VVD senator stemde voor wet waar haar eigen bedrijf eerst advies over uitbracht

VVD senator Anne-Wil Duthler stemde in 2014 voor de WMO wet waar haar bedrijf eerder betaald advies voor had uitgebracht aan het ministerie.
Deze belangenverstrengeling deed geen enkel belletje rinkelen bij betrokken VVD-ers…

Open artikel

Reacties (11)

#1 Emile M

Een goede eerste reactie lijkt me om de Minister naar de Kamer te roepen en te vragen waarom is besloten deze adviesklus onderhands te gunnen.

#2 Joop

Adviesbureaus en politici , bah, hoop belastinggeld er doorheen jaren. Uit ervaring weet ik dat het vaak geen zak uitmaakt wat er in het advies staat, als de politieke bestuurder er maar wat mee kan zoals hij of zij het graag wil

#3 Joop

Hoe noemde Baudet dat ook al weer … Ons kent ons, je bent politicus af of geparkeerd in de eerste kamer , je kent wat mensen, en verdient lekker aan dat gebeuren. Deze mevrouw is het topje van de ijsberg. Deze dame is alleen wat onvoorzichtig geweest.

Hoe heet dat boekje van Joris nog wat over café Nieuwspoort in Den Haag ook alweer. Politici, journalisten en lobbyisten. De laatste wordt wel eens vergeten. Op nieuwjaarsrecepties van gemeente en provincie kom je ze ook tegen. En lachen, en leuk doen, maar ondertussen gaat het over keiharde euro’s, belastinggeld. Dat laatste vergeten politici nog wel eens.

#4 lurker

Geen paniek, mevrouw Duthler heeft niets aan deze opdracht verdiend, en bovendien “Elk ander bureau was tot dezelfde conclusie gekomen.

Dat wordt dus sorry zeggen, diep door het stof gaan, en daarna gewoon door alsof er niets is gebeurd. Het gebruikelijke VVD-recept.

#5 Lutine

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/politieke-beschouwingen-baudet-verklaart-zijn-afwezigheid-dit-is-beneden-mijn-waardigheid-~bf6f697f/

Baudet: ‘Ik heb het gevoel dat het beneden mijn waardigheid is om hier zinvolle argumentaties af te steken. Het is een herhaling van zetten. Ik heb hier niet één nieuw argument gehoord. Steeds maar dezelfde verontwaardiging. Als je dan kan kiezen tussen het opbouwen van je partij of eindeloos hier meespelen in het spel, dan kies ik voor het eerste. Dat toontje hier…als ik jullie spreek buiten de Kamer praten jullie gewoon, hier in de zaal komt er steeds dat toontje van verontwaardiging….het is zo nep.’

@3

Bedoel je deze Baudet? Die een riant salaris ontvangt en zelfs maar weigert om er wat voor te doen? (Wat in zijn geval trouwens weer verstandig is, maar dat ligt aan zijn opvattingen)

#6 Joop

@5.

Je speelt op de persoon. Zwak.

Hij heeft het over het spelletje politiek waar je lid van een partij bent en goed aan kan verdienen, een leuke baan mee kan krijgen, of gewoon met je kop in de krant kan komen.

Ik vind dit helemaal niet bijzonder, mensen beginnen in een reflex weer de VVD uit te schelden, ook niet bijzonder.

Wel dom afvragen waarom het populisme hot is. Omdat de p op litieke partijen zichzelf hebben overleefd. Tijd voor wat anders.

#7 beugwant

”Geen belangenverstrengeling, maar gewoon de fractielijn gevolgd”.
Het gaat niet zozeer om die stemming, maar dat je je eigen winkel hebt ingehuurd, Anne-Wil met de blauwe ogen!

#8 Frank789

Wetenschappers moeten tegenwoordig conflicterende belangen bij een onderzoek vermelden, bv of zij bij een farmaceut werken voor wie het onderzoek gunstig zou kunnen zijn.

Nu politici nog…

#9 Manfred

Dat zij vóór haar eigen advies stemt is niet gek. Het zou gek zijn als ze dat niet deed. Dat ze eventueel betaald zou worden voor haar advies is ook niet gek, als dat haar werk is. Dat zij een opdracht van een ministerie binnenhaalt is ook niet gek.

Wat gek is is dat een ministerie een bedrijf van een Kamerlid een opdracht geeft.

De vraag is dan in hoeverre een Kamerlid dan moet gaan roepen dat het gek is dat een ministerie dat doet. Want het Parlement (dus incl. de Eerste Kamer) controleert de regering.

Je kunt Duthler verwijten dat ze dit niet heeft geroepen. Maar niet dat ze mee of voor stemde.

#10 Joop

@9

Prachtig! Ambtenaren, bedrijfjes en politici. Er zijn ook oud ambtenaren met bedrijfjes die goed verdienen met dit soort zaken. Allemaal een potje nat. En dat van belastinggeld.

#11 Jos van Dijk

@9: Wat ik bij FTM lees is dat haar advies ook raakt aan haar belang. Ze stelt voor privacymedewerkers aan te stellen. Die leidt ze in haar eigen bedrijf op. Zo overschrijdt ze wel een grens en is ze niet zomaar een EK-lid dat vanwege de parttime functie nu eenmaal een flinke bijbaan moet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*