bij Rabo, niet perse omdat ik niks met tannas en hockey had.
En was het geen mestoverschot was je spaargeld wel verdampt.
Dankzij die Vuile Kutboeren en banken.

Pf, je kan niemand meer vertrouwen en waar zijn ze toch gebleven, de nostalgisch ploeterende boer als klein mannetje ongemakkelijk friemelend aan de pet naar de bankdirecteur in driedelig grijs met bolknak, groot geworden met wurgrentes…waar doe je het allemaal voor?

“Dan stikt ij z’n handn diep in z’n zakn en me z’n kop ’n bitje noar beneen…VEUR HEUR”.

#12 Minik

Tja, als de meeste verliezen afwaarderingen zijn, afgedwongen in het post Enron/Worldcom/AH tijdperk en je hebt als RABO niet dezelfde afboekplicht dan kan het er licht wat beter uitzien.
IFRS het huidige gelijk. Ben benieuwd hoe het nieuwe gelijk er uit gaat zien.

#13 Danny

De Rabobank draait wel normaal omdat ze daar uiteindelijk toch met de poten in de klei staan. Het is een polderbank, met mensen die diep in hun hart nuchtere boeren zijn gebleven. Precies over deze vraag heb ik in nieuwsdagboek net een post geschreven.

#14 Spuyt12

De rabo heeft overigens nu wel een groot probleem. Waar moeten ze al dat geld nu wegzetten?

De crisis raakt deze bank op een andere manier.

#15 DJ

Rabo kan ‘normaal’ draaien omdat de NL huizenmarkt nog niet de volle pijn voelt. De financiele dynamiek is zo enorm dat een van de golven rabo misschien vanuit een onverwachte hoek zal raken. CDS’s anyone, of iets anders misschien.

#16 MaxM

Komt gewoon door de structuur. De
Rabobank bestaat eigenlijk niet het is een verzameling van lokale coöperaties, die hebben de macht. Deze manier van besluitvorming leidt tot een traag en star bedrijf, wat juist nu uitermate gunstig uitpakt. Meer geluk dan wijsheid. Eluk nadeel heb z’n voordeel zeggen we dan. Dat ze nu een lange neus trekken naar al die hippe dynamische banken waardoor ze jarenlang zijn uitgelachen kan je ze moeilijk kwalijk nemen. Revenge is a dish best served cold.

#17 Sytz

De Rabobank heeft volgens mij een hogere fractie in reserve gehad dan te doen gebruikelijk, en geen geld geleend om mee te hefbomen.

#18 Alper

Banken hebben bepaalde voorrechten in het economische verkeer (ten onrechte naar nu blijkt). Gebruik makend van die voorrechten, kun je —als je de boel niet verneukt— bijna niet anders dan geld verdienen. Wat de Rabobank gedaan heeft is dus niet heel bijzonder.

#19 Kaj

Vastgoed insinueert het in vragende vorm bij #3 (zeg het dan gewoon man!), en inderdaad: Rabobank heeft makkelijk lullen. Het hoeft niet te rapporteren conform IFRS. Daarnaast, en dat is ook waar, heeft het geen dividendverplichtingen.

#20 Callicera

@19 Rabobank moet zich wel degelijk houden aan de rapportageregels van IAS 39 en IFRS 7, kijk maar in het jaarverslag.
Op de bek gaan gaat ook niet gauw gebeuren met een marktaandeel van 84% in de Food en Agri.

#21 JSK

Hmm.. het argument ‘ze hoeven geen dividend uit te keren, dus ze maken meer winst’ is onzin. Want, als aandelen enkel een rem op de winstgevendheid zijn: waarom zou een bedrijf uberhaup nog beursgenoteerd zijn? Het dividend dat Rabo uitspaart wordt denk ik teniet gedaan door hogere financieringskosten op de obligatiemarkten.

In mijn optiek zijn kunnen er twee verklaringen zijn:
1). In tegenstelling tot ING en Fortis heeft Rabo beter gegokt. Minder risico genomen, misschien omdat het geen anonieme aandeelhouders heeft, ik weet het niet.
2). Rabo heeft haar bezittingen in sectoren waar de afschrijvingen later komen.

#23 JSK

Okee, maar dat geeft aan dat de Rabo ook heeft belegd in CDS (== exotisch Amerikaans financieel instrument). Dus het verhaal van o.a. su – Rabobank is een cooperatieve bank zonder aandeelhouders en neemt daarom geen excessieve risico’s – lijkt me vals. Eerder: misschien hebben ze gewoon goed gegokt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*